In this study, Bogma as a traditional alcoholic beverage in Hatay province was produced from
fresh grape in laboratory conditions based on the traditional methods. The
final product was analyzed for volatile compounds and the aroma profile. For
this purpose, fermentation and distillation were carried out using clay pots,
copper made pots as traditional methods, respectively. Volatile compounds were
determined by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), whereas aroma
active compounds were determined by gas chromatography-olfactometry (GC-O).
According to the results; Bogma samples consisted of 40 to 50% (v/v) of
ethanol, 5.8 and 16.8mg/100mL mA of total volatile substances and had a density
of 0.9309 and 0.9488 g/cm3. Furfural was not present in the samples
and there were 43 volatile compounds (12 esters, 18 terpenes, 4 higher
alcohols, 1 aldehyde, 3 phenolic compounds, 1 primary alcohol, 1 ketone and 4
other unknown volatiles).Of the 43 compounds, 27 volatiles were identified in
GC-MS that 18 were identified in both GC-MS and GC-O and 26 were identified as
aroma active compounds. Of which, 8 were detected only at the sniffing port.
Bu çalışmada Hatay yöresinde geleneksel olarak yaş
üzümden üretilen Boğmanın laboratuvar koşullarında üretimi gerçekleştirilmiş ve
son üründe uçucu bileşenleri ve aroma profili araştırılmıştır. Bu amaçla
üretim, geleneksel yöntemler esas alınarak fermantasyon toprak küplerde (carra)
ve distilasyon bakır düzeneklerde gerçekleştirilmiştir. Uçucu bileşenlerin
belirlenmesinde gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GK-KS), aroma aktif
bileşenlerin belirlenmesinde ve tanımlanmasında gaz kromatografisi-olfaktometri
cihazları (GK-O) kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; boğmaların etil
alkol miktarları, % 40-50 (v/v); yoğunlukları 0.9309-0.9498g/cm3;
uçar asit miktarları 5.8-16.8mg/100mL mA arasında bulunmuştur. Örneklerde
furfurala rastlanmazken; 43 uçucu bileşik (12 ester, 17 terpen, 4 yüksek alkol,
1 aldehit, 3 fenolik bileşen, 1 primer alkol, 1 keton ve tanımlaması
yapılamayan 4 bileşik) olduğu saptanmıştır. GK-KS ile bunlardan 27’si tespit
edilebilirken; koklama portunda, 26 aroma aktif bileşen tespit edilmiş ve
bunların 18’i hem GK-KS ve GK-O de; 8’i ise sadece GK-O cihazında tespit
edilmiştir.
Other ID | GD17073 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 1 |