BibTex RIS Cite

Investigation on the Histamine Biogenic Amine in Canned Sardines (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 5, - , 01.10.1995

Abstract

The aim of this study was to determine the levels of four different brands of canned sardine sold in the market. Analyses of histamine, total volatile basic nitrogen (TVB-N), trimethylamine (TMA-N), sensory were performed and the pH was measured. The concentrations of histamine were found in the first, second, third and fourth groups as 0.75 ppm; 4.46 ppm; 1.87 ppm respectively. At the end of this study the found histamine levels were lower than 80 ppm which is toxic.  

Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi

Year 1995, Volume: 20 Issue: 5, - , 01.10.1995

Abstract

Bu çalışmada, 4 ayrı firmaya ait sardalya konservelerinin histamin düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sardalya konservesi örneklerinde; histamin, toplam uçucu bazik azot (TVB-N) trimetilamin (TMA-N) ve duyusal analizlerle pH ölçümleri yapılmıştır. Örneklerde sırasıyla 1., 2., 3., 4. gruplarda ortalama histamin konsantrasyonu 0.75 ppm, 3.46 ppm, 4.46 ppm ve 1.87 ppm bulunmuştur. Sonuç olarak tüm örneklerde histamin konsantrasyonu toksik düzey olarak kabul edilen 80 ppm’in altında bulunmuştur.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nalan Gökoğlu This is me

Candan Varlık This is me

Publication Date October 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 5

Cite

APA Gökoğlu, N. ., & Varlık, C. . (1995). Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi. Gıda, 20(5).
AMA Gökoğlu N, Varlık C. Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi. The Journal of Food. October 1995;20(5).
Chicago Gökoğlu, Nalan, and Candan Varlık. “Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi”. Gıda 20, no. 5 (October 1995).
EndNote Gökoğlu N, Varlık C (October 1, 1995) Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi. Gıda 20 5
IEEE N. . Gökoğlu and C. . Varlık, “Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi”, The Journal of Food, vol. 20, no. 5, 1995.
ISNAD Gökoğlu, Nalan - Varlık, Candan. “Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi”. Gıda 20/5 (October 1995).
JAMA Gökoğlu N, Varlık C. Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Gökoğlu, Nalan and Candan Varlık. “Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi”. Gıda, vol. 20, no. 5, 1995.
Vancouver Gökoğlu N, Varlık C. Sardalya Konservelerinin Histamin Biyojen Amini Yönünden İncelenmesi. The Journal of Food. 1995;20(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/