BibTex RIS Kaynak Göster

Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 1, 9 - 20, 01.03.2013

Öz

Bu araştırma, Doğu Karadeniz bölgesine özgü Butko, Otur ve Sati zeytin çeşitlerine ait zeytinyağlarının yağ asitleri ve genel özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Çalışmada Doğu Karadeniz bölgesinin Artvin ili Yusufeli ilçesinde yöreye özgü Butko, Otur ve Sati zeytin çeşitleri kullanılmıştır. Çeşitlerin olgunlaşma zamanları dikkate alınarak 2005 ve 2006 sezonlarında Kasım ayı içinde yerinde zeytin örnekleri alınmıştır. Bu çeşitlere ait zeytinyağı örneklerinde ana parametreler olarak oleik asit cinsinden serbest asitlik (%) değerleri, iyot sayıları, peroksit sayıları (meq g O2/kg), toplam fenol miktarları (GAE mg/kg), UV absorbans değerleri (232 ve 270 nm) ve kırılma indisleri belirlenmiştir. Ayrıca, yağ asitleri bileşenleri ve tokoferol miktarları da (α, γ ve toplam tokoferol) incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Butko çeşidinin oleik asit miktarı %74,92, Otur çeşidinin %76,10 ve Sati çeşidinin ise %75,30 olduğu belirlenmiştir. Toplam tokoferol miktarları ise 54,66 ile 98,54 mg/kg arasında değişmiştir

Determination of Fatty Acid Composition and Main Chemical Characteristics of Olive Oils Obtained from Local Olive Varieties of East Blacksea Region

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 1, 9 - 20, 01.03.2013

Öz

This study was carried out to determine some olive oil characteristics of Butko, Otur and Sati local olive varieties which grown solely in the Eastern Blacksea region. In this research Butko, Otur and Sati olive varieties of Yusufeli county in Artvin province at Blacksea Region were used. Olive samples were collected according to their maturation period in November during 2005 and 2006 growing seasons. Main quality parameters including free acidity values as oleic acid, iodine values, peroxide values (meq g O2/kg), total phenolic compounds contents (GAE mg/kg), UV absorbances (232 and 270 nm) and refractive indexes olive samples of the varieties were studied Also fatty acid compositions and total tocopherol content (α, γ and total tocopherol) were investigated. Considering the results, oleic acid contents were found to be 74,92% in Butko, 76,10% in Otur and 75,30% in Sati olive oil. Total tocopherol content was changed between 54,66 ile 98,54 mg/kg

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA26UF22DY
Bölüm Makale
Yazarlar

Murat Şeker Bu kişi benim

Mehmet Ali Gündoğdu Bu kişi benim

Muhammet Kemal Gül Bu kişi benim

Nilüfer Kaleci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şeker, M., Gündoğdu, M. A., Gül, M. K., Kaleci, N. (2013). Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi, 4(1), 9-20.
AMA Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N. Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. Mart 2013;4(1):9-20.
Chicago Şeker, Murat, Mehmet Ali Gündoğdu, Muhammet Kemal Gül, ve Nilüfer Kaleci. “Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri Ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 4, sy. 1 (Mart 2013): 9-20.
EndNote Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N (01 Mart 2013) Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi 4 1 9–20.
IEEE M. Şeker, M. A. Gündoğdu, M. K. Gül, ve N. Kaleci, “Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi”, Zeytin Bilimi, c. 4, sy. 1, ss. 9–20, 2013.
ISNAD Şeker, Murat vd. “Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri Ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 4/1 (Mart 2013), 9-20.
JAMA Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N. Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2013;4:9–20.
MLA Şeker, Murat vd. “Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri Ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi, c. 4, sy. 1, 2013, ss. 9-20.
Vancouver Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N. Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2013;4(1):9-20.