BibTex RIS Cite

Microbiological Quality of Ice-Creams Consumed in Elazığ (Turkish with English Abstract)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 3, - , 01.06.1991

Abstract

In this study, microbiological quality control of 17 ice-cream samples collected in Elazığ were made according to the random sampling method. For this, purpose numbers of total bacteria, Salmonella, Escherichia coli, Enterobacter, Klebsiella and Staphylococcus were investigated. Countings were carried out by using selective mediums according to Koch Petri dish (dilution) method. This study showed that hygienic quality of the investigated ice-cream samples were inadequate. In addition, numbers of pathogen microorganism such as Salmonella and Staphylococcus were found to be high.

Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi

Year 1991, Volume: 16 Issue: 3, - , 01.06.1991

Abstract

Bu çalışmada, tesadüfi örnekleme metoduna göre Elazığ piyasasından temin edilen 17 dondurma örneğinin mikrobiyolojik kalite kontrolü yapılmıştır. Bu amaçla dondurmalarda toplam bakteri, Salmonella, Escherichia coli, Enterobacter, Klebsiella ve Staphylococcus sayıları araştırılmıştır. Sayımlar, selektif besiyerleri kullanılarak Koch Petri kutusu (Dilüsyon) metoduna göre yapılmıştır. Üzerinde çalışılan dondurma örneklerinin genellikle hijyenik kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı görülmüş, yukarıda belirtilen koliform mikroorganizmalarla, Salmonella ve Staphylococcus gibi patojen mikroorganizma sayılarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Metin Dığrak This is me

Sami Özçelik This is me

Publication Date June 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 3

Cite

APA Dığrak, M. ., & Özçelik, S. . (1991). Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. Gıda, 16(3).
AMA Dığrak M, Özçelik S. Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. The Journal of Food. June 1991;16(3).
Chicago Dığrak, Metin, and Sami Özçelik. “Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi”. Gıda 16, no. 3 (June 1991).
EndNote Dığrak M, Özçelik S (June 1, 1991) Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. Gıda 16 3
IEEE M. . Dığrak and S. . Özçelik, “Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi”, The Journal of Food, vol. 16, no. 3, 1991.
ISNAD Dığrak, Metin - Özçelik, Sami. “Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi”. Gıda 16/3 (June 1991).
JAMA Dığrak M, Özçelik S. Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Dığrak, Metin and Sami Özçelik. “Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi”. Gıda, vol. 16, no. 3, 1991.
Vancouver Dığrak M, Özçelik S. Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. The Journal of Food. 1991;16(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/