Flour
color is a very important quality characteristic of wheat flour, and it is
frequently determined to control flour mill operation. Wheat flour mill
laboratories use colorimeter to determine the color of wheat flour samples, which
is represented as L*, a* and b* values in the CIE color system. A flatbed
scanner is generally used to determine the color of foods as a cheap
alternative to a colorimeter, which is still an expensive instrument. So, the
ability of using a flatbed scanner to determine the color of wheat flour by
digital image analysis was the main aim of the present study. Sixteen wheat
flour samples from different milling streams of an industrial mill were used in
this study. Ash content of wheat flour samples was determined. The L*, a* and
b* color values of the samples were determined using image analysis technique for
the image acquired by a flatbed scanner and a commercial colorimeter. Wheat
flour samples were presented to instruments as a dry flour sample and a slurry
sample. Correlation coefficient between combination of L*, a* and b* values
obtained from the colorimeter and digital image analysis for dry and slurry
samples were calculated. The results showed a negative correlation between ash
content and the flour brightness (L* value) which is determined by the
colorimeter and digital image analysis technique for dry and slurry flour samples.
An increase in the correlation coefficient was noticed when determining the
color for the slurry flour samples. Significant correlation between L*, a* and
b* color values of the colorimeter and digital image analysis were found for
slurry samples only.
Un rengi buğday ununun çok önemli
bir kalite karakteristiğidir ve un değirmeninin çalışmasını kontrol etmek için
sık sık ölçülür. Buğday unu değirmeni laboratuvarları, CIE renk sisteminin L*,
a*, b* değerleri olarak adlandırılan buğday unu rengini ölçmek için renk cihazı
kullanır. Yatık (flatbed) tarayıcı hala pahalı bir cihaz olan kolorimetrenin
ucuz bir alternatifi olarak gıdaların rengini ölçmek için kullanılır. Bu yüzden
dijital görüntü analizi ile buğday unu rengini ölçmek için flatbed tarayıcı
kullanabilme bu çalışmanın temel amacıdır. Bu çalışmada, bir endüstriyel
değirmenin farklı pasajlarından alınan 16 buğday unu örneği kullanıldı. Buğday
unu örneklerinin kül içeriği ölçüldü. Örnek renk değerleri L*, a* ve b* flatbed
tarayıcı ile algılanan görüntünün analiz tekniği ve ticari bir renk ölçüm
cihazı (kolorimetre) kullanılarak belirlendi. Buğday unu örnekleri kuru un ve
sıvı un (un-su karışım) olarak cihazlara sunuldu. Kuru ve un-su karışım
örnekleri için kolorimetre ve dijital görüntü analizinden elde edilen L*, a* ve
b* değerlerinin kombinasyonu arasındaki korelasyon katsayısı hesaplandı.
Sonuçlar, kuru ve sıvı un örnekleri için kül içeriği ile kolorimetre ve dijital
görüntü analizi tekniği ile belirlenen un parlaklığı (L* değeri) arasında
negatif bir korelasyon gösterdi. Sıvı un örneklerini ölçerken korelasyon
katsayısında bir artış fark edildi. Kolorimetrenin L*, a* ve b* kombinasyonları
ile sayısal görüntü analizi arasında sadece sıvı un örnekleri için anlamlı bir
ilişki bulundu.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).