In this study, it was investigated that the effects of Chemicals used for agricultural protection on some quality properties of four grape juices and wines and heavy metal contents in wines. All analyses were also done on grape juices and wines taken from unapplicated grapes as controls. In this study, it was determined that the quality properties of juices and wines taken from Chemical applicated grapes were higher than of the controls. It was also observed that concentrations of iron, lead and copper in wines taken from Chemical applicated grapes were higher than of the controls. Zinc was only found in Chemical applicated Kalecik karası and Narince wines, whereas cadmium wasn't found any wines. It was also determined that the quality properties and concentrations of heavy metals were changed among the cultivars.
Bu araştırmada, tarımsal savaşımda kullanılan kimyasal maddelerin, dört farktı üzüm çeşidine (Emir, Kalecik karası, Narince, Pinot noir) ait şarap ve üzüm sularındaki bazı kalite kriterleri ite şaraplardaki ağır metal içerikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bütün analizler, kontrol olarak ilaçlama yapılmamış omcalardan alınan üzüm ve bu üzümlerden yapılmış şaraplarda da yapılmıştır. Araştırma sonunda, ilaçlanmış üzümlerden alınan üzüm suları ve şaraplarda kalitenin kontrollere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ilaçlanmış üzümlerden yapılan şaraplarda demir, kurşun ve bakır konsantrasyonlarının kontrollerden daha yüksek olduğu da saptanmıştır. Şaraplarda kadmiyum hiçbir örnekte tespit edilemezken, çinko da sadece ilaçlanmış Kalecik karası ve Narince şaraplarında bulunmuştur. Araştırmada ayrıca, kalite özellikleri ile ağır metal konsantrasyonlarının çeşitlere göre değiştiği de belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 25 Issue: 6 |