BibTex RIS Cite

The Investigation of Oil Contents and Fatty Acids Composition of Walnuts During the Fruit Development Period (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 4, - , 01.08.2000

Abstract

Oil contents and fatty acids composition of eight walnut types grown in the coast of Van Lake were investigated during the fruit development period. For this purpose, oil contents and fatty acids composition of walnut samples taken from trees by different intervals in three districts around Van Lake (Edremit, Gevaş and Ahlat) were determined. Oil contents of walnuts have increased as kernels develop and reached is maximum at the date of harvest maturity. These increases were statistically significant (P<0.05). While palmitic acid (16:0) content was decreasing, stearic acid (18:0) content increased in the fruit development period. Linoleic acid was the main unsaturated fatty acid (%44.67-53.27) followed by oleic (%24.85-36.37) and linolenic (%9.11-13.89) acids at the harvest time. Oleic acid (18:1) content increased regularly during the fruit development period. in this period, linoleic (18:2) and linolenic (18:3) acid contents decreased opposite to oleic acid. 

Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi

Year 2000, Volume: 25 Issue: 4, - , 01.08.2000

Abstract

Çalışmada, Van Gölü kıyısında yetiştirilen sekiz ceviz tipinin meyve gelişme dönemi boyunca yağ içerikleri ve yağ asitleri kompozisyo­nu incelenmiştir. Bu amaçla gelişme periyodu içinde göl etrafındaki üç değişik yöreden (Edremit, Gevaş ve Ahlat) belirli aralıklarla alman ceviz ör­neklerinde yağ oranları ve yağ asitleri kompozisyonu belirlenmiştir. İncelenen tiplerin yağ içerikleri ceviz içleri geliştikçe artmış ve derim zamanın­da maksimum seviyelere çıkmıştır. Yağ içeriklerinde meydana gelen bu artış istatistiksel olarak önemli olmuştur (P<0.05). Gelişme dönemi içeri­sinde palmitik asit (16: 0) oranı azalırken, stearik asit (18:0) oranı artmıştır. İncelenen tiplerde derim zamanında oransal olarak esas doymamış yağ asidinin linoleik asit olduğu (%44.67-53.27), bunu oleik (%24.85-36.37) ve linolenik (% 9.11-13.89) asitlerin izlediği belirlenmiştir. Oleik asit (18:1) meyve gelişme dönemi boyunca düzenli olarak artmıştır. Bu dönemde oleik asidin aksine linoleik (18:2) ve linolenik (18:3) asit oranları azalmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Ali Koyuncu

Mehmet Küçük This is me

Tarık Yarılgaç This is me

Halil İbrahim Oğuz This is me

Publication Date August 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 4

Cite

APA Koyuncu, M. A. ., Küçük, M. ., Yarılgaç, T. ., Oğuz, H. İ. . (2000). Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. Gıda, 25(4).
AMA Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food. August 2000;25(4).
Chicago Koyuncu, Mehmet Ali, Mehmet Küçük, Tarık Yarılgaç, and Halil İbrahim Oğuz. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda 25, no. 4 (August 2000).
EndNote Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ (August 1, 2000) Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. Gıda 25 4
IEEE M. A. . Koyuncu, M. . Küçük, T. . Yarılgaç, and H. İ. . Oğuz, “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”, The Journal of Food, vol. 25, no. 4, 2000.
ISNAD Koyuncu, Mehmet Ali et al. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda 25/4 (August 2000).
JAMA Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Koyuncu, Mehmet Ali et al. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda, vol. 25, no. 4, 2000.
Vancouver Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food. 2000;25(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/