İnsanın beslenmesi ve bugün dünyada yaklaşık 500 milyon insanın fizyolojik açlığı söz konusu olduğunda, protein kaynağı ve noksanlığı esası oluşturmaktadır. Bu nedenle, yeni protein kaynakları araştırılıp insanlığın hizmetine sunmak, bilim adamlarının en önemli görevleri arasındadır. Kan, hayvan etinin insanlar tarafından tüketilmeye başlanması ile mevcut olan yüksek proteinli bir yan üründür. Ancak, kan uzun yıllar hiç kullanılmadan akıtılıp ziyan edilmiş, sonraları hayvan yemi katkısı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Maalesef, bugün hala yurdumuzda, ancak bazı büyük kesimhanelerde elde edilen kan hayvan yemi olarak işlenmekte, hemen hemen bütün belediye mezbahaları dahil, çeşitli kesimhanelerde kan toplanmamakta ve akıtılarak bu kıymetli ürün ziyan edilmektedir.
İnsanın beslenmesi ve bugün dünyada yaklaşık 500 milyon insanın fizyolojik açlığı söz konusu olduğunda, protein kaynağı ve noksanlığı esası oluşturmaktadır. Bu nedenle, yeni protein kaynakları araştırılıp insanlığın hizmetine sunmak, bilim adamlarının en önemli görevleri arasındadır. Kan, hayvan etinin insanlar tarafından tüketilmeye başlanması ile mevcut olan yüksek proteinli bir yan üründür. Ancak, kan uzun yıllar hiç kullanılmadan akıtılıp ziyan edilmiş, sonraları hayvan yemi katkısı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Maalesef, bugün hala yurdumuzda, ancak bazı büyük kesimhanelerde elde edilen kan hayvan yemi olarak işlenmekte, hemen hemen bütün belediye mezbahaları dahil, çeşitli kesimhanelerde kan toplanmamakta ve akıtılarak bu kıymetli ürün ziyan edilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1986 |
Published in Issue | Year 1986 Volume: 11 Issue: 3 |