BibTex RIS Kaynak Göster

Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 3, 16 - 18, 01.06.2005

Öz

A wide variety of undesired materials are contaminating to foods through farm-to-fork chain. We can classify te threat coming from packaging materials as above mentioned contaminants . Today the use of various plastic based synthetic materials in food packaging, ensurfaces the threat of these materials for food industry. In this study, the chemical, physical properties and the migration as well as the toxicological properties of the compounds Bisphenol A BPA , Bisphenol A Polycarbonate BPA-PC and Bisphenol A Diglicydylether BADGE , which are being commonly used in food industry as in the forms of plastic bottle, inner can lacquer and etc., are discussed in with the help of the data obtained from the scientific literature

Kaynakça

  • ANON. 1980. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Gıda Maddeleriyle Temasta 1
  • belirleme ve subkronik toksisite çalışmalarında, 5000, 10000, 15000, 20000 ve 25000 ppm BPA içeren diyet 90 gün boyunca farelere uygulanmış, çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre erkeklerde 15000 ppm ve dişilerde 5000 ppm BPA düzeyinin üzerinde ortalama vücut ağırlığında azalma gözlenmiştir [5].
  • Bulunan Veya Bulunmak Üzere İmal Edilen Plastikler Hakkında Yönetmelik R.Gazete No. 17015, R.G. Tarihi, 12.6.1980.
  • Biles,J.E., McNeal, T.P., Begley,T.H. 1997. Determination Of bisphenol A Migrating From Epoxy Can Coatings To Infant Formula Liquid Concentrates. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 45,4697-4700s.
  • Brotons, J.A., Olea-Serrano, M.F., Villalobos, M., Pedraza, V. And Olea,N. 1995. Xenoestrogens Released From Lacquer Coatings İn Food Cans. Environmental Health Perspective, 103, 608-612s.
  • EPA (U.S. Environmental Protection energy), Bisphenol A, CASRN 80-05-7, IRIS, 3
  • I n t e g r a t e d R i s k I n f o r m a t i o n S y s t e m O n l i n e , 1 9 9 3 . 3
  • http://www.epa.gov/iriswebp/iris/subst/0356.htm 3
  • Haighton, L.A., Hlywka, J.J., Doull, J.,Kroes, R., Lynch, B.S., Munro, I.C., 2002. An Evaluation Of The Possible Carcinogenicity Of Bisphenol A To Humans. Regulatory Toxicology And Pharmacology, 35,238-254 S. 3
  • Howe, S.R., Borodinsky, L., 1998. Potential Exposure To Bisphenol A From Food Contact Polycarbonate Resins. Food Additives And Contaminants, Vol. 15, 370-375s.
  • Muskopf, J.W., Mccollister, S.B., 1992. Epoxy Resins. Ullmann's Encyclopedia Of Industrial Chemistry, Vol A.9 547-563s.
  • NTP, 1982. NTP Technical Report On The Carcinogenesis Bioassay Of Bisphenol A İn F344 Rats And B6C3F Mice (Feed Study). National Toxicology Program, U.S. Department Of Health And Human Services, Public Health Service, National Instıtute Of Health
  • Opinion of the Scientific Committee on food on Bisphenol A 2002 http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/ index_en.html
  • Serini, V., 1992. Polycarbonates, Ullmann's Encyclopedia Of Industrial Chemistry, Vol A.21 207-211s.
  • Suarez, S., Suerio, R.A., Garrido, J., 2000. Genotoxicity Of The Coating Lacquer On Food Cans, BADGE, İts Hydrolysis Products And A Chlorohydrin Of BADGE. Mutation Research, 470:2, 221-228 S
  • Takino, A., Tsuda T., Kojima, M., Harada H., Muraki, K., Wada, M., 1999. Development Of Analytical Method For Bisphenol A İn Canned Fish And Meat By HPLC. Journal Of The Food Hygienic Society Of Japan, 40:4, 325- 333 S.
  • Theobald, A., Simoneau, C., Roncari, P., Roncari A., Anklam, E., 1999. Monitoring General Elektrik tarafından Beagle cinsi köpekler üzerine yapılan iki çalışmada, köpekler 2000, 4000, 8000 ve 12000 ppm BPA içeren öğünlerle birinci çalışmada 2 hafta ve ikinci çalışmada 90 gün süresince beslenmişlerdir. Çalışma sonucunda kanserojen etkiye dair bir veri elde edilemediği bildirilmektedir [5].
  • Of BADGE İn Canned Milk Products And Vegetable Oils. Deutsche- Lebensmittel Rundschau, 95:9, 362-365 S. www.bisphenol-a.org

Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 3, 16 - 18, 01.06.2005

Öz

Hasattan tüketime kadar çeşitli şekillerde istenmeyen maddeler gıdalarımıza bulaşmaktadır. Bu bulaşma kaynaklarından biri de ambalaj materyalleridir. Günümüzde plastik esaslı sentetik birçok materyalin, gıda ambalajı üretiminde kullanılması, bu türden maddelerin gıda emniyetini tehdit edici faktörleri de ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada polikarbonat esaslı plastik ambalajların ve konserve kutusu laklarının üretiminde kullanılan Bisfenol A BPA , Bisfenol A Polikarbonatı BPA-PC ve Bisfenol A Diglicidileter BADGE bileşiklerinin fiziksel, kimyasal özellikleri ile migrasyon ve toksikolojik özellikleri literatür bilgisi ışığı altında tartışılmaya çalışılmıştır

Kaynakça

  • ANON. 1980. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Gıda Maddeleriyle Temasta 1
  • belirleme ve subkronik toksisite çalışmalarında, 5000, 10000, 15000, 20000 ve 25000 ppm BPA içeren diyet 90 gün boyunca farelere uygulanmış, çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre erkeklerde 15000 ppm ve dişilerde 5000 ppm BPA düzeyinin üzerinde ortalama vücut ağırlığında azalma gözlenmiştir [5].
  • Bulunan Veya Bulunmak Üzere İmal Edilen Plastikler Hakkında Yönetmelik R.Gazete No. 17015, R.G. Tarihi, 12.6.1980.
  • Biles,J.E., McNeal, T.P., Begley,T.H. 1997. Determination Of bisphenol A Migrating From Epoxy Can Coatings To Infant Formula Liquid Concentrates. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 45,4697-4700s.
  • Brotons, J.A., Olea-Serrano, M.F., Villalobos, M., Pedraza, V. And Olea,N. 1995. Xenoestrogens Released From Lacquer Coatings İn Food Cans. Environmental Health Perspective, 103, 608-612s.
  • EPA (U.S. Environmental Protection energy), Bisphenol A, CASRN 80-05-7, IRIS, 3
  • I n t e g r a t e d R i s k I n f o r m a t i o n S y s t e m O n l i n e , 1 9 9 3 . 3
  • http://www.epa.gov/iriswebp/iris/subst/0356.htm 3
  • Haighton, L.A., Hlywka, J.J., Doull, J.,Kroes, R., Lynch, B.S., Munro, I.C., 2002. An Evaluation Of The Possible Carcinogenicity Of Bisphenol A To Humans. Regulatory Toxicology And Pharmacology, 35,238-254 S. 3
  • Howe, S.R., Borodinsky, L., 1998. Potential Exposure To Bisphenol A From Food Contact Polycarbonate Resins. Food Additives And Contaminants, Vol. 15, 370-375s.
  • Muskopf, J.W., Mccollister, S.B., 1992. Epoxy Resins. Ullmann's Encyclopedia Of Industrial Chemistry, Vol A.9 547-563s.
  • NTP, 1982. NTP Technical Report On The Carcinogenesis Bioassay Of Bisphenol A İn F344 Rats And B6C3F Mice (Feed Study). National Toxicology Program, U.S. Department Of Health And Human Services, Public Health Service, National Instıtute Of Health
  • Opinion of the Scientific Committee on food on Bisphenol A 2002 http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/ index_en.html
  • Serini, V., 1992. Polycarbonates, Ullmann's Encyclopedia Of Industrial Chemistry, Vol A.21 207-211s.
  • Suarez, S., Suerio, R.A., Garrido, J., 2000. Genotoxicity Of The Coating Lacquer On Food Cans, BADGE, İts Hydrolysis Products And A Chlorohydrin Of BADGE. Mutation Research, 470:2, 221-228 S
  • Takino, A., Tsuda T., Kojima, M., Harada H., Muraki, K., Wada, M., 1999. Development Of Analytical Method For Bisphenol A İn Canned Fish And Meat By HPLC. Journal Of The Food Hygienic Society Of Japan, 40:4, 325- 333 S.
  • Theobald, A., Simoneau, C., Roncari, P., Roncari A., Anklam, E., 1999. Monitoring General Elektrik tarafından Beagle cinsi köpekler üzerine yapılan iki çalışmada, köpekler 2000, 4000, 8000 ve 12000 ppm BPA içeren öğünlerle birinci çalışmada 2 hafta ve ikinci çalışmada 90 gün süresince beslenmişlerdir. Çalışma sonucunda kanserojen etkiye dair bir veri elde edilemediği bildirilmektedir [5].
  • Of BADGE İn Canned Milk Products And Vegetable Oils. Deutsche- Lebensmittel Rundschau, 95:9, 362-365 S. www.bisphenol-a.org
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Evren Gölge

Kemal Demirağ Bu kişi benim

Gülden Ova Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gölge, E., Demirağ, K., & Ova, G. (2005). Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda, 3(3), 16-18.
AMA Gölge E, Demirağ K, Ova G. Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda. Haziran 2005;3(3):16-18.
Chicago Gölge, Evren, Kemal Demirağ, ve Gülden Ova. “Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A”. Akademik Gıda 3, sy. 3 (Haziran 2005): 16-18.
EndNote Gölge E, Demirağ K, Ova G (01 Haziran 2005) Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda 3 3 16–18.
IEEE E. Gölge, K. Demirağ, ve G. Ova, “Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A”, Akademik Gıda, c. 3, sy. 3, ss. 16–18, 2005.
ISNAD Gölge, Evren vd. “Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A”. Akademik Gıda 3/3 (Haziran 2005), 16-18.
JAMA Gölge E, Demirağ K, Ova G. Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda. 2005;3:16–18.
MLA Gölge, Evren vd. “Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A”. Akademik Gıda, c. 3, sy. 3, 2005, ss. 16-18.
Vancouver Gölge E, Demirağ K, Ova G. Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda. 2005;3(3):16-8.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).