avatar
Kudret Altun Prof. Dr. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Yayın 0 Hakemlik 2 TR Dizin Atıf 5
0 Yayın
2 Hakemlik
5 TR Dizin Atıf

Uzmanlık Alanları

Dil Çalışmaları Türkçe Eğitimi Osmanlı Türk Edebiyatı

Biyografi

Kudret Altun, ilk, orta ve lise öğrenimini Kayseri’nin Bünyan ilçesinde ilmek ilmek örülen Bünyan halılarının kirkit seslerinin ikliminde tamamladı. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimini ise aynı şehirde İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı.
Birbirinden farklı kültürlerin mezcolduğu, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde bulunarak bu ülkelerde görev yaptı. Yurt dışı serüvenine Kıbrıs, Lefkoşe Türk Öğretmen Koleji’nde başlayan yazar, İngiltere ile devam etti. Burslu öğrenci olarak gittiği İtalya Venedik Üniversitesi’nde (Dipartimento di Studi Eura Siatici) (1996/97) doktora üstü burslu öğrenci olarak çalıştı. 1999/2000 Amman Türk Kültür Merkezi yöneticisi olarak görevlendirilen yazar, burada Ortadoğu ve Arap kültürünü tanıma imkânı buldu. 2006 yılında, dokuz yıl önce öğrenci olarak gittiği İtalya’ya bu kez hoca olarak yeniden kavuşma imkânı bulan Altun, Venedik Doğu Dilleri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Osmanlı Türk kültür ve medeniyeti hakkında üniversitede (Ca’ Foscari University of Venice) konferanslar verdi. Çeşitli alanlarda çalışmalar yaparak Türk-İslam kültürünü Türkiye’nin sınırları dışına taşıyan akademisyen-yazar, Ca’ Foscari University of Venice, Yesevî, Yûnus Emre, Harem, Mevlânâ konulu konferanslar verdi. Ardından TİKA tarafından Bosna-Hersek Zenica Türkoloji Bölümü’nde 1 yıllığına öğretim üyesi olarak görevlendirildi. Orada Osmanlı’nın yetimi Bosna’ya âşık oldu. Dönüşünde davetli konuşmacı olarak Erciyes, Konya, Akşehir, İzmir… “Balkanlarda Türk izleri” tekrar Anadolu ile buluştu. Seyr ü seferi zaten Türkçe ve Türklük üzerine olan Altun, 2011 yılında Bologna Üniversitesi Doğu Dilleri Bölümü Başkanı M. Pistoso tarafından Bologna Üniversitesine davet edildi. Burada Ferdinando Marsigli’nin Osmanlı illerinden apardığı nadide el yazmalarını keşfetti; bu eşsiz el yazmaları kütüphanenin Hazineler bölümünde Türkiye’nin himmetini beklemekte.
2017 yılına kadar bu el yazmalarının Türkiye’ye getirilmesi, en azından dijital ortama geçirilmesi için çalmadık kapı bırakmayan Altun, netice alamayınca 2017 Şubat’ında İtalya’ya giderek kütüphanenin Hazineler bölümünde saklı olan elmaslarımızı tekrar inceledi. Buradan yine mühim el yazmalarının mikrofilmleriyle dönen yazar, bunların içinde en kıymetlilerinden birisi olan ve Marsigli’nin İstanbul saray hayatını orijinal çizimlerle anlatan İtalyanca-Osmanlıca “Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler” adlı eseri yayımladı.
Prof. Dr. ALTUN, hâl ü hazırda Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesinde, Türkçe Eğitimi, Türk Edebiyatı ve Osmanlı el yazmaları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Kurum

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Kullanıcının DergiPark'ta kayıtlı yayını bulunmamaktadır.
Crossref atıf bulunmamaktadır.
İnteraktif Rehber Aracı
Panel tanıtımını görmek istiyorsanız Turu Başlat' a tıklayabilirsiniz.