Amaç: Bu çalışma, Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde yeni zeytin çeşitlerini elde etmek amacıyla 1990 yılında ulusal düzeyde gerçekleşen bir melezleme programı sonucunda elde edilen melez çeşit adaylarından öne çıkan 10 adayın sofralık özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Projede ön eleme aşamasına gelen Memecik x Gemlik ve Gemlik x Memecik kombinasyonlarından seçilen bireyler, sofralık zeytin özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Dört zeytin sezonunda sezonunda ürün elde edilmiştir. Zeytinlerde bazı fiziksel ve kimyasal analizlere yapılmıştır. Çeşit adaylarının işleme tekniklerine uygunluğunu test etmek için ana işleme tekniklerinde (yeşil çizik zeytin, doğal yuvarlama siyah zeytin ve İspanyol tipi yeşil zeytin) uygulanmıştır.
Araştırma Bulguları: GM 41, GM 39, MG 11 ve MG 5 zeytin çeşidi adayları, "Memecik" ve "Gemlik" çeşitlerine göre yüksek et / çekirdek oranı ve kilogram başına zeytin sayısının yüksek olması ile sofralık zeytin özellikleri açısından dikkat çekmiştir.
Özellikle GM 41, doğal siyah zeytin üretiminde kilogram başına düşen zeytin sayısının yüksek olması nedeniyle çok önemli olacaktır.
Sonuç: Çalışma sonucunda MG5 ve MG11 melez çeşit adayları sırasıyla “HAYAT” ve “ARSEL” isimleri ile adlandırılarak tescil edilmiş ve zeytin sektörüne sunulmuştur.
sofralık zeytin, melezleme gemlik memecik yeni çeşit toplam fenol
T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Zeytincilik Araştırma Enstitüsü
TAGEM /GY/11/03/01/190
Bu çalışmanın yapılmasında destek veren TAGEM Genel Müdürlüğü ve Zeytincilik Artaştırma Enstitüsü Müdürlüğüne teşekkür ederim
Objective: The objective of this study was to investigate the physical and chemical characteristics of 10 hybrid type table olives obtained as a result of a national level hybridization program in the Olive Research Institute.
Material and Methods: The samples selected from Memecik x Gemlik and Gemlik x Memecik combinations, which came to the pre-elimination stage in the project, were evaluated in terms of table olives characteristics. These products were obtained in four olive seasons. Olives were subjected to some physical and chemical tests and analyzes. The main olive processing techniques (green split olive, natural turning black olives and Spanish style green olives) were applied to test the suitability of the cultivar candidates to processing techniques.
Results: The olive variety candidates, GM 41, GM 39, MG 11 and MG 5 attracted more attention than the main varieties of the cross breeding project, “Memecik” and “Gemlik”, in terms of some table olive characteristics like high flesh/pit ratio and the number of olive fruits per kilogram. Especially, The variety, GM 41 was found to be significantly important candidate for the natural black olive processing because of having high number of olives per kilogram.
Conclusion: As a result of this study, it was concluded thata the hybrid variety candidates, MG5 and MG13 were found to be promising in terms of table olive characteristics and registered as HAYAT and ARSEL, respectively.
Crossbreeding Table olive gemlik memecik new variety total phenolic compound
TAGEM /GY/11/03/01/190
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM /GY/11/03/01/190 |
Erken Görünüm Tarihi | 4 Temmuz 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2022 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 26 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 59 Sayı: 2 |