BibTex RIS Cite

Food Poisonings (in Turkish)

Year 1979, Volume: 4 Issue: 1, - , 01.02.1979

Abstract

Gıda Teknolojisinin gelişmesi ile, gıda maddesinin tüketici için daha alımlı olmasını sağlamak, kısa zamanda bozulmasını engellemek ve pazara yeni çeşitler sunmak için bazı kimyasal maddeler kullanılmaya başlanılmıştır. Bunun yanında tarımda kullanılan kimyasal maddeler artmış, ambalaj sanayi gelişmiş, bu da gıda maddelerine bulaşan maddelerin türlerini arttırmıştır. Ayrıca gıda maddelerine belirli amacı olmadan katılan maddelerde vardır. Diğer taraftan tüketiciyi aldatmak, hile yapmak, çok kar sağlamak veya kötü kaliteyi gizlemek amacı ile de kullanılan maddeler bulunmaktadır. İster teknik zorunluk, ister hile amacıyla olsun bu tür yabancı maddeler öncelikle insan sağlığını ilgilendirmektedir. Bazı maddelerin vücuda alınması sakıncasız olduğu halde, bazıları sakıncalıdır. Sakıncasız olanlarında belirli bir sınırın üzerinde uzun süre alınmaları zararlı olabilmektedir. Bu toplum sağlığı sorunu birçok ülkeyi gıda sanayiinde kullanılan kimyasal maddelerin hoşgörü sınırlarının hesaplanması noktasına götürmüştür.

Gıda Zehirlenmeleri

Year 1979, Volume: 4 Issue: 1, - , 01.02.1979

Abstract

Gıda Teknolojisinin gelişmesi ile, gıda maddesinin tüketici için daha alımlı olmasını sağlamak, kısa zamanda bozulmasını engellemek ve pazara yeni çeşitler sunmak için bazı kimyasal maddeler kullanılmaya başlanılmıştır. Bunun yanında tarımda kullanılan kimyasal maddeler artmış, ambalaj sanayi gelişmiş, bu da gıda maddelerine bulaşan maddelerin türlerini arttırmıştır. Ayrıca gıda maddelerine belirli amacı olmadan katılan maddelerde vardır. Diğer taraftan tüketiciyi aldatmak, hile yapmak, çok kar sağlamak veya kötü kaliteyi gizlemek amacı ile de kullanılan maddeler bulunmaktadır. İster teknik zorunluk, ister hile amacıyla olsun bu tür yabancı maddeler öncelikle insan sağlığını ilgilendirmektedir. Bazı maddelerin vücuda alınması sakıncasız olduğu halde, bazıları sakıncalıdır. Sakıncasız olanlarında belirli bir sınırın üzerinde uzun süre alınmaları zararlı olabilmektedir. Bu toplum sağlığı sorunu birçok ülkeyi gıda sanayiinde kullanılan kimyasal maddelerin hoşgörü sınırlarının hesaplanması noktasına götürmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Necati Akbulut This is me

Tuncay Gürarda This is me

Publication Date February 1, 1979
Published in Issue Year 1979 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Akbulut, N. ., & Gürarda, T. . (1979). Gıda Zehirlenmeleri. Gıda, 4(1).
AMA Akbulut N, Gürarda T. Gıda Zehirlenmeleri. The Journal of Food. February 1979;4(1).
Chicago Akbulut, Necati, and Tuncay Gürarda. “Gıda Zehirlenmeleri”. Gıda 4, no. 1 (February 1979).
EndNote Akbulut N, Gürarda T (February 1, 1979) Gıda Zehirlenmeleri. Gıda 4 1
IEEE N. . Akbulut and T. . Gürarda, “Gıda Zehirlenmeleri”, The Journal of Food, vol. 4, no. 1, 1979.
ISNAD Akbulut, Necati - Gürarda, Tuncay. “Gıda Zehirlenmeleri”. Gıda 4/1 (February 1979).
JAMA Akbulut N, Gürarda T. Gıda Zehirlenmeleri. The Journal of Food. 1979;4.
MLA Akbulut, Necati and Tuncay Gürarda. “Gıda Zehirlenmeleri”. Gıda, vol. 4, no. 1, 1979.
Vancouver Akbulut N, Gürarda T. Gıda Zehirlenmeleri. The Journal of Food. 1979;4(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/