Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (AÜSBD), sosyal bilimlerin farklı alanlarından Türkçe ve İngilizce hazırlanmış bilimsel makalelerin yayınlanmasını amaçlar.
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (AÜSBD) iktisat, işletme, maliye, sosyal politika ve çalışma ilişkileri, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, davranış bilimleri, hukuk, tarih, sanat tarihi, arkeoloji, Türk dili ve edebiyatı, sosyoloji, felsefe, açık ve uzaktan öğrenme, iletişim bilimleri alanlarında hazırlanmış bilimsel makaleleri yayınlamaktadır. Derginin önceliği “bilimsel araştırma makaleleri” olmakla birlikte “derleme”, “editöre mektup” ve “kitap incelemesi” türünden çalışmalar da yazım kurallarına uygun hazırlanmış olması koşuluyla değerlendirmeye kabul edilir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Değerlendirilmek üzere dergimize gönderilen metinlerin, daha önce yayınlanmamış, yayınlanmak üzere kabul edilmemiş ve yayınlanmak için değerlendirilme sürecinde olmaması gerekir. Değerlendirme sürecinde olan ve yayınlanan eserlerin sorumluluğu tümüyle yazar(lar)a aittir.
Önemli Not: Dergimizin yeniden yapılanma sürecinde yayın ilke ve politikalarında değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda yazım kurallarımız da yenilenmiş olup yazarlarımızın makale gönderiminde bu sayfada yer alan güncel yönergeleri dikkate almaları önemle rica olunur.
Makale şablonunu indirmek için tıklayınız.*
Kapak sayfası şablonunu indirmek için tıklayınız.
Yazarın süreç ekranı için tıklayınız.
Hakem Görüşlerine Yanıt ve Makale Düzenleme Takip Formu için tıklayınız.
YAZIM KURALLARI
Dergiye makale gönderimi için dergi yazım kurallarına uygun şekilde hazırlanmış dosyaların DergiPark sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
DergiPark sisteminin kullanımı ile ilgili videolara DergiPark ULAKBİM TV kanalından ulaşılabilir.
Sisteme yüklenecek dosyalar şunlardır;
- Kapak sayfası
- Etik Kurul İzin Belgesi (Etik Kurul İzin Belgesi gerektirmeyen makalelerde ise çalışmanın etik kurul izin belgesi gerektirmediğine dair yazar beyanı sisteme yüklenmelidir.)
- Telif Hakkı Sözleşmesi
- Makalenin kendisi
Önemli Not: Yazar/ların sisteme makalelerini yüklemeden önce alanlarında 5 hakem önerisinde bulunmaları istenmektedir (önerilen hakemlerin kurum ve e-posta bilgileri eksiksiz verilmelidir). Sisteme önerilen hakem hocalarımızın herbirinin farklı üniversitelerden ve en az doktor ünvanına sahip olması gerekmektedir.
Kapak sayfası
Bu sayfada olması gereken bilgiler şunlardır (Kapak sayfası şablonu için tıklayınız):
- Makalenin alan bilgisi (Doçentlik alanı, bilim dalı ve anahtar kelimeler).
- Makalenin başka bir dergiye gönderilmemiş olduğu bilgisi.
- Tüm yazarların ORCID bilgileri (ORCID bilgilerinin sisteme girilmesinin yanında kapak sayfasında yazar bilgilerinin yanına eklenmesi gerekmektedir. Yazarlar ORCID numaralarına https://orcid.org/signin adresinden erişebilirler).
- Çalışmanın JEL kodu/kodları bilgisi ( Jel Kodu için; https://ideas.repec.org/JEL/ adresi kullanılmalıdır.)
- Tüm yazarların unvan ve iletişim bilgileri (Ör: Üniversite/Kurum Adı, Fakülte, Bölüm, e-posta, cep no).
- Çalışmanın tezden üretilmiş olması, proje destekli olması ya da kongrede bildiri olarak sunulmuş olması gibi bilgileri detaylı olarak belirtilmelidir.
Etik Kurul izin belgesi
ULAKBİM TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için (anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren araştırmalar) “Etik Kurul İzni” gerekmektedir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda makale dosyası ile birlikte Etik Kurul izin belgesinin de sisteme yüklenmesi gerekmektedir. İzinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarihi, sayfa no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk veya son sayfasında da yer verilmelidir. Dergimize gönderilen ve etik kurul raporu gereken makaleler için 2020 yılı öncesi veriler kullanılmış olsa dahi etik kurulu raporu istenmektedir. Makalenin etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer almaması durumunda, makale metninde bu durumun belirtilmesi gerekmektedir.
Telif Hakkı Sözleşmesi
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisine gönderilen makalelerin telif hakları dergiye aittir. Telif Hakkı Sözleşmesi doldurulduktan ve imzalandıktan sonra pdf veya jpg uzantılı bir dosya olarak makale ile birlikte sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Form için tıklayınız.
Makale Yazım Kuralları
Sisteme yüklenecek olan makalenin aşağıdaki kurallara göre düzenlenmesi gerekmektedir (Makale Şablonu için tıklayınız);
Makale Düzenleme İçin Öneriler
APA Style Journal Makale Raporlama Standartları (APA Style JARS), hakemli dergi makalelerindeki bilimsel titizliği artırmak için dergi yazarları, hakemler ve editörler için tasarlanmış bir dizi kılavuzdur. Kılavuzlar, aşağıdaki tüm çalışma türleri için makale bölümlerine nelerin dahil edilmesi gerektiği hakkında gerekli bilgileri içermektedir. Bunlar, yazarlarımız, hakemlerimiz ve alan editörlerimize makale hazırlama ve değerlendirme süreçlerinde yardımcı olması için paylaşılmıştır.
Nicel Araştırmalar: https://apastyle.apa.org/jars/quant-table-1.pdf
Nitel Araştırmalar: https://apastyle.apa.org/jars/qual-table-1.pdf
Karma Araştırmalar: https://apastyle.apa.org/jars/mixed-table-1.pdf
* Dergimiz sayılarında yayınlanan makalelerde 2021 yılı itibariyle genişletilmiş özet formları da yayınlanmaktadır. Bu sebeple yazarlarımızın çalışmalarını gönderirken makale şablonumuzda yer alan genişletilmiş özet şablonunu da dikkate alarak başvurularını gerçekleştirmeleri önemle rica olunur.
Okuyucu ile ilişkiler
Yayın/Danışma kurulu ile ilişkiler
Fikri mülkiyet haklarının korunması
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi makale gönderim süreç ve işlemlerinde ücretsiz yayın politikası benimsenmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.