BibTex RIS Cite

University Students Situation of Using Nutrition Complements (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 5, - , 01.10.2000

Abstract

An inquiry has been completed by using 200 students, 85 of which are educated in nutrition and 115 students are not educated in nutrition 47,06 % of nutrition educated ones and 53.91 % of not nutrition educated ones are using nutrition complements. 22.55 % of the users take complements almost every day, 28,43 % + 15,69 % of them take once or a few times in a week. The most commonly used comple­ments are Vitamin C, and only a mixture of vitamins and minerals. Not common nutrition Complements like Garlic, fish oil, pollen bee milk and senna were also, observed. it has been determined that, they take nutrition complements when they do not feel good, to increase their energy and to prevent from 1lu and that the not nutrition educated ones believe stronger compared to nutrition educated ones about the effect vitamins and minerals to health, and that and that they believe nutrition complements are necessary when they feel tried and exhausted (P < 0.05). 

Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları

Year 2000, Volume: 25 Issue: 5, - , 01.10.2000

Abstract

Üniversite öğrencilerinin besin tamamlayıcılarını kullanma durumu ve buna aldıkları beslenme eğitiminin etkisini saptamak amacıyla 85 beslenme eğitimi alan, 115 beslenme eğitimi almayan 200 öğrenciye anket uygulanmıştır. Beslenme eğitimi alanların % 47.06'si beslenme eğitimi almayanların % 53.91 'i besin tamamlayıcısı kullanmaktadır (p > 0.05). Kullananların % 22.55'i hemen hemen her gün % 28.43 + % 15.69'u haftada bir veya birkaç kez kullanmakta, en çok kullanılan tamamla­yıcılar C vitamini, sadece vitamin karışımı ve vitamin karışımı + minerallerdir. Sarımsak, balık yağı, polen, arı sütü ve sinamiki gibi yaygın olma­yan besin tamamlayıcılar) da belirlenmiştir. Besin tamamlayıcıların, kendini iyi hissetmediği dönemlerde kullandıkları soğuk algınlığının önlenmesi ve enerjinin arttırılması amacıyla kullandıklarını, beslenme eğitimi almayanların, beslenme eğitimi alanlara göre vitamin ve minerallerin sağlığa et­kisi hakkındaki inanışları daha kuvvetli olduğu, yorgun ve bitkin hissedildiğinde besin tamamlayıcılarına gereksinim olduğuna inandıkları belirlen­miştir (P < 0.05).    

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fulya Aytekin This is me

Publication Date October 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 5

Cite

APA Aytekin, F. . (2000). Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları. Gıda, 25(5).
AMA Aytekin F. Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları. The Journal of Food. October 2000;25(5).
Chicago Aytekin, Fulya. “Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları”. Gıda 25, no. 5 (October 2000).
EndNote Aytekin F (October 1, 2000) Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları. Gıda 25 5
IEEE F. . Aytekin, “Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları”, The Journal of Food, vol. 25, no. 5, 2000.
ISNAD Aytekin, Fulya. “Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları”. Gıda 25/5 (October 2000).
JAMA Aytekin F. Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Aytekin, Fulya. “Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları”. Gıda, vol. 25, no. 5, 2000.
Vancouver Aytekin F. Üniversite Öğrencilerinin Besin Tamamlayıcılarını Kullanma Durumları. The Journal of Food. 2000;25(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/