An inquiry has been completed by using 200 students, 85 of which are educated in nutrition and 115 students are not educated in nutrition 47,06 % of nutrition educated ones and 53.91 % of not nutrition educated ones are using nutrition complements. 22.55 % of the users take complements almost every day, 28,43 % + 15,69 % of them take once or a few times in a week. The most commonly used complements are Vitamin C, and only a mixture of vitamins and minerals. Not common nutrition Complements like Garlic, fish oil, pollen bee milk and senna were also, observed. it has been determined that, they take nutrition complements when they do not feel good, to increase their energy and to prevent from 1lu and that the not nutrition educated ones believe stronger compared to nutrition educated ones about the effect vitamins and minerals to health, and that and that they believe nutrition complements are necessary when they feel tried and exhausted (P < 0.05).
Üniversite öğrencilerinin besin tamamlayıcılarını kullanma durumu ve buna aldıkları beslenme eğitiminin etkisini saptamak amacıyla 85 beslenme eğitimi alan, 115 beslenme eğitimi almayan 200 öğrenciye anket uygulanmıştır. Beslenme eğitimi alanların % 47.06'si beslenme eğitimi almayanların % 53.91 'i besin tamamlayıcısı kullanmaktadır (p > 0.05). Kullananların % 22.55'i hemen hemen her gün % 28.43 + % 15.69'u haftada bir veya birkaç kez kullanmakta, en çok kullanılan tamamlayıcılar C vitamini, sadece vitamin karışımı ve vitamin karışımı + minerallerdir. Sarımsak, balık yağı, polen, arı sütü ve sinamiki gibi yaygın olmayan besin tamamlayıcılar) da belirlenmiştir. Besin tamamlayıcıların, kendini iyi hissetmediği dönemlerde kullandıkları soğuk algınlığının önlenmesi ve enerjinin arttırılması amacıyla kullandıklarını, beslenme eğitimi almayanların, beslenme eğitimi alanlara göre vitamin ve minerallerin sağlığa etkisi hakkındaki inanışları daha kuvvetli olduğu, yorgun ve bitkin hissedildiğinde besin tamamlayıcılarına gereksinim olduğuna inandıkları belirlenmiştir (P < 0.05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 25 Issue: 5 |