Cilt: 4 Sayı: 1, 30.04.2022

Yıl: 2022

    Universal Journal of History and Culture (UJHC) yılda iki kez Nisan ve Ekim aylarında yayımlanan uluslararası hakemli akademik bir dergidir. Dergi sosyal bilimler alanında farklı disiplinlerdeki araştırmacıların mesleki ilgi alanlarını karşılamak için ulusal ve uluslararası bir akademik platform sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca toplumların kültürel zenginliklerini, tarihî ve güncel gerçeklerini ve problemlerini bilimsel ölçüler içerisinde ortaya koymak amacıyla yayımlanmaktadır.

    Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturur.

    Universal Journal of History and Culture (UJHC), sosyal bilimler alanına katkıda bulunan özgün araştırmaları kapsayan makale, derleme ve çevirileri yayınlayan hakemli bir dergidir. Aynı zamanda eleştiri ve değerlendirme gibi çeşitli yazılara da yer verilmektedir.    
     Universal Journal of History and Culture (UJHC), gönderilecek yazılarda; alanında bir boşluğu dolduracak özgün bir makale olması veya daha önce yayımlanmış çalışmaları değerlendiren, bu konuda yeni ve dikkate değer görüşler ortaya koyan bir inceleme olma şartı aranır. Sosyal bilimler alanında ilgili yazar ve yapıtları tanıtan, yeni etkinlikleri duyuran yazılara da yer verilir.

Yazım Kuralları

Makalelerin aşağıda belirtilen şekilde sunulmasına özen gösterilmelidir:

· Yazı, Makale Takip Sistemi aracılığıyla, e-posta adresi ve parolayla girilen kişisel sayfadan gönderilmelidir. Hakem ve Dil Editörü aşaması sistem üzerinden takip edilebilir. Değerlendirilmesi maksadıyla gönderilen makalelerin kabul görebilmesi için daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aranmaktadır. Arz edilen makaleler ilk olarak yayın kurulu tarafından incelenmektedir. Dergiye sunulan makalelerin içeriği ve formatı uygun görülmediği takdirde dergi editör kurulu tarafından reddedebilir.

Başlık: İçerikle uyumlu, konuyu en iyi ifade eden bir başlık olmalı ve 12 punto ile koyu harflerle yazılmalıdır. Başlıktaki her harfin sadece ilk harfleri büyük olmalıdır. Türkçe yazılmış makalelerde İngilizce başlık da bulunmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde Türkçe başlık ve özet bulunmayabilir.
Yazar ad(lar)ı ve adresi: Yazının başlığının altında sadece yazar isimleri bulunmalıdır. Yazarlara ait bilgi ve sorumlu yazar bilgisi dipnot olarak verilmelidir. Dipnot kısmında yazarların adres bilgisi, e-posta adresi ve ORCID numarasına yer verilmelidir.

Özet: Özet, yazılan dil ile ilgili başlığın altına yazılmalıdır. Özet konuyu kısa ve öz biçimde ifade etmelidir. Özetin yazıldığı dilde ki kelime sayısı en fazla 250 ve 10 punto ile yazılmış olmalıdır. Türkçe yazılmış araştırma makalelerinde, Türkçe ve İngilizce özet (Türkçe’den çeviri olduğu için İngilizce özette kelime sayısı aranmamaktadır) bulunmalıdır. İngilizce yazılmış araştırma makalelerinde, İngilizce özet bulunmalıdır (Türkçe özetin bulunması önerilir. Kelime sayısı aranmamaktadır.) Çeviri yapılan özette kelime sayısı aranmamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Her iki dilde de yazılan özetin altına Anahtar kelimeler yazılmalıdır. Anahtar kelime en fazla 7 adet olmalı ve alfabetik olarak sıralanmalıdır.

Ana Metin: MS Word programında, Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto, 1.5 satır aralığıyla yazılmalıdır. Makale, 35 sayfaya kadar olabilir. Metin, Sağ-soldan 2 cm, Alt-üstten 2,25 cm boşluk olacak şekilde düzenlenmelidir.
Makale metninde her paragrafta paragraf başı yapılmalıdır.
Dipnotta yer alan bütün bilgiler 9 punto, tek satır aralığıyla yazılmalıdır.

Bölüm Başlıkları: Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir.
I. Bölüm Başlıkları ortalı, koyu ve her kelimenin ilk harfleri büyük olmalıdır. Bölüm başlıkları numaralandırılmalıdır. Örn: 1. Bölüm Başlık Düzeni
II. Alt Başlıklar sola dayalı, koyu, gerekiyorsa numaralandırılmalı ve her kelimenin ilk harfleri büyük olmalıdır. (Örnek: 1. Birincil Başlık Düzeni, 1.1. İkincil Başlık; 1.1.1. Üçüncü Başlık Düzeni)

·Tablolar ve Şekiller:
Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır. Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına ortalı şekilde yazılmalıdır.
· Resimler: Resim adlandırmalarında, şekil ve tablolardaki kurallara uyulmalıdır.

• Kaynakça başlığı diğer başlıklar ile aynı formatta olup numaralandırılmamalıdır.
Metin içerisinde göndermeler ve Kaynakça gösterimi için lütfen tıklayınız.



  • Makale Türlerine Göre İçerik Düzenleri ve Temel Özellikler

    Özgün Araştırma

    Sırasıyla Öz", "Anahtar kelimeler", ‘Giriş’, ‘Yöntem’, ‘Bulgular’ ve ‘Sonuç/Tartışma’ bölümlerinden oluşmalıdır. Tartışma kısmının son paragrafında çalışmanın sonuçları ifade edilebilir, ek bir başlık açılmasına gerek yoktur.
    Sistematik Derleme
    Araştırma makalesi kapsamındadır. İlgili alanda yayınlanmış olan çalışmaları sistemli ve kapsamlı bir biçimde tarayıp çeşitli nesnel kabul ve red kriterleri çerçevesinde hangi çalışmaların derlemeye gireceğini belirleyip ilgili konuda yer alan bilgilerin sentez edilmesi ile oluşturulur. Bir derleme makalenin sistematik olarak tanımlanabilmesi için derlemeye alınacak çalışmaların belirlenmesi, seçilmesi, çalışma verilerinin sentezlenmesi süreçlerinin izlenmesi gerekir. Sistematik derleme çalışmaları; "Öz", "Anahtar Kelimeler", "Giriş", "Altbaşlıklar" ve “Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır.
    Metanaliz
    Meta-analiz, girişimlerin etkinliği için doğruluğu, gerçekliği konusunda kanaat verici belge (en yüksek derecede kanıt) sağlamak amacıyla yazılan araştırma makaleleridir.
    Belirli bir konuda yapılmış, birbirinden bağımsız en az iki çalışmanın bulgularının birleştirilmesi ile belirli bir durumunun etkisini tek bir tahmin edici ile göstermek amacıyla geliştirilen istatistik yazın türüdür. Birden çok çalışmaya ait bulguların birleştirilmesi ile elde edilmiş sonuçların geçerlilik ve güvenilirlik derecesi kuvvetlenecektir. Tekli olarak küçük örnekleme sahip olan çalışmalar, istatistiksel anlamlılık taşımayabilirken, meta-analiz ile birleştirilen makaleler, bu sorunun üstesinden gelinmesini sağlamaktadır. Meta-analiz, hem deneysel hem de nicel araştırmalar için yapılabilir.
    Meta-analiz makaleleri; "Öz", "Anahtar kelimeler", "Giriş", "Yöntem", "Bulgular", "Sonuç/Tartışma" ve "Kaynaklar" bölümlerinden oluşur.
    Kitap Değerlendirmesi
    Kitap Değerlendirmeleri son 5 yılda yayınlanan kitapların içeriklerinin değerlendirilerek tanıtıldığı bir makaledir.
    Ek bilgiler (çizim, çizelge, film veri setleri) editör ve hakemlerin takdirine bağlı olarak yayınlanabilir.
    Sırasıyla ‘Giriş’, ‘Altbaşlıklar ’ bölümlerinden oluşmalıdır. "Kaynak"lar bölümü yazar tarafından gerekli görüldüğü takdirde yer verilir. 
    Olgu Sunumu
    En çok 10 sayfa (kaynaklar hariç) olmalıdır. Olgu sunumları ise sırasıyla giriş, olgu sunumu ve tartışma bölümlerini içermelidir.
    Editöre Mektup
    En çok 5 sayfa (öz ve kaynaklar hariç) olmalıdır. Öz içermeyebilir. 4'ten fazla yazar içermemelidir. En fazla bir çizim veya çizelge içerebilir. Bir makaleye ithaf olarak yazılmış ise sayı ve tarih verilerek belirtilmeli ve metnin sonunda yazarın ismi, kurumu ve adresi bulunmalıdır.
    Söyleşi
    En çok 5 sayfa (öz ve kaynaklar hariç) olmalıdır. Öz içermeyebilir. 4'ten fazla yazar içermemelidir. Söyleşi makaleleri alanında zengin birikime ve atıf alan çalışmalara sahip uzman kişilerce yapılan röportajları içeren yazılardır.

















ETİK İLKELER

Bilimsel Araştırma Etiği

• Verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
• Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.
• Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.
• Araştırmacılar, araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmekle yükümlüdürler. Her araştırmacı, oluşabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.

Yayın Etiği

UJHC, uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak sosyal bilimler alanında bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca toplumların kültürel zenginliklerini, tarihî ve güncel gerçeklerini ve problemlerini bilimsel ölçüler içerisinde ortaya koymak amacıyla yayımlanmaktadır.

UJHC, gönderilecek yazılarda; alanında bir boşluğu dolduracak özgün bir makale olması veya daha önce yayımlanmış çalışmaları değerlendiren, bu konuda yeni ve dikkate değer görüşler ortaya koyan bir inceleme olma şartı aranır. Sosyal bilimler alanında ilgili yazar ve yapıtları tanıtan, yeni etkinlikleri duyuran yazılara da yer verilir.

• Makalelerin UJHC’de yayımlanabilmesi için, daha önce bir başka yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, ya da tezlerden üretilen makalelerde bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir.

UJHC, Bahar/Nisan ve Güz/Ekim olmak üzere yılda iki sayı yayımlanır. Dergi, Yayın Kurulu tarafından belirlenen yurt içi ve dışındaki kütüphanelere, uluslararası indeks kurumlarına yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde iletilir.

• Sayı hakemlerinin isimleri derginin ilgili sayısında yer alır.

• Yayımlanan çalışmanın bilimsel ve hukuki her türlü sorumluluğu yazar(lara) aittir.

• Burada Belirtilmeyen hususlarda karar yetkisi, Chief Editörlere aittir.

UJHC yayın etiği ile açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.

Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale red edilecektir. Dergimiz, editörya ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.

Creative Commons

Creative Commons lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansıdır. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisansını kullanır.
UJHC'de, yayımlanan tüm eserler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmaktadır.

Bu lisans, diğer yazarların, ticari olmayan amaçla ve eserinize atıfta bulunmak şartıyla, eserinizi kendi eserlerinde kullanmasına izin verir.

Açık erişim, disiplinler arası gelişimi pekiştiren ve farklı disiplinler arasında işbirliğini teşvik eden bir yaklaşımdır. Bu nedenle UJHC makalelerine daha fazla erişim ve daha şeffaf bir inceleme süreci sunarak kendi alanına katkıda bulunmaktadır. Bilimsel bir çalışma ortaya koyan tüm paydaşların (yazar, editör, hakem, yayıncı ve okuyucu), bilimin doğru bir şekilde ilerlemesine katkı sağlaması hedeflenir. Bu hedef gereğince hazırlanan bilimsel çalışmalarda bilimsel etik ilkelere uygunluk önemlidir.

Yazarl(ar)ın uyması gereken yayın ilkeleri

Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.
Çalışmaların özgün olması ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir. Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır. Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilim dışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
Her ne kadar intihal taraması dergi tarafından yapılacaksa da akademik onursuzluk olan intihalin sonuçları tamamen yazara yönelecektir.
Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemelidir ve daha önce başka bir dergiye gönderilmiş olmamalıdır.
Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.

Hakemlerin Uyması Gereken Etik İlkeler

Hakemler dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesinin en temel tespit edicisi olduklarının bilinciyle davranmalı ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır.
Hakemler, yalnızca uygun bir değerlendirmeyi yapmak için gereken uzmanlığa sahip oldukları, kör hakemlik gizliliğine riayet edebilecekleri ve makaleye dair detayları her şekilde gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidirler.
Makale inceleme süreci sonrasında da incelenen makaleye dair herhangi bir bilgi hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ortaya konan düşüncelerin hakemin düşüncelerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir.
Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici ve itham edici ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve kusurlu hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.
Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmelidir. Şayet değerlendirme yapmayacaklarsa, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.

Editörlerin Uyması Gereken Etik İlkeler

Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.
Editörler, kabul veya ret edilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmamalıdır.
Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.
Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması ve böylece akademik onursuzluğun önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.
Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.
Editörler dergiye katkısı olmayan kişileri yayın kurulu üyesi veya yardımcı editör olarak göstermemelidir.

YAYIN POLİTİKASI

UJHC’de yayımlanan bütün makaleler aynı zamanda tam metin olarak https://dergipark.org.tr/tr/pub/ujhc web adresinde açık erişimli olarak yer almaktadır.
UJHC’de makale değerlendirme ve yayın aşamasında yazardan hiçbir şekilde ücret alınmaz. Yazara da telif ücreti ödenmez.

UJHC konusunda uzman çift kör akran hakemler ile 8-12 haftalık ortalama değerlendirme süresine sahip bir dergidir. Ayrıntılı Yayın Politikası için lütfen tıklayınız.

Yazıların Değerlendirilmesi

UJHC'de makale başvurusu https://dergipark.org.tr/tr/pub/ujhc web adresinden "Makale Yönetim Sistemi"ne kaydolarak yapılır. E-posta ile gönderilen makaleler değerlendirmeye alınmaz.

UJHC’e gönderilen yazılar, önce dergi ilkelerine uygunluk açısından incelenir. Uygun görülmeyenler düzeltilmesi için yazarına gönderilir. Yayın için gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde akademik tarafsızlık ve bilimsel kalite en önemli ölçütlerdir. Yayın ilkelerine uygun yazılar Yayın Kurulu tarafından incelenir. Dergi kapsamına giren ve değerlendirme için uygun bulunanlar, ilgili alanda uzman hakem/lere gönderilir. Hakemlerin isimleri gizli tutulur ve raporlar Makale Yönetim Sisteminde saklanır. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, yazı, üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir. Yazıların reddi için tek hakem raporu yeterlidir ancak kabul edilmesi için en az iki hakem raporu gereklidir. Yazarlar, hakem ve Yayın Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler. Yayına kabul edilmeyen yazılar, sistemden silinmez. Yazıların yayımlanmasında nihai karar Yayın Kuruluna aittir.

UJHC'de yayımlanması kabul edilen yazıların telif hakkı UJHC’ye devredilmiş sayılır. Yayımlanan yazılardaki görüşlerin sorumluluğu ve yazım tercihleri, yazarlarına aittir. Yazı ve fotoğraflardan, kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

Makale Değerlendirme Süreciyle ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.


Yazım Dili

UJHC'de Türkçe ve İngilizce makaleler yayımlanır. Makalelerin Türkçe, İngilizce özetlerine yer verilir.

Bu derginin; makale gönderim ve süreç işletimi ücretsizdir. Hiçbir sürecinden ücret alınmamaktadır.

Creative Commons License
The published articles in UJHC are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.