BibTex RIS Cite

The Use of Monascus Pigment in the Production of Fermented Foods (Turkish with English Abstract)

Year 1994, Volume: 19 Issue: 2, - , 01.04.1994

Abstract

In traditional “ang-khak” added to many foods to give color, improve flavor and to preserve them, is component, rice fermented with molds of the genus Monascus in many Asia countries. Extracts of cultures of the mold Monascus purpureus can replace nitrite. Also, in the manufacture of meat products or can make a contribution towards reducing technologically necessary levels of nitrite. Also, that metabolic products of these molds have a positive effect on the cholesterol metabolism.

Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri

Year 1994, Volume: 19 Issue: 2, - , 01.04.1994

Abstract

Geleneksel olarak, çoğu Asya ülkelerinde; gıdaların boyanmasında, aroma geliştirilmesinde ve koruyucu olarak kullanılan “angkak”, Monascus türü küflerin pirinci fermente etmesiyle oluşturulan bir maddedir. Monascus purpureus özütü et ürünlerinde nitrit/nitrat yerine kullanılabilmekte, nitrit ile kullanıldığında ise hamura katılan nitrit oranı düşmektedir. Monascus özütü ayrıca, beslenmeye bağlı hiperlipproteinemi’ye karşı diyetetik etki göstermektedir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aydın Öztan This is me

Halil Vural This is me

Publication Date April 1, 1994
Published in Issue Year 1994 Volume: 19 Issue: 2

Cite

APA Öztan, A. ., & Vural, H. . (1994). Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri. Gıda, 19(2).
AMA Öztan A, Vural H. Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri. The Journal of Food. April 1994;19(2).
Chicago Öztan, Aydın, and Halil Vural. “Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri”. Gıda 19, no. 2 (April 1994).
EndNote Öztan A, Vural H (April 1, 1994) Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri. Gıda 19 2
IEEE A. . Öztan and H. . Vural, “Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri”, The Journal of Food, vol. 19, no. 2, 1994.
ISNAD Öztan, Aydın - Vural, Halil. “Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri”. Gıda 19/2 (April 1994).
JAMA Öztan A, Vural H. Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri. The Journal of Food. 1994;19.
MLA Öztan, Aydın and Halil Vural. “Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri”. Gıda, vol. 19, no. 2, 1994.
Vancouver Öztan A, Vural H. Fermente Gıdaların Üretiminde Küflerden Yararlanma Monascus Pigmentleri. The Journal of Food. 1994;19(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/