Oil contents and fatty acids composition of eight walnut types grown in the coast of Van Lake were investigated during the fruit development period. For this purpose, oil contents and fatty acids composition of walnut samples taken from trees by different intervals in three districts around Van Lake (Edremit, Gevaş and Ahlat) were determined. Oil contents of walnuts have increased as kernels develop and reached is maximum at the date of harvest maturity. These increases were statistically significant (P<0.05). While palmitic acid (16:0) content was decreasing, stearic acid (18:0) content increased in the fruit development period. Linoleic acid was the main unsaturated fatty acid (%44.67-53.27) followed by oleic (%24.85-36.37) and linolenic (%9.11-13.89) acids at the harvest time. Oleic acid (18:1) content increased regularly during the fruit development period. in this period, linoleic (18:2) and linolenic (18:3) acid contents decreased opposite to oleic acid.
Çalışmada, Van Gölü kıyısında yetiştirilen sekiz ceviz tipinin meyve gelişme dönemi boyunca yağ içerikleri ve yağ asitleri kompozisyonu incelenmiştir. Bu amaçla gelişme periyodu içinde göl etrafındaki üç değişik yöreden (Edremit, Gevaş ve Ahlat) belirli aralıklarla alman ceviz örneklerinde yağ oranları ve yağ asitleri kompozisyonu belirlenmiştir. İncelenen tiplerin yağ içerikleri ceviz içleri geliştikçe artmış ve derim zamanında maksimum seviyelere çıkmıştır. Yağ içeriklerinde meydana gelen bu artış istatistiksel olarak önemli olmuştur (P<0.05). Gelişme dönemi içerisinde palmitik asit (16: 0) oranı azalırken, stearik asit (18:0) oranı artmıştır. İncelenen tiplerde derim zamanında oransal olarak esas doymamış yağ asidinin linoleik asit olduğu (%44.67-53.27), bunu oleik (%24.85-36.37) ve linolenik (% 9.11-13.89) asitlerin izlediği belirlenmiştir. Oleik asit (18:1) meyve gelişme dönemi boyunca düzenli olarak artmıştır. Bu dönemde oleik asidin aksine linoleik (18:2) ve linolenik (18:3) asit oranları azalmıştır.
Koyuncu, M. A. ., Küçük, M. ., Yarılgaç, T. ., Oğuz, H. İ. . (2000). Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. Gıda, 25(4).
AMA
Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food. August 2000;25(4).
Chicago
Koyuncu, Mehmet Ali, Mehmet Küçük, Tarık Yarılgaç, and Halil İbrahim Oğuz. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda 25, no. 4 (August 2000).
EndNote
Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ (August 1, 2000) Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. Gıda 25 4
IEEE
M. A. . Koyuncu, M. . Küçük, T. . Yarılgaç, and H. İ. . Oğuz, “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”, The Journal of Food, vol. 25, no. 4, 2000.
ISNAD
Koyuncu, Mehmet Ali et al. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda 25/4 (August 2000).
JAMA
Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food. 2000;25.
MLA
Koyuncu, Mehmet Ali et al. “Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri Ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi”. Gıda, vol. 25, no. 4, 2000.
Vancouver
Koyuncu MA, Küçük M, Yarılgaç T, Oğuz Hİ. Cevizlerde Meyve Gelişme Dönemi Boyunca Yağ İçerikleri ve Yağ Asitleri Kompozisyonunun İncelenmesi. The Journal of Food. 2000;25(4).