Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Analitik Hiyerarşi Seçim Yöntemi ile Otel Personeli Seçimi Kriterlerinin Değerlendirilmesi: Giresun İli Örneği

Yıl 2019, , 64 - 78, 30.10.2019
https://doi.org/10.21733/ibad.603290

Öz

Turizm sektörünün ekonomik olarak
artan önemi nedeni ile günümüz işletmeleri maliyetlerini azaltmak için yoğun
çaba harcamaktadır. Otel yönetimlerinin maliyetleri azaltmak ve sürekli çalışan
bir personel kadrosunu oluşturması gerekmektedir. Bu nedenle çalışmada, Giresun
ilinde faaliyet göstermekte olan turizm işletme belgeli otel yöneticilerinin
personel seçimlerinde hangi kriterlerin öncelikli olarak dikkate aldıklarının
belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yönteminde, Giresun ili otel
yöneticilerinden alınan veriler doğrultusunda “Analitik Hiyerarşi Seçim” (AHP)
yöntemi kullanılmıştır. İlk olarak karşılaştırmalı matrisler oluşturulmuş
ardından geometrik ortalamalar hesaplanmış ve Super decision V 3.2 programı ile
analiz edilmiştir. Analiz
sonuçlarında, “yabancı dil” kriterinin personel seçiminde en önemli kriter
olduğu sonucu çıkmıştır. Personel seçiminde diğer önemli kriterlerin ise,
“deneyim, fiziksel özellikler, sorumluluk, örgütsel bağlılık, eğitim ve
fiziksel özellikler” olduğu belirlenmiştir.
Araştırma da elde edilen sonuçlara göre,
“eğitim” kriterinin ilk sıralarda olmaması, otel yöneticilerinin turizm
eğitimine karşı algılamalarının farklılığını ortaya koymaktadır. Araştırma da
ortaya çıkan sonuçlar hem sektörde çalışmak isteyen öğrenciler için kendilerini
nasıl yetiştirmeleri gerektiği konusunda yararlı bir kaynak olacaktır. 

Kaynakça

  • Başkaya, Z. ve Akar, C. (2005), Üretim alternatifi seçiminde analitik hiyerarşi süreci: Tekstil işletmesi örneği, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (1), Eskişehir, 273-286.
  • Benligiray, S. (2013). İnsan kaynakları yönetimi ve örgütlenmesi. R. Geylan ve H. Z. Tonus, (Ed.) İnsan Kaynakları Yönetimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını.
  • Çetinsöz, B.C. ve Akdağ, G. (2015). Otel çalışanlarının sahip oldukları kişilik özellikleri ve iş performansı ilişkileri: Antalya’da faaliyet gösteren beş yıldızlı otellerde bir uygulama, Turizm Akademik Dergisi, 2 (1).
  • Demir, C. (2005). Konaklama işletmelerinde insan kaynakları yönetimi ilkeler ve uygulamalar. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Erdem, B. (2004). Otel işletmelerinde insan kaynakları planlamasının yeri ve önemi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(11). 35-54.
  • Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Turizm işletme belgeli tesisler. 15 Haziran 2019 tarihinde http://www.giresunkulturturizm.gov.tr/TR-212249/isletme-belgeli-tesisler.html.adresinden erişildi.
  • Göral, R. (2015). E-wom’a dayalı çok kriterli karar verme teknikleri ile en uygun otelin belirlenmesi ve bir uygulama, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 33, 1-17.
  • Gümüş, M., Karabayır, A.N., Güler, T., ve Arslan, G. (2017). Alanya otel işletmelerinde Ahp metodu ile tedarikçi seçimi, Alanya Akademik Bakış Dergisi, 1(3), 1-14.
  • İpekçi Çetin, E., Güven, S., ve Ünal, Z. (2019). Otel işletmelerinin tedarikçi seçiminde bulanık Ahp ile ağırlıklandırılmış hedef programlama uygulaması, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 188-204.
  • İpekçi Çetin, E. ve Tarcan İçigen, E. (2018). Ahp temelli topsis yöntemi ile konaklama işletmelerinde personel seçimi, Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 7(13), 179-187.
  • Jiang, W. Y. ve Alex M. S., (1997), Human resources management: challenges for the hospitality and tourism ındustries, Edited By: Richard Teare, Bonnie Farber Canziani and Graham Brown, London: Cassell. Global Direction.
  • Korucuk, S, (2018). Soğuk zincir taşımacılığı yapan işletmelerde 3pl firma seçimi: İstanbul örneği, Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 341-365.
  • Olalı, H. ve Korzay, M. (1993). Otel işletmeciliği, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Özdemir, e. ve Akpınar, A.T. (2002). Konaklama işletmelerinde insan kaynakları yönetimi çerçevesinde Alanya’daki otel ve tatil köylerinde insan kaynakları profili, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(3), 85-105.
  • Purcell J. (2003). The challenge of human resource management for ındustrial relations theory and practice. International Journal of Human Resource Management, 4(3), 511-527.
  • Saaty T.L. (1994). How to make a decision: the analytic hierarchy process, Interfaces, 24(6), 19-43.
  • Saaty, T.L. (2008). Decision making witht heanalytic hierarchy process, International Journal of Services Sciences, 1(1), 83-98.
  • Saaty, T.L. and Niemira, M.P. (2006). A framework for making a better decision, Research Review, 13(1), 1-4.
  • Sadullah, Ö. (2002). İnsan Kaynakları Yönetimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Sarıçalı, G. ve Kundakcı, N. (2016). Ahp ve copras yöntemleri ile otel alternatiflerinin değerlendirilmesi, IREM, 4 (1), 45-66.
  • Saruhan, Ş. ve Yıldız, M. (2012). İnsan kaynakları yönetimi, teori ve uygulama. 1. Baskı, İstanbul: Beta Basım A.Ş.
  • Serçeoğlu, N. (2013). Konaklama işletmelerinde çalışan iş görenlerin kişilik özelliklerinin hizmet verme yatkınlığı üzerindeki etkisi. Journal of Yaşar University, 8(31), 5253-5273.
  • Sonnentag, S. and Frese, M. (2002). Performance concepts and performance theory. L. Cooper & I. T. Robertson (Ed.). Psychological management of ındividual performance., 16-43, Chichester: John Wiley & Sons. Ltd. DOI: 10.1002/0470013419.ch1.
  • Tüzün, İ.K. (2013). Konaklama işletmelerinde insan kaynakları yönetimi uygulamalarının farklılıkları ve işgücü devir hızıyla ilişkileri. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 42(1), 61-76.
  • Ülen, M. ve Gülmez, M. (2016). Konaklama işletmelerinin tercihinde bir araç olarak Ahp yöntemi: zincir oteller üzerine bir uygulama, Verimlilik Dergisi, 1, 85-102.

Evaluation of Hotel Personnel Selection Criteria with Analytical Hierarchy Selection Methodology: Example of Giresun Province

Yıl 2019, , 64 - 78, 30.10.2019
https://doi.org/10.21733/ibad.603290

Öz

Due
to the economically increasing importance of the tourism sector, today's enterprises
are working hard to reduce their costs. Hotel management needs to reduce costs
and create a permanent staff. Therefore, in this study, it is aimed to
determine which criteria are taken into consideration in the selection of
personnel of tourism management in Giresun province. In the research
methodology, Analytical Hierarchy Selection (AHS) method was used in the
direction of data obtained from hotel managers in Giresun province. Firstly,
comparative matrices were created, then geometric means were calculated and
analyzed with Super decision V 3.2 program. According to the results of the
analysis, the “foreign language” criterion is the most important criterion in
personnel selection. Other important criteria in the selection of personnel are
“experience, physical characteristics, responsibility, organizational
commitment, training and physical characteristics”. According to the results of
the research, the lack of the “education” criterion reveals the differences in
the perception of hotel managers towards tourism education. The results of the
research will be a useful resource for students who want to work in the sector
on how to train themselves.

Kaynakça

  • Başkaya, Z. ve Akar, C. (2005), Üretim alternatifi seçiminde analitik hiyerarşi süreci: Tekstil işletmesi örneği, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (1), Eskişehir, 273-286.
  • Benligiray, S. (2013). İnsan kaynakları yönetimi ve örgütlenmesi. R. Geylan ve H. Z. Tonus, (Ed.) İnsan Kaynakları Yönetimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını.
  • Çetinsöz, B.C. ve Akdağ, G. (2015). Otel çalışanlarının sahip oldukları kişilik özellikleri ve iş performansı ilişkileri: Antalya’da faaliyet gösteren beş yıldızlı otellerde bir uygulama, Turizm Akademik Dergisi, 2 (1).
  • Demir, C. (2005). Konaklama işletmelerinde insan kaynakları yönetimi ilkeler ve uygulamalar. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Erdem, B. (2004). Otel işletmelerinde insan kaynakları planlamasının yeri ve önemi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(11). 35-54.
  • Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Turizm işletme belgeli tesisler. 15 Haziran 2019 tarihinde http://www.giresunkulturturizm.gov.tr/TR-212249/isletme-belgeli-tesisler.html.adresinden erişildi.
  • Göral, R. (2015). E-wom’a dayalı çok kriterli karar verme teknikleri ile en uygun otelin belirlenmesi ve bir uygulama, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 33, 1-17.
  • Gümüş, M., Karabayır, A.N., Güler, T., ve Arslan, G. (2017). Alanya otel işletmelerinde Ahp metodu ile tedarikçi seçimi, Alanya Akademik Bakış Dergisi, 1(3), 1-14.
  • İpekçi Çetin, E., Güven, S., ve Ünal, Z. (2019). Otel işletmelerinin tedarikçi seçiminde bulanık Ahp ile ağırlıklandırılmış hedef programlama uygulaması, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 188-204.
  • İpekçi Çetin, E. ve Tarcan İçigen, E. (2018). Ahp temelli topsis yöntemi ile konaklama işletmelerinde personel seçimi, Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 7(13), 179-187.
  • Jiang, W. Y. ve Alex M. S., (1997), Human resources management: challenges for the hospitality and tourism ındustries, Edited By: Richard Teare, Bonnie Farber Canziani and Graham Brown, London: Cassell. Global Direction.
  • Korucuk, S, (2018). Soğuk zincir taşımacılığı yapan işletmelerde 3pl firma seçimi: İstanbul örneği, Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 341-365.
  • Olalı, H. ve Korzay, M. (1993). Otel işletmeciliği, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Özdemir, e. ve Akpınar, A.T. (2002). Konaklama işletmelerinde insan kaynakları yönetimi çerçevesinde Alanya’daki otel ve tatil köylerinde insan kaynakları profili, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(3), 85-105.
  • Purcell J. (2003). The challenge of human resource management for ındustrial relations theory and practice. International Journal of Human Resource Management, 4(3), 511-527.
  • Saaty T.L. (1994). How to make a decision: the analytic hierarchy process, Interfaces, 24(6), 19-43.
  • Saaty, T.L. (2008). Decision making witht heanalytic hierarchy process, International Journal of Services Sciences, 1(1), 83-98.
  • Saaty, T.L. and Niemira, M.P. (2006). A framework for making a better decision, Research Review, 13(1), 1-4.
  • Sadullah, Ö. (2002). İnsan Kaynakları Yönetimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Sarıçalı, G. ve Kundakcı, N. (2016). Ahp ve copras yöntemleri ile otel alternatiflerinin değerlendirilmesi, IREM, 4 (1), 45-66.
  • Saruhan, Ş. ve Yıldız, M. (2012). İnsan kaynakları yönetimi, teori ve uygulama. 1. Baskı, İstanbul: Beta Basım A.Ş.
  • Serçeoğlu, N. (2013). Konaklama işletmelerinde çalışan iş görenlerin kişilik özelliklerinin hizmet verme yatkınlığı üzerindeki etkisi. Journal of Yaşar University, 8(31), 5253-5273.
  • Sonnentag, S. and Frese, M. (2002). Performance concepts and performance theory. L. Cooper & I. T. Robertson (Ed.). Psychological management of ındividual performance., 16-43, Chichester: John Wiley & Sons. Ltd. DOI: 10.1002/0470013419.ch1.
  • Tüzün, İ.K. (2013). Konaklama işletmelerinde insan kaynakları yönetimi uygulamalarının farklılıkları ve işgücü devir hızıyla ilişkileri. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 42(1), 61-76.
  • Ülen, M. ve Gülmez, M. (2016). Konaklama işletmelerinin tercihinde bir araç olarak Ahp yöntemi: zincir oteller üzerine bir uygulama, Verimlilik Dergisi, 1, 85-102.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hakan Akyurt 0000-0002-6522-684X

Yayımlanma Tarihi 30 Ekim 2019
Kabul Tarihi 27 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Akyurt, H. (2019). Analitik Hiyerarşi Seçim Yöntemi ile Otel Personeli Seçimi Kriterlerinin Değerlendirilmesi: Giresun İli Örneği. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi64-78. https://doi.org/10.21733/ibad.603290

IBAD Sosyal Bilimler Dergisi / IBAD Journal of Social Sciences 


15376           15385                                                                                                                15386