BibTex RIS Kaynak Göster

DEGRADATION KINETICS of FOODS and SHELF LIFE PREDICTION MODELS

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 4, 17 - 22, 01.08.2005

Öz

Food producers and researchers use many approaches in determination or prediction of shelf life, which is an important quality criterion for many foods. In this study, basic chemical kinetic approaches and their parameters used in determining of quality loss of foods during storage and also in predicting their shelf lives were reviewed.

Kaynakça

  • faktörler ve raf ömrü belirlenmesi, Gıda, 20(5), 265-271. Wilbey, R.A., 1997, Estimating shelf life, International Journal of Dairy Technology, 50 (2), 64-67.
  • Taoukis, P.S., Labuza, T.P. ve Saguy, I.S., 1997, Kinetics of food deterioration and shelf-life prediction, 361-402, Handbook of Food Engineering Practice, Valentes, K.J., Rotstein, E. and Singh, R.P. (Eds.), CRC Press, Boca Raton.
  • IFST, 1993, Shelf Life of Foods-Guidelines for its Determination and Prediction, Institute of Food Scince and Technology, London, 78p.
  • Labuza, T.P. ve Schmidl, M.K., 1988, Use of sensory data in the shelf life testing of foods: Principles and graphical methods for evaluation, Cereal Foods World, 33 (2), February, 193-206
  • Singh, P.R., 1994, Scientific principles of shelf life evaluation, 3-26, Shelf Life Evaluation of Foods, C.M.D. Man and A.A. Jones (Eds.), Blackie Acedemic & Professional, London, 321p.
  • Labuza, T.P., 1982, Shelf-Life Dating of Foods. Food & Nutrition Press, Inc., USA, 500p.
  • Kaya, A. ve Kaya, S., 1994, Gıdaların saklama sürelerinin tespiti, 303-311, II. Gıda Mühendisliği Kongresi Bildiri Kitabı, A.C. Dalgıç ve M. Maskan (Derl.),Gaziantep
  • .Kwolek, W.F. ve Bookwalter, G.N., 1971, Predicting storage stability from time-temperature data, Food Technology, 25(10), 1025-1031, 1037.
  • Evranuz, Ö., 1987, Gıda işleme ve muhafazasında kaliteyi etkileyen etmenler ve son tüketim tarihinin saptanması, Gıda Sanayii, 1, 12-16
  • Labuza, T.P. ve Schmidl, M.K., 1985, Accelerated shelf-life testing of foods, Food Technology, 39 (9), 57-62, 64, 134.
  • Taoukis, P.S. ve Labuza, T.P., 1989, Applicability of time temperature indicators as shelf life monitors of foods products, Journal of Food Science, 54(4), 783-788
  • Armutak, Y. ve Bayındırlı, A., 1995, Gıdalarda raf ömrü belirleme yöntemleri. Gıda, 20 (4), 205-208.
  • Gökmen, V. ve Öztan, A., 1995, Gıdaların raf ömrünü etkileyen aktörler ve raf ömrü belirlenmesi, Gıda, 20(5), 265-271.

Gıdalarin Bozunma Kinetiği ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 4, 17 - 22, 01.08.2005

Öz

Çeşitli gıdalar için önemli bir kalite ölçütü olan raf ömrünün belirlenmesinde, araştırıcılar veya üreticiler tarafından birçok yaklaşımlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, konuya ilişkin olarak gıdaların kalitesinde meydana gelen kayıpların veya raf ömürlerinin belirlenmesinde - tahminlenmesinde kullanılan temel kimyasal kinetik yaklaşımlar üzerinde durulmuş, konuya ilişkin parametreler açıklanmaya çalışılmıştır

Kaynakça

  • faktörler ve raf ömrü belirlenmesi, Gıda, 20(5), 265-271. Wilbey, R.A., 1997, Estimating shelf life, International Journal of Dairy Technology, 50 (2), 64-67.
  • Taoukis, P.S., Labuza, T.P. ve Saguy, I.S., 1997, Kinetics of food deterioration and shelf-life prediction, 361-402, Handbook of Food Engineering Practice, Valentes, K.J., Rotstein, E. and Singh, R.P. (Eds.), CRC Press, Boca Raton.
  • IFST, 1993, Shelf Life of Foods-Guidelines for its Determination and Prediction, Institute of Food Scince and Technology, London, 78p.
  • Labuza, T.P. ve Schmidl, M.K., 1988, Use of sensory data in the shelf life testing of foods: Principles and graphical methods for evaluation, Cereal Foods World, 33 (2), February, 193-206
  • Singh, P.R., 1994, Scientific principles of shelf life evaluation, 3-26, Shelf Life Evaluation of Foods, C.M.D. Man and A.A. Jones (Eds.), Blackie Acedemic & Professional, London, 321p.
  • Labuza, T.P., 1982, Shelf-Life Dating of Foods. Food & Nutrition Press, Inc., USA, 500p.
  • Kaya, A. ve Kaya, S., 1994, Gıdaların saklama sürelerinin tespiti, 303-311, II. Gıda Mühendisliği Kongresi Bildiri Kitabı, A.C. Dalgıç ve M. Maskan (Derl.),Gaziantep
  • .Kwolek, W.F. ve Bookwalter, G.N., 1971, Predicting storage stability from time-temperature data, Food Technology, 25(10), 1025-1031, 1037.
  • Evranuz, Ö., 1987, Gıda işleme ve muhafazasında kaliteyi etkileyen etmenler ve son tüketim tarihinin saptanması, Gıda Sanayii, 1, 12-16
  • Labuza, T.P. ve Schmidl, M.K., 1985, Accelerated shelf-life testing of foods, Food Technology, 39 (9), 57-62, 64, 134.
  • Taoukis, P.S. ve Labuza, T.P., 1989, Applicability of time temperature indicators as shelf life monitors of foods products, Journal of Food Science, 54(4), 783-788
  • Armutak, Y. ve Bayındırlı, A., 1995, Gıdalarda raf ömrü belirleme yöntemleri. Gıda, 20 (4), 205-208.
  • Gökmen, V. ve Öztan, A., 1995, Gıdaların raf ömrünü etkileyen aktörler ve raf ömrü belirlenmesi, Gıda, 20(5), 265-271.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Murat Zorba Bu kişi benim

Kemal Demirağ Bu kişi benim

Gülden Ova Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Zorba, M., Demirağ, K., & Ova, G. (2005). Gıdalarin Bozunma Kinetiği ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri. Akademik Gıda, 3(4), 17-22.
AMA Zorba M, Demirağ K, Ova G. Gıdalarin Bozunma Kinetiği ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri. Akademik Gıda. Ağustos 2005;3(4):17-22.
Chicago Zorba, Murat, Kemal Demirağ, ve Gülden Ova. “Gıdalarin Bozunma Kinetiği Ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri”. Akademik Gıda 3, sy. 4 (Ağustos 2005): 17-22.
EndNote Zorba M, Demirağ K, Ova G (01 Ağustos 2005) Gıdalarin Bozunma Kinetiği ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri. Akademik Gıda 3 4 17–22.
IEEE M. Zorba, K. Demirağ, ve G. Ova, “Gıdalarin Bozunma Kinetiği ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri”, Akademik Gıda, c. 3, sy. 4, ss. 17–22, 2005.
ISNAD Zorba, Murat vd. “Gıdalarin Bozunma Kinetiği Ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri”. Akademik Gıda 3/4 (Ağustos 2005), 17-22.
JAMA Zorba M, Demirağ K, Ova G. Gıdalarin Bozunma Kinetiği ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri. Akademik Gıda. 2005;3:17–22.
MLA Zorba, Murat vd. “Gıdalarin Bozunma Kinetiği Ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri”. Akademik Gıda, c. 3, sy. 4, 2005, ss. 17-22.
Vancouver Zorba M, Demirağ K, Ova G. Gıdalarin Bozunma Kinetiği ve Raf Ömrü Tahminleme Modelleri. Akademik Gıda. 2005;3(4):17-22.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).