Bugün, yeni gıda ve protein kaynaklarının araştırılmasında çeşitli yöntemlerin denendiği ve bu çalışmaların giderek önem kazandığı görülmektedir. Artan Dünya nüfusu ile birlikte ortaya çıkan gıda ve protein sorunu karşısında, bu alanda gittikçe yoğunlaşan çalışmalara konu olan kaynak, “mikrobiyal protein” veya başka bir deyimle “tek hücre proteini”dir. Genellikle zirai ve endüstriyel kaynaklı artık maddelerden, endüstriyel mikroorganizmaların fermentasyonu neticesi gerçekleştirilen bu ürün, gelecek için bir ümit ışığı olarak görünmektedir. Ancak, her yeni gıda maddesinde olduğu gibi mikrobiyal kaynaklı bu ürünün de, sağlık yönünden güvenilir ve emniyetle yenebilecek karakterde olduğunun saptanması gerekir. Bu nedenle, bu tip çalışmalarda birinci safha olan üretim durumunun araştırılmasından sonra, tatbikata geçebilmek için gerekli olan hayvan testleri oldukça önem taşır. Günümüzde bir taraftan konuyla ilgili tartışmalar sürerken, diğer taraftan şimdilik hayvan yemi olarak düşünülen bu yeni ürünün, bazı kuruluşlarca pazarlanmasına başlandığını görüyoruz. İşte bu nedenle, bizim araştırma kurumlarımızda da mikrobiyal protein çalışmalarının önem kazanmaya başladığını görerek, bu sahada yapılagelen hayvan testleri hakkında bir literatür araştırması ile konu aydınlatılmaya çalışılacaktır.
Bugün, yeni gıda ve protein kaynaklarının araştırılmasında çeşitli yöntemlerin denendiği ve bu çalışmaların giderek önem kazandığı görülmektedir. Artan Dünya nüfusu ile birlikte ortaya çıkan gıda ve protein sorunu karşısında, bu alanda gittikçe yoğunlaşan çalışmalara konu olan kaynak, “mikrobiyal protein” veya başka bir deyimle “tek hücre proteini”dir. Genellikle zirai ve endüstriyel kaynaklı artık maddelerden, endüstriyel mikroorganizmaların fermentasyonu neticesi gerçekleştirilen bu ürün, gelecek için bir ümit ışığı olarak görünmektedir. Ancak, her yeni gıda maddesinde olduğu gibi mikrobiyal kaynaklı bu ürünün de, sağlık yönünden güvenilir ve emniyetle yenebilecek karakterde olduğunun saptanması gerekir. Bu nedenle, bu tip çalışmalarda birinci safha olan üretim durumunun araştırılmasından sonra, tatbikata geçebilmek için gerekli olan hayvan testleri oldukça önem taşır. Günümüzde bir taraftan konuyla ilgili tartışmalar sürerken, diğer taraftan şimdilik hayvan yemi olarak düşünülen bu yeni ürünün, bazı kuruluşlarca pazarlanmasına başlandığını görüyoruz. İşte bu nedenle, bizim araştırma kurumlarımızda da mikrobiyal protein çalışmalarının önem kazanmaya başladığını görerek, bu sahada yapılagelen hayvan testleri hakkında bir literatür araştırması ile konu aydınlatılmaya çalışılacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1977 |
Published in Issue | Year 1977 Volume: 2 Issue: 4 |