People
have been started to consume functional foods that promote health with changing
nutritional dynamics all over the world. Psychological signs such as level of daily
stress and emotional changes affect the microbiota negatively. Neuropsychiatric
disorders cause irregular release of neurotransmitters like gamma-aminobutyric
acid; therefore, functional food ingredients can be used as therapeutic agents.
The purpose of this study is to review the positive impacts of prebiotics, and
probiotics, and functional foods containing these ingredients on the gut-brain
axis through the health of microbiota. The definition of probiotics and prebiotics and their neurotransmitters
secreted, the effects on neuropsychological health, the role of intestinal metabolic
disorders in the formation of neuropsychiatric diseases, the importance of
gut-brain axis on this mechanism are presented in the light of scientific researches
and current literature. In this study, the contribution of food biosciences into
this interdisciplinary area is highlighted.
Psychobiotics, Functional foods, Nutrition, Neuropsychiatric disorders, Neurotransmitter
Tüm dünyada
değişen beslenme dinamikleri ile insanlar, sağlıklı yaşamı destekleyecek
fonksiyonel besinler tüketmeye yönelmektedir. Günümüz
yaşam koşullarında yaşanan stres düzeyi ve duygu değişimleri gibi psikolojik
belirtilerin bağırsak mikrobiyotasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireylerde
görülen nöropsikiyatrik bozukluklar, gama-amino
bütirik asit vb. nörotransmitterlerin
salınımındaki değişimlerde rol oynarken, fonksiyonel gıda bileşenleri terapötik
ürün olarak bu nöropsikiyatrik bozuklar üzerinde etkili olabilmektedir.
Derlemenin amacı, prebiyotik ve probiyotiklerin ve bunları içeren fonksiyonel
gıdaların mikrobiyota sağlığı, dolayısıyla bağırsak-beyin aksı üzerindeki
olumlu katkılarının incelenmesidir. Probiyotik ve prebiyotik tanımı, sentezledikleri
nörotransmiterler, nöropsikolojik sağlık üzerindeki etkileri, bağırsaklardaki
metabolik bozuklukların nöropsikiyatrik rahatsızlıkların meydana gelmesindeki
rolü, bağırsak-beyin ekseninin bu mekanizmadaki önemi bilimsel araştırmalar
ve güncel literatür ışığında sunulmaktadır, bu disiplinlerarası alanda gıda
biyobilimlerinin katkısının ve öneminin altı çizilmektedir.
Psikobiyotik, Fonksiyonel Gıda, Beslenme, Nöropsikiyatrik bozukluklar, Nörotransmitter
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 2 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Nisan 2018 |
Kabul Tarihi | 7 Mart 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 17, Sayı 2 |
Bibtex | @derleme { akademik-gida613637, journal = {Akademik Gıda}, issn = {1304-7582}, eissn = {2148-015X}, address = {Fevzipaşa Bulv. Çelik İş Merkezi, No: 162, Kat: 3, D:302, Çankaya, İzmir}, publisher = {Sidas Medya A.Ş.}, year = {2019}, volume = {17}, number = {2}, pages = {269 - 280}, doi = {10.24323/akademik-gida.613637}, title = {Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi}, key = {cite}, author = {Özer, Merve and Özyurt, Gonca and Tellioğlu Harsa, Şebnem} } |
APA | Özer, M. , Özyurt, G. & Tellioğlu Harsa, Ş. (2019). Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi . Akademik Gıda , 17 (2) , 269-280 . DOI: 10.24323/akademik-gida.613637 |
MLA | Özer, M. , Özyurt, G. , Tellioğlu Harsa, Ş. "Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi" . Akademik Gıda 17 (2019 ): 269-280 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/akademik-gida/issue/48469/613637> |
Chicago | Özer, M. , Özyurt, G. , Tellioğlu Harsa, Ş. "Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi". Akademik Gıda 17 (2019 ): 269-280 |
RIS | TY - JOUR T1 - Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi AU - MerveÖzer, GoncaÖzyurt, ŞebnemTellioğlu Harsa Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.24323/akademik-gida.613637 DO - 10.24323/akademik-gida.613637 T2 - Akademik Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 269 EP - 280 VL - 17 IS - 2 SN - 1304-7582-2148-015X M3 - doi: 10.24323/akademik-gida.613637 UR - https://doi.org/10.24323/akademik-gida.613637 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Akademik Gıda Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi %A Merve Özer , Gonca Özyurt , Şebnem Tellioğlu Harsa %T Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi %D 2019 %J Akademik Gıda %P 1304-7582-2148-015X %V 17 %N 2 %R doi: 10.24323/akademik-gida.613637 %U 10.24323/akademik-gida.613637 |
ISNAD | Özer, Merve , Özyurt, Gonca , Tellioğlu Harsa, Şebnem . "Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi". Akademik Gıda 17 / 2 (Eylül 2019): 269-280 . https://doi.org/10.24323/akademik-gida.613637 |
AMA | Özer M. , Özyurt G. , Tellioğlu Harsa Ş. Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi. Akademik Gıda. 2019; 17(2): 269-280. |
Vancouver | Özer M. , Özyurt G. , Tellioğlu Harsa Ş. Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi. Akademik Gıda. 2019; 17(2): 269-280. |
IEEE | M. Özer , G. Özyurt ve Ş. Tellioğlu Harsa , "Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi", Akademik Gıda, c. 17, sayı. 2, ss. 269-280, Eyl. 2019, doi:10.24323/akademik-gida.613637 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).