Cilt: 3 Sayı: 2, 31.07.2023

Yıl: 2023
Denetim ve Mali Sorumluluk, Finansal Muhasebe, İç Kontrol, Muhasebe Teorisi ve Standartları, Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk (Diğer)
Doç. Dr. Yasin ŞEKER Hitit University, FEAS, Business Administration, Accounting and Finance 0000-0003-0513-7682
Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk, Denetim ve Mali Sorumluluk, Finansal Muhasebe, İç Denetim, İç Kontrol, Kâr Amacı Gütmeyen Muhasebe ve Hesap Verebilirlik, Kurumsal Yönetişim, Mali Tablo Analizi, Muhasebe Teorisi ve Standartları, Sürdürülebilirlik Muhasebesi ve Raporlama, Uluslararası Muhasebe
Doç. Dr. Ömer Faruk GÜLEÇ KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk, Denetim ve Mali Sorumluluk, Finansal Muhasebe, Mali Tablo Analizi, Sürdürülebilirlik Muhasebesi ve Raporlama
Doç. Dr. Yasemin ERTAN BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ 0000-0002-9193-3396
Denetim ve Mali Sorumluluk, Finansal Muhasebe, Mali Tablo Analizi


Derginin amacı, denetim alanında özgün araştırmaların yayınlanmasına ve muhasebe biliminin gelişimine katkı sağlamaktır. 

Dergide yayınlanan makalelerin araştırma konuları, bunlarla sınırlı olmamak üzere, aşağıdakileri kapsamaktadır:

Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Adli Muhasebe
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Denetim ve Mali Sorumluluk
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Finansal Muhasebe
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > İç Denetim
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > İç Kontrol
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Kâr Amacı Gütmeyen Muhasebe ve Hesap Verebilirlik
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Kurumsal Yönetişim
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Mali Tablo Analizi
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Muhasebe Tarihi
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Muhasebe Teorisi ve Standartları
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Sürdürülebilirlik Muhasebesi ve Raporlama
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Uluslararası Muhasebe
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Vergilendirme Muhasebesi
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Yönetim Muhasebesi
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk > Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk (Diğer)

Felsefe ve Din Bilimleri > Uygulamalı Etik > Muhasebe Etiği
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Bankacılık ve Sigortacılık > Bankacılıkta Risk Yönetimi
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Bankacılık ve Sigortacılık > Sigorta Muhasebesi
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Bankacılık ve Sigortacılık > Sigortacılıkta Gözetim ve Denetim
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Finans ve Yatırım > Çevre ve İklim Finansmanı
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > İş Sistemleri > İşletme
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler > Maliye Çalışmaları > Devlet Muhasebesi

Makale Şablonu için tıklayınız.
Kapak Sayfası için tıklayınız.
Telif Hakkı Devir Formu için tıklayınız.

- Makaleler, microsoft word programında yazılmalı ve şu şekilde ayarlanmalıdır: Kâğıt Boyutu Dikey A4, Üst Kenar Boşluk 2,5 cm, Alt Kenar Boşluk 2,5 cm, Sol Kenar Boşluk 2,5 cm, Sağ Kenar Boşluk 2,5 cm, Yazı tipi Times New Roman, Makale başlığı 14 punto/İlk Harfleri Büyük/Sola hizalı, Normal Metin Boyutu 10 punto, Satır Aralığı Tam, Önce 0 nk, Sonra 6 nk, değer 14 nk, Girinti yok. Ayrıca makalelerde sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi kullanılmayacaktır. Gönderilen makalede görünmez şekilde yazılmış ve gizlenmiş herhangi bir yazı, şekil ve benzeri bulunamaz. Gizlenmiş herhangi bir şey bulunması durumda yasal sorumluluk tamamen yazar(lar)a aittir.
- Giriş ve sonuç dahil olmak üzere tüm başlıklar numaralandırılmalı ve koyu olmalıdır. Kaynakça numaralandırılmamalıdır.
- Birinci derecedeki başlıkların tümü büyük harf, diğer başlıklarda ise yalnızca ilk harf büyük olmalıdır.
- Makalelerde Türkçe ve İngilizce başlık, özet, anahtar kelimeler ve Jel kodları bulunmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler en fazla 200 kelime olmalıdır.
- Başlık, yazar adları, unvanları, bağlı oldukları kuruluş, e-mail adresleri ve ORCID numaralarını içeren bir kapak sayfası oluşturulmalıdır. Kapak sayfasında makale türü (araştırma makalesi, derleme, örnek olay çalışması gibi...) belirtilmelidir.
- Tabloların üst kısmına numaraları ve adları yazılmalıdır.
- Şekillerin alt kısmına numaraları ve adları yazılmalıdır.
- Grafiklerin alt kısmına numaraları ve adları yazılmalıdır.
- Kaynakça alfabetik sıra ile yazılmalıdır.
- Makalenin sonunda Türkçe yazılmış çalışmalar için İngilizce, İngilizce yazılmış çalışmalar için Türkçe, 500-1000 kelime arası Genişletilmiş Özet (Summary) yer almak zorundadır.
- Alıntılar, kaynakça ve dipnotlar APA Style Guide‘a göre hazırlanmalıdır. Aşağıda APA Style Guide’a göre oluşturulmuş bazı referans ve alıntı örnekleri bulunmaktadır. Bu konuda yardım almak için http://referencing.port.ac.uk/ adresi ziyaret edilebilir.

Makalelerin ön kontrolden reddedilmeden Editör ön değerlendirmesine geçebilmesi için mutlaka makale şablonu üzerinden hazırlanması gereklidir. İndireceğiniz şablon dosya, makalelerin dergimiz yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmasında kolaylık sağlayacaktır.

Makaleyi Dergipark sistemine yüklerken;
Makalenizin word dosyasının adını sadece makalenizin başlığı olacak şekilde düzeltiniz.
BAŞLIK - ÖZET - ANAHTAR KELİMELER bölümlerinin hem Türkçe hem İngilizce sekmelerini doldurunuz. Sistemde KAYNAKÇA bölümünü doldururken görülen uyarıda belirtildiği üzere kaynaklar arasında bir satır boşluk ekleyiniz.
Benzerlik raporunu yüklerken ek belgelerden Benzerlik Raporunu seçiniz. iThenticate programındaki filtreleme seçenekleri aşağıdaki şekilde ayarlanarak alınmalıdır: Kaynakça hariç (Bibliography excluded) Alıntılar hariç (Quotes excluded) 5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç (Limit match size to 5 words) Program menüsünde bulunan diğer filtreleme seçenekleri raporlamaya dâhil edilmez. Rapor ".pdf" uzantılı olarak kaydedilmelidir.
Telif Hakkı Devir Formuna ıslak imza attıktan sonra taratıp pdf olarak yükleyiniz (Taratma işlemini telefonunuza indirebileceğiniz Adobe Scan programından ücretsiz yapabilirsiniz).
Etik Kurul Kararı gerektiren çalışmalar için Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve başvuru sırasında ek belgeler kısmında yüklenmelidir.




Yayın Politikası

1. Denetim ve Güvence Hizmetleri Dergisi’ne gönderilen makaleler, başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

2. Denetim ve Güvence Hizmetleri Dergisi’ne gönderilen makaleler, öncelikle Editör/Editör Kurulu tarafından değerlendirilir. Derginin amaç ve kapsamına, Türkçe ve İngilizce dil ve anlatım kurallarına uymayan, özgünlük değeri taşımayan ve yayın politikalarına uymayan makaleler reddedilir.

3. Makalelerde uluslararası kabuller gereği tüm yazarlar için “ORCID Numarası” kullanımı zorunludur.

4. Yazar(lar)ın ithenticate programından intihal raporunun tamamını alarak makale ile birlikte ek dosya şeklinde sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Dergiye gönderilen çalışmalarda, intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla web tabanlı bir program kullanılmaktadır. Bu kapsamda yazılımın verdiği benzerlik raporunda kaynakça devre dışı bırakılarak toplam benzerlik miktarının en fazla % 20, rapor sonundaki farklı renkle gösterilen her bir eşleşme(aynı kaynak) için benzerlik miktarının ise en fazla % 5 olması gerekmektedir. Bu kriterlere uymayan yazılar Editör incelemesi sonucunda doğrudan reddedilir. İntihal noktasında yasal sorumluluk tamamen yazar(lar)a aittir.

5. Lisansüstü tezlerden türetilmiş yayınlarda bu durumun dipnot olarak “Bu çalışma Prof. Dr./Doç. Dr./ Dr. Öğretim Üyesi danışmanlığında …………. tarafından …….. tarihinde tamamlanan “…..” başlıklı ve 123456 tez no’lu yüksek lisans/doktora tezinden türetilmiştir.” şeklinde belirtilmesi gerekmektedir (Tez no YÖK tez merkezinden alınacaktır).

6. Daha önce özet bildiri olarak sunulmuş çalışmalar kabul edilmekte olup, dergi yayın politikaları gereği tam metin bildiri olarak sunulmuş çalışmalar kabul edilmemektedir. Ayrıca bu durumun dipnot olarak “Bu makale 1-2 Haziran 2020 tarihleri arasında İstanbul..……’da düzenlenen …………………………. adlı etkinlikte sözlü bildiri olarak sunulmuş ve özeti kongre/konferans/sempozyum bildiri özet kitabında basılmış “……..” başlıklı bildirinin tamamlanmış halidir.” şeklinde belirtilmesi gerekmektedir.

7. Makaleler Türkçe veya İngilizce yazılabilir. Cümleler dil bilgisi ve imla kurallarına uyularak yazılmalıdır. Türkçe makalelerde imla ve noktalama kuralları için Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlük ve/veya Büyük Türkçe Sözlük’ü ile Türkçe Yazım ve İmla Kılavuzu’ndan yararlanılmalıdır. İngilizce makalelerde ise Longman Dictionary of Contemporary English, Oxford Advanced Learner’s Dictionary, Cambridge Advanced Learner’s Dictionary kaynaklarından yararlanılabilir. Yayın Kurulu’nun kararı ile diğer dillerde de yayınlar kabul edilir ve yayınlanabilir.

8. Yazar(lar) makalelerinin metin içi atıf ve kaynakça yazımında APA 6 Kurallarına (Amerikan Psikoloji Birliği) uymalıdır. Kaynakça ilk yazarın soyadına göre alfabetik biçimde bibliyografya kurallarına uygun olarak verilir.

9. Yazım ilkelerine uyulmadan dergiye ulaştırılan makaleler ön kontrol sürecinden değerlendirme sürecine aktarılmaz ve makalenin yazar(lar)ına dergi yazım kurallarına göre düzenlenme yapması gerektiği bildirilir. Ön kontrolde yazım kuralarına göre düzenleme için yazar(lar)a bir defaya mahsus en fazla 7 gün süre verilir. Gerekli düzeltmeleri tam olarak yapılmayan makaleler reddedilir. Yazım kuralları için detaylı bilgi sistemde yüklü makale şablonu adlı word belgesinde mevcuttur.

10. Editör değerlendirmesi sonucu yayın politikalarına uyan ve yazım kurallarına uygun olarak gönderilen makaleler değerlendirme sürecine alınır ve Editör’ün/Editör Yardımcılarının ön incelemesinden sonra ilgili konunun uzmanı iki hakeme gönderilir. Hakem atamasında yazar(lar)ın çalıştığı kurum(lar) ile hakemlerin kurumları aynı olamaz.

11. Makalenin gönderildiği iki hakemden olumlu rapor gelmesi hâlinde yazının yayımlanıp yayımlanamayacağına veya hangi sayıda yayımlanacağına Dergi Editörü/Yayın Kurulu karar verir. Hakem raporlarından birisinin olumlu diğerinin olumsuz olması durumunda, yazı üçüncü bir hakeme daha gönderilir. İki hakemin olumsuz görüş belirtmesi halinde makale yayımlanmaz ve reddedilir. Ayrıca Editör yazarlardan hakem görüşlerine ek olarak düzeltmeler isteyebilmektedir.

12. Birden fazla yazarlı makalelerde, yazarlardan bir tanesi sorumlu yazar olarak belirtilmelidir. Sorumlu yazar belirtilmediği durumlarda birinci yazar sorumlu yazar olarak değerlendirilir.

13. Ön kontrol aşamasından sonra makalelerini geri çekmek isteyen yazarlar, geri çekme isteklerini makaleyi yükledikleri sistem üzerinden Editör’e iletmek durumundadırlar. Editör, geri çekme bildirimini inceleyerek 30 gün içerisinde yazar(lar)a dönüş sağlar. Yazar(lar), geri çekme isteği onaylanmadıkça, çalışmalarını başka bir dergiye değerlendirilmek amacıyla gönderemezler.

14. Yazar(lar), hakem değerlendirme süreci tamamlanmış çalışmaları üzerinde Editör/hakemlerin değişiklik önerileri hariç herhangi büyük bir değişiklik (bölüm, paragraf, tablo, resim, grafik ekleme, başka bir yazarın/yazarların adının sonradan makaleye eklenmesi vb.) yapamazlar.

15. Makalenin sonunda Türkçe yazılmış çalışmalar için İngilizce, İngilizce yazılmış çalışmalar için Türkçe, 500-1000 kelime arası Genişletilmiş Özet (Summary) yer almak zorundadır. Genişletilmiş özet makale ile ilgili amaç, problem, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerini içermelidir. Bu özette makale ile ilgili bilgiler ilk başta yer alan özete oranla daha geniş ifade edilir ve şekil ile tablo bulunabilir. Bu kısımda makale metninde yer almayan herhangi bir bilgiye yer verilmemelidir. Geniş özette metin içindeki bilgilere göndermede bulunulmamalıdır (Örneğin sayfa 8’de belirtildiği gibi). Geniş özette alıntıya ve kaynak göstermeye yer verilmemelidir. Geniş özetin amacı, okuyucunun makalenin alaka düzeyini belirleyebilmesi için makaleyle ilgili tüm önemli bilgileri vererek, açık, ayrıntılı ve tutarlı bir şekilde bilgilerin sunulmasını sağlamaktır. Bu, aynı zamanda makalenin daha fazla okunmasının ve atıf almasının yolunu da açacaktır.

16. Yazar(lar) tarafından “Telif Hakkı Devri Formu” doldurulması gerekmektedir. Bu form mavi mürekkepli kalem ile imzalandıktan sonra sisteme ek dosya olarak fotoğraf şeklinde veya renkli taratılmış şekilde yüklenecektir.

17. Makalelerde dile getirilen düşüncelerden yazar(lar) sorumludur. Yayımlanan makalenin dil, üslup, bilim etiği ve muhteva yönünden bilimsel ve hukukî her türlü sorumluluğu yazar(lar)a ait olup Dergi Yönetimini bağlamaz.  

18. Dergide yayımlanması kabul edilen ve yayımlanan makalelerin yazılı ve elektronik ortamda tüm yayın hakları Denetim ve Güvence Hizmetleri Dergisi’ne aittir. Dergide yayımlanan makalelere alıntı yapılması durumunda, kaynak belirtilmesi zorunludur.

19. Etik Kurul onayı alması gereken ölçüm aracı (anket, test, ölçek, mülakat, gözlem, resim, çizim, video, film, ses kaydı ve benzeri) kullanılan makalelerde Üniversite Etik Kurulu’ndan etik raporunun alınması gerekmektedir. Bu raporun makalenin yüklendiği yerden ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Bu konuda sorumluluk makalenin sorumlu yazarına aittir. Ayrıca Editör ve/veya hakemlerin gerekli görmesi durumunda yazar(lar) tarafından Üniversite Etik Kurulu’ndan etik raporu alınması ve 30 gün içerisinde sisteme yüklenmesi zorunlu olup belirtilen süre içerisinde raporun alınmaması durumunda ilgili makale reddedilir.

20. Gizlilik Beyanı: Denetim ve Güvence Hizmetleri Dergisi sisteminde girilecek tüm veriler (isim, elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler) yalnızca derginin bilimsel çalışmaları için kullanılabilir. Bu veriler, başka bir amaç için kullanılmaz, üçüncü kişilerle paylaşılmaz.

21. Burada belirtilmeyen hususlarda karar yetkisi Editör’e/Dergi Yayın Kurulu’na aittir.

22. Gönderilen bilimsel yazılarda COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmaktadır.

YAYIN ETİĞİ

Gönderilen bilimsel yazılarda Committee on Publication Ethics(COPE) tarafından belirlenen Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmaktadır.

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak COPE tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Yazarların Etik Sorumlulukları

Çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

Dergimizde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Dergimiz yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.

Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.

Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.

Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.

Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.

Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.

Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma dergimize gönderilemez.

Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları

Dergimiz editör kurulu, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE)tarafından yayınlanan “COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Genel görev ve sorumluluklar

Editörler, dergimizde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:

Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,

Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,

Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,

Düşünce özgürlüğünü destekleme,

Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,

Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,

Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.

Okuyucu ile ilişkiler

Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.

Yazarlar ile ilişkiler

Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:

Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.

Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.

Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.

Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.

“Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.

Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Hakemler ile ilişkiler

Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:

Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.

Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.

Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.

Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.

Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.

Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.

Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.

Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.

Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.

Yayın kurulu ile ilişkiler

Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Ayrıca editörler;

Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.

Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.

Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.

Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.

Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.

Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler

Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan yazılı sözleşme gereği, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.

Editoryal ve kör hakemlik süreçleri

Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan “Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite güvencesi

Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel verilerin korunması

Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Etik kurul, insan ve hayvan hakları

Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.

Olası suistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem

Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak

Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.

Fikri mülkiyet haklarının korunması

Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Yapıcılık ve tartışmaya açıklık

Editörler;

Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.

Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.

Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.

Şikayetler

Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.

Politik ve Ticari kaygılar

Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar çatışmaları

Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Tüm çalışmaların “Körleme Hakemlik” ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Tarih İncelemeleri Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda dergimiz için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:

Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.

Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.

Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.

Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.

Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.

Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.

Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

Yayıncının Etik Sorumlukları

Dergi Editörleri ve Yayın Kurulu aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:

Editörler, gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.

Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.

Yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.

Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız

Yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen audasjournal@gmail.com adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

Derginin tüm giderleri Denetim ve Güvence Hizmetleri Dergisi tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.

26334          26335               26333