40 samples of 10 different food were investigated for E. coli by MUG based media, VRB Agar+MUG and Lauril Sulphate Broth+MUG. Standard cultural enumeration technique and dropping technique for determining E. coli titer were applied on VRB Agar+MUG 5 ad 3 tubes methods for MPN technique was also investigated. Results showed that fluoregenic determination of E. coli is a easy and quick method. Inoculation of 3 tubes from each dilution is adequate at MPN enumerations. Dropping method for E. coli titer determination gave satisfactory results.
Bu çalışmada 10 farklı gıdanın 4’er örneğinde MUG esaslı besiyerleri olan VRB Agar+MUG ve Lauril Sülfat Broth+MUG kullanılmıştır. Katı besiyerinde yayma yöntemi ile E. coli sayısı saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre fluorejenik yöntemin kolay ve çabuk bir yöntem olduğu, EMS yönteminde her dilüsyondan 3 tüpe ekim yapmanın yeterli olduğu damlatma yönteminin tatmin edici sonuçlar verdiği görülmüştür.
Noveir, M. R. ., Halkman, A. K. ., & Doğan, H. B. . (1993). Gıda Maddelerinde E. coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı. Gıda, 18(6).
AMA
Noveir MR, Halkman AK, Doğan HB. Gıda Maddelerinde E. coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı. The Journal of Food. December 1993;18(6).
Chicago
Noveir, Melihe R., A. Kadir Halkman, and Hilal B. Doğan. “Gıda Maddelerinde E. Coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı”. Gıda 18, no. 6 (December 1993).
EndNote
Noveir MR, Halkman AK, Doğan HB (December 1, 1993) Gıda Maddelerinde E. coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı. Gıda 18 6
IEEE
M. R. . Noveir, A. K. . Halkman, and H. B. . Doğan, “Gıda Maddelerinde E. coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı”, The Journal of Food, vol. 18, no. 6, 1993.
ISNAD
Noveir, Melihe R. et al. “Gıda Maddelerinde E. Coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı”. Gıda 18/6 (December 1993).
JAMA
Noveir MR, Halkman AK, Doğan HB. Gıda Maddelerinde E. coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı. The Journal of Food. 1993;18.
MLA
Noveir, Melihe R. et al. “Gıda Maddelerinde E. Coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı”. Gıda, vol. 18, no. 6, 1993.
Vancouver
Noveir MR, Halkman AK, Doğan HB. Gıda Maddelerinde E. coli Sayımında MUG’lu Besiyeri Kullanımı. The Journal of Food. 1993;18(6).