Etik İlkeler ve Yayın Politikası

MAKALE İŞLEMLERİ

1. Dergiye gönderilen yayın taslaklarının başka bir dergide yayın için gönderilmemiş, daha önce yayınlanmamış orijinal makale olması gerekmektedir.

2. Gönderilen makale taslağının başvuruda tüm yazarların imzalı telif belgesi ile gönderilmesi gerekmektedir. Yazışma yazarı telif formunda belirtilmeli ve yazarlar telif formunda imzaları ile yazışma yazarını ayrıca teyit etmiş olmaktadır. Dergimizde yayınlanan makalelerin telif hakları imzalı bir belge ile dergimize aktarılmaktadır.

3. Yazışma yazarı makalenin başvuru ve tüm süreçlerinde yetkili olması gerekmektedir.

4. Makalede araştırma, derleme veya kısa notlar bölümünde yazarın kendisini veya başka bir gurubu gereksiz kaynak göstermemesi önemlidir.

5. Makalenin talep edildiğinde tüm ham verileri gönderilmelidir.

6. Yazarların makalede kullanacakları, resim, grafik, video gibi görsel materyaller yazarların dışında başka kişilere aitse bu konuda kullanma konusunda hem izin alması ve hem de kaynak göstermesi gerekmektedir. Ayrıca yazarlar anket soruları ve yazılım programları gibi konularda gerekli izin belgelerini sunmaları gerekmektedir.

7. Yazışma yazarı hakemler önerebilir. Bu hakemlerin farklı ülkelerden, kurumlardan olması ve gönderilen makale ile hiçbir bağlantısının olmaması gerekmektedir. Bu hakemler editörler tarafından atanmayabilir fakat fikir vermesi açısından önemlidir.

8. Yazarlardan birinin ölmesi durumunda yapmış olduğu katkıya göre diğer yazarlar bu durumu belge ile kanıtlayıp isminin sırasını kendi aralarında belirler.

9. Yayın için gönderilen makale için öncelikle konusu uygun ise tercihen baş editör veya editör ataması yapılabilir. Makale yükünün çok olması durumunda veya makale konunun özelliğine göre editör ataması yapılabilir.

10. İki taraflı kör hakemlik sistemi kullanıldığından hakemler makale yazarlarını göremezler. Aynı şekilde yazarlarda makale hakemlerini göremezler.

11. Her makale konusunda uzman 3 farklı hakeme gönderilir ve değerlendirme için hem hakemlik formundaki sorular ve hem de derginin yazım kuralları dahil detaylı rapor talep edilir. Hakemlerden birinin yeterli değerlendirme yapmadığı düşünülürse makale hakkında karar verilmeden editör makaleyi yeni bir hakeme gönderilir ve çoğunluk sayısına göre editör kararını verir.

12. Eğer gönderilen makalenin başka bir dilde ikinci bir kez yayınlanması ihtiyacı varsa bu durum değerlendirilir ve kaynak gösterilmesi koşulu ile ikinci bir dilde değerlendirilip tercüme olarak yayınlanabilir. Bu işlem çok gerekli olmadığı sürece tercih edilmemelidir.

13. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez çalışmalarının yayınlanması durumu teşekkür kısmında belirtilmesi ve öğrencinin makalede ilk isim olması tercih edilmelidir.

14. Ayrıca kapak sayfasında yazar adresi, e-posta, ORCID No., yazar katkısı, etik izni, çatışma durumu, mali kaynak, veri sağlama ve varsa teşekkür durumlarının belirtilmesi gerekmektedir.

15. Hakemler görev aldıkları her makale için ve her yıl editörler tarafından değerlendirilir ve en çok katkı sağlayan ve tarafsız değerlendirmeler yapan kişiler arasından güncellenir. Makalede ayrıntılı bir şekilde incelemeden karar veren hakemler hakem havuzundan ve editörler kurulundan çıkarılır. Uygun şekilde ve adaletli bir şekilde değerlendirme yapan hakemlere hakemlik sertifikası gönderilir.

16. Editörler görev aldıkları her makale için yazarlar tarafından değerlendirilir ve her yıl sonuca göre karar verilir.

17. Kabul edilen makalelerin telif hakkı dergimize devredilir ve makaleler Creative Commons.4.0 tarafından Lisanslanır. Yazarlar, kabul edilen makaleyi özel olarak kullanma, kopyalama ve dağıtma hakkını saklı tutar.

Makale geri çekme, düzeltme durumu:

1. Makale sırası ile istatistik, yazım ve İngilizce dil editörüne gönderilir. Daha sonra makale editörlerin önerileri dikkate alınarak düzeltme için yazara geri gönderilir. Yazar düzeltme sonrası makaleyi yeniden sisteme yükler veya bu aşamada makalesini geri çekebilir.

2. Dergiye gönderilen makale yazışma yazarı tarafından hakem değerlendirmesine girmeden geri çekilebilir. Fakat hakem değerlendirmesi başlaması durumunda artık geri çekilemez. Makale kabul edildikten sonra yazar isim ekleme, çıkarma veya yazar sırasında değişiklik yapılamaz.

3. Sisteme yüklenen düzeltilmiş makale konusunda uzman farklı kurumlarda veya ülkelerde çalışan 3 hakeme gönderilir. Hakem değerlendirmelerinde çoğunluğa göre karar verilir. Hakemlerin büyük düzeltme talep etmeleri durumunda yazışma yazarı bu düzeltmeleri kabul ederse düzeltmeleri yapar ve sisteme yükler. Eğer bu düzeltmeleri kabul etmezse makale editör tarafından ret edilir.

4. Yazışma yazarı makaleyi gerekli düzeltmelerden sonra belirlenen süre içinde sisteme yükler ve zaman talep etmesi durumunda süresi uzatılır. Sisteme yüklenen makalede büyük düzeltme talebi yapan hakemler yeniden atanarak yeniden hakem değerlendirmesine tabi tutulur. Hakemin talep ettiği düzeltmeler yeterli seviye yapılmışsa hakem makaleyi kabul eder veya yeterli değilse yeniden düzeltme talep eder. Bu süreç hakemlerin çoğunluğunun makaleyi küçük düzeltmelerden sonra yayınlanabilir kararına kadar değerlendirmeye devam ederler. Sonuçta iki hakemin büyük düzeltme talebi karşılanamazsa makale ret edilir. Tercihen her hakemin büyük düzletme önerilerinin karşılanması yazışma yazarına tavsiye edilir.

5. Yazarlar makale yayınladıktan sonra eksik veri veya yanlış bir durum belirlemesi durumunda yeni sayıda düzeltme yayınlanır.

6. Dergimizde yayına kabul edilen, geri çekilen veya ret edilen tüm makaleler ve süreç raporları ayrıntılı bir şekilde depolanır ve saklanır.

İnsanlar ve hayvanlar üzerinde çalışmalar, doğaya zarar verebilecek zararlı maddeler durumu:

1. Milli güvenliğe veya insanlara zararlı olabilecek araştırma verileri açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Doğaya ve canlılara zarar verebilecek zararlı maddelerin kullanılması durumunda bu durumun açık ve net bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir.

2. Toplum sağlığını tehlikeye atabilecek zehirli, patlayıcı, radyoaktif maddelerle yapılacak çalışmalarla ilgili üniversite veya çalışmanın yapıldığı ülkenin resmi makamlarından gerekli izinlerin alınmış olması ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Tartışmalı haritalardan kaçınılmalıdır.

3. İnsanlar ile ilgili çalışmalar yapılmış ise bu durumda gerekli izinlerin alındığına dair belgenin sunulması ve çalışmanın yöntemi konusunda detaylı bilgi verilmesi gerekmektedir. Hayvanlar konusunda ise çalışma için gerekli ise etik belgesinin sunulması gerekmektedir. İnsanlar ve hayvanlar konusunda yapılan çalışmalarda gerekli etik belgenin toplantı, sayı no. ve adı ile üniversite veya ulusal bir komisyon toplantısı olarak belirtilmelidir. Etik belgesinin gerekli olmadığı canlılarla yapılan çalışmalar için ise etik belgesinin gerekmediği belirtilmelidir.

Yazarlara:


Dergimize yayın için gönderilecek yayın taslaklarının yayınlanmamış (özet hariç) veya yayın için başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir. Yayın taslağı IThenticate ve İntihal programı ile kontrol edilmekte ve benzerlik oranı % 20’ in üzerinde olan yayın taslakları ilgili yazara geri gönderilmektedir. Yayın taslağında yazarlar arasında isim sırası ve sayısı gibi konularda mutabakat sağlandığı Telif formunda imza ile taahhüt edilmesi gerekmektedir. Yayın taslağı yayın için kabul edildikten sonra veya ön koşulu sağladıktan sonra isim ekleme, çıkarma gibi işlemler yapılmamaktadır.

Dergimize yayın için gönderilen yayın taslakları ön kontrolde istatistik, teknik ve dil editörü tarafından incelenir ve ön kontrolden geçtikten sonra çift taraflı kör hakemlik sistemi kullanılarak uzmanlık alanlarında hakem havuzundan seçilerek üç hakeme gönderilir. Hakem ve yazarlar gizli tutulur ve hakem görüşlerine göre yayının kabul ve ret işlemi gerçekleştirilir. Hakemlerin talep etmesi veya editörlerin talebi durumunda ve özellikle büyük düzeltme talep edilen yayın taslağı yazarların düzeltmelerinden sonra yeniden hakem görüşüne sunulur. Hakemlerin sayısal olarak kabul veya ret kararlarına göre yayın taslağı kabul veya ret edilmektedir. Bu düzeltmeler yapıldıktan sonra makale taslağı son okuyucu tarafından okunur ve Mizanpaj işlemlerinden sonra son kontrol için yazarlara gönderilir.

Yazarlar yayın taslaklarını ön kontrol sırasında geri çekebilirler. Kabul edilmiş olan yayın taslaklarının telif hakları dergimize geçmekte olduğundan bu aşamadan sonra geri çekilemez. Yayın ücreti talep edilmemektedir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda (kurul adı, sayı, tarih, no.) yöntem kısmında, makalenin ilk ve son sayfasında belirtilmelidir.

Hakemlere:

Hakemlerin tarafsız ve makaleyi ayrıntılı şekilde incelemeleri ve değerlendirmeleri talep edilmekte olup yapmış oldukları değerlendirmeler editörler tarafından değerlendirilmektedir. Her yılın sonunda bu değerlendirmelere göre bazı hakemler listeden çıkarılıp yeni hakemler eklenebilecektir. Dolayısı ile her yıl yeni düzenlemeler yapılarak tarafsız ve çok katkı sağlayan hakemlerin seçim süreci gerçekleştirilir.

Editörlere:
Dergimizin her sayısında daha kaliteli ve atıf sayısı artan makalelerin seçilmesi ve yayınlanması amaçlandığından her yılın sonunda editörlerin çalışmaları ve katkıları derginin sahibi olan “Bursa Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi-AGAM” yönetim kurulunda ve danışma kurulunda değerlendirilip ihtiyaç olması durumunda gerekli değişikliklerin yapılması sağlanır.


DERGİ ETİK KURALLARI

Taslak metinler uluslararası Yayıncılık Etiği Kurulu COPE (Committee on Publication Ethics) ve ÜAK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Yayın için dergimize gönderilecek yayın taslaklarının gönderilmeden önce aşağıdaki yayın etiği yönetmeliğinin ve uluslararası yayın etiği komisyonunun kararlarının okunması önemle tavsiye edilir.
Yayın etiği konusunda ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıların okunması tavsiye edilir:

COMMITTEE ON PUBLICATION ETHICS
https://publicationethics.org

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ
https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx

Makale konusunda etik bir sorun tespit edilmesi durumunda COPE rehber olarak kullanılıp gerekli işlemler yapılır.

İntihal, çarpıtma, sahtecilik, çoğaltma, uydurma, dilimleme, veri tahrifi durumu:

1.Yayın için dergimize gönderilen makale benzerlik programları kullanılarak raporu başvuruda gönderilmelidir. Editör veya editörler kendi programlarını kullanarak yeniden benzerlik raporu çıkarabilir ve bu geçerli olarak kabul edilir. Genel olarak “Ithenticate” ve “İntihal” programları kullanılmaktadır. Her iki programdan birinde benzerlik oranı % 20’nin altında olan makaleler yayınlanabilir. Benzerlik durumunun farklı olması durumunda yazarın gönderdiği ve editörün aldığı rapor farklı ise editörün raporu tercih edilir. Eğer yazarın gönderdiği rapor % 20’nin altında editörün aldığı raporda % 20’nin üzerinde ise makale yazara geri gönderilip benzerlik oranının düşürülmesi talep edilir. Benzerlik oranı % 20’nin altında kalan makaleler yayınlanmaz.

2. Makale benzerlik raporundan geçtiği halde editör veya hakemler tarafından başka bir makale ile benzerliği belirlenirse ret edilir ve derginin yayın sayfasından çıkarılır. Değerlendirme sürecinde makale bir veya birden fazla hakem tarafından kanıtları ile etik sorunu rapor edilirse makale ret edilir.

3. İntihal, çarpıtma, sahtecilik, çoğaltma, uydurma, dilimleme, veri tahrifi gibi sorunlarından birisinin olması durumu bir hakem tarafından bile kanıtları ile rapor edilmesi durumunda makale ret edilir ve yazara kanıtlar gösterilerek makale geri gönderilir. İntihal, çarpıtma, sahtecilik, çoğaltma, uydurma, dilimleme, veri tahrifi gibi durumlar ciddi etik suçları olup şüpheli bir durumun rapor edilmesi durumunda dahi makalenin yazarına şüpheli durumları aydınlatması için bir davet gönderilir veya makale yazara geri gönderilir edilir. Makale kabul edildikten sonra bu durumların tespit edilmesi durumunda ise  şüpheli durum etik konularında uzman en az 3 hakeme gönderilerek inceleme sonunda olumlu rapor gelmesi durumunda işlemleri devam ettirilir. Şüpheli durumun devam etmesi veya etik ihlalinin rapor edilmesi durumunda makale ret edilir ve kanıtları ile yazara geri gönderilir.

4. Gönderilen makalenin bir kısmı veya tüm verileri daha önce yayınladığı belirlenirse ret edilir ve bir daha bu yazarın makalesi işleme alınmaz. Eğer makale yayınlandıktan sonra alıntı, çarpıtma, kopyalama işlemleri belirlenirse makale sistemden çekilir veya üzeri kapatılır. Başka bir yayından alıntı yapılması gerekiyorsa bu cümle alıntı olduğunu gösterecek şekilde tırnak işareti ile belirtilmeli ve kaynağı verilmelidir.

5. Makale küçük parçalara ayrılarak birden fazla yayın için kullanılmış ise bu makale ret edilir ve yazışma yazarına geri gönderilir. Makalede daha önceki makaleden alıntılar varsa bunun uygun şekilde belirtilmesi ve kaynağı verilmelidir. Bu şekilde olan makalelerin belirlenmesi durumunda yazışma yazarı uyarılır ve gerekli düzeltmelerin yapılması talep edilir eğer bu talep kabul edilmezse makale ret edilir. Yazar kendi yayınını bile kullanması halinde kaynağını uygun biçimde belirtmelidir.

Yazarlar arasında uyuşmazlık durumu ve yazarlık:

1. Eğer makale işlemleri sırasında yazarlar arasında bir uyuşmazlık olursa makale sürecine göre ya makale iade edilir veya sorun yazarlar arasında çözülünceye kadar işlemlere ara verilir. Yazarlar arasında çıkar çatışması rapor edilmesi durumunda eğer makale hakemlere gönderilmedi ise işlemler durdurulur ve yazarlarının sorunu çözüp yeniden başvuru yapması talep edilir.

2. Yazarlar arasında uyuşmazlık makale işlemleri ve hakemlik sonuçlandıktan sonra olursa makale işlemleri durdurulur ve sorunun yazarlar arasında çözülmesine kadar bekletilir. Makale kabul edildikten sonra yazar ekleme veya çıkarma kabul edilmez. Bunun dışında makale yayınlanmadan önce  yazar isminin hatalı yazılması durumunda bu hatalı durum düzeltilebilir. Makale yayınlandıktan sonra ise gerekli ise düzeltme yayınlanabilir.

3. Makale yayınladıktan sonra çalışmada katkısı olduğunu ve ismi olması gerektiğini iddia eden bir gelişme olması durumunda konuyu araştırmak için konu ve etik konusunda tecrübeli en az 3 kişilik bilirkişi ekibi ile konu araştırılıp karar verilir. İsmi yayında olması gereken kişinin haklı çıkması durumunda takip eden sayıda kişinin veya kişilerin ismi yayına eklenir ve düzeltme yayınlanır.

4. Makale işlemleri devam ederken yazarlardan birinin ölmesi durumunda yazar ismi kalır. Eğer yazışma yazarının ölmesi durumunda yazarlar arasında yeni bir yazışma yazarı tayin edilir ve makalede tüm yazarların onayı ile yazar isim sırasında değişiklik yapılabilir.

5. Makale yazarları çalışmadaki katkılarını net bir şekilde belirtmeli ve makale de yazar olabilecek yeterli katkı sağlamalıdır. Yeterli katkısı olmayan kişilere ise teşekkür kısmında yer verilmelidir.

6. Makale yazarlarının her biri "telif transfer belgesi" ile yazışma yazarına yetki verildiğini onaylar. Bunun dışında makale yazarları makalenin ilk ve son versiyonları konusunda bilgilendirilmeli ve yazışma yazarı tarafından onaylarının alınması gerekmektedir.

7. Makale kabul edildikten sonra telif hakları dergimize devredilir. Makale yazarları makale yayınlandıktan sonra yazarı olduğu makaleyi özel olarak kopyalama ve dağıtım hakkına sahiptir.

8. Dergimizde yayınlanan makaleler  Creative-Commons Lisanslı olup "Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International" korunmakta ve atıf verilerek ticari amaçlar dışında kullanılabilir.

Editör, hakemler ve yazarlar arasında uyuşmazlık durumu:

1. Editörler, hakemler veya yazarlar arasında çıkar çatışması olması durumunda baş editör tarafından editörler ve hakemler değiştirilir. Yazışma yazarı çıkar çatışması olabilecek kişileri başvuru sırasında kapak sayfasında belirtebilir. Kapak sayfası sadece baş editör ve diğer editörler tarafından görülebilir.

2. Editörün makale yazarları ile çıkar çatışması olması durumunda bu durumu belirtip bu makalede görev almamalıdır. Yine hakemlerin makale yazarları ile çıkar çatışması olması durumunda bu durumu belirtip makale hakemliğinden çekilir ve yerine editör tarafından başka hakem atanacaktır.

3. Tüm editörler baş editör dahil Bursa Uludağ Üniversitesi-AGAM yönetim kurulunda her yıl değerlendirilir ve karar verilir. Gerekli olması durumunda değişiklik yapılabilir.

4. Baş editörün yazım kurallarına uygun olmayan veya etik kurallarının açıkça ihlal eden, küçük bir bölgeyi kapsayan veya derginin ilgi alanı dışındaki makaleleri diğer editör veya hakemlere göndermeden ret etme hakkı bulunmaktadır. Anket çalışmaları çok kapsamlı ve önemli sonuçlar içermesi durumunda işleme alınmaktadır.

5. Herhangi bir etik veya uyuşmazlık durumunda dergipark’da mevcut olan ve depolanan makalelerin tüm süreç raporları kanıt olarak kullanılacaktır.

6. Dergimizin bulunduğu dergipark sisteminde tüm tarafların (editör, hakem, yazar) birbirlerini değerlendirme imkanları bulunmaktadır. Sistemde olumlu ve olumsuz tüm değerlendirmeler isteğe bağlı olarak sisteme yüklü hazır formlar üzerinden isim görülmeden yapılabilmektedir.


Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.

Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin  kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

download 

work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.