BibTex RIS Cite

Şalgam Suyu Üzerinde bir Araştırma

Year 1984, Volume: 9 Issue: 5, - , 01.10.1984

Abstract

Bu çalışmada Adana ve çevresinde çok yaygın bir fermantasyon ürünü olan “şalgam suyu” ele alınmıştır. Şalgam suyu yapımında kullanılan hammaddeler ve yapım tekniği kısaca incelendikten sonra, şalgam sularının bileşimi üzerinde durulmuştur. Piyasadan alınan örnekler üzerinde yapılan analizlerde, ortalama olarak, toplam asit miktarının 58 me/l, kurumadde miktarının 28 g/l, tuz miktarının 15 g/l ve renk indisinin 60 civarında olduğu saptanmıştır. Gerçekleştirilen bazı üretim denemeleri ile de, en iyi kalitede şalgam suyunun bulgurunu, ekşi hamur ve şalgam kullanılarak elde edildiği belirlenmiştir.

A Research on Red Carrot Juice (Turkish with English Abstract)

Year 1984, Volume: 9 Issue: 5, - , 01.10.1984

Abstract

In this study some characteristics of “shalgam beverage”, a kind of fermented product, widely consumed in Adana and its vicinity were evaluated. Raw materials and processing techniques were first investigated and then compositions of “shalgam beverage” samples obtained from 10 well-known producers in Adana were determined. The average acidity, total solids content, salt content and color index were found to be 58 meq/l, 18 g/l, 15 g/l and 60, respectively. Among the various formulations used to produce “shalgam beverage” in the laboratory, bulgurunu (finely ground bulgur containing some bran), sour dough, and turnips were found to produce the best tasting “shalgam beverage”.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Canbaş This is me

Hasan Fenercioğlu This is me

Publication Date October 1, 1984
Published in Issue Year 1984 Volume: 9 Issue: 5

Cite

APA Canbaş, A. ., & Fenercioğlu, H. . (1984). Şalgam Suyu Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 9(5).
AMA Canbaş A, Fenercioğlu H. Şalgam Suyu Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. October 1984;9(5).
Chicago Canbaş, Ahmet, and Hasan Fenercioğlu. “Şalgam Suyu Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 9, no. 5 (October 1984).
EndNote Canbaş A, Fenercioğlu H (October 1, 1984) Şalgam Suyu Üzerinde bir Araştırma. Gıda 9 5
IEEE A. . Canbaş and H. . Fenercioğlu, “Şalgam Suyu Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 9, no. 5, 1984.
ISNAD Canbaş, Ahmet - Fenercioğlu, Hasan. “Şalgam Suyu Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 9/5 (October 1984).
JAMA Canbaş A, Fenercioğlu H. Şalgam Suyu Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1984;9.
MLA Canbaş, Ahmet and Hasan Fenercioğlu. “Şalgam Suyu Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 9, no. 5, 1984.
Vancouver Canbaş A, Fenercioğlu H. Şalgam Suyu Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1984;9(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/