Cilt: 12 Sayı: 2, 15.12.2021

Yıl: 2021

2010 yılında yayın hayatına başlayan Uluslararası Hakemli Akademik Yaklaşımlar Dergisi Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik ile ilgili uluslararası ve disiplinlerarası çalışmalarla literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Akademik Yaklaşımlar Dergisi'nin içeriği Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik ile ilgili her konuda hazırlanan özgün, derleme ve araştırma konularından oluşmaktadır. Bu kapsamda akademisyen, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen makale, karar incelemesi, mevzuat değerlendirmesi gibi çalışmalar kabul edilmektedir.


İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ YAZIM KURALLARI




YAYIN İLKELERİ:
Temel İlkeler

• Gönderilecek yazılar; daha önce bir başka yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olmalıdır.
• Gönderilecek yazılar; daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiri veya bir projeden veya tezden üretilmişse , bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir.
• Dergiye göderilecek yazıların öncelikle Dergi Editörlüğü tarafından dergi yayın ilkelerine uygunluğu değerlendirilir. Bu aşamaya ilişkin değerlendirme sonuçları yazarlara çalışmanın dergi editörlüğünün eline geçmesini izleyen süreç içerisinde bildirilir. Dergiye gönderilen ve editör tarafından hakemlere gönderilmeye değer bulunan yazılar, ilgili alanda uzmanlaşmış en az iki hakeme gönderilir. Bu süreçte hakem ve yazar kimlikleri gizli tutulur.

Yazım Dili Derginin yazım dili Türkçe ve İngilizce’dir.

Yayımlanma Dönemleri Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanmaktadır.

Telif Hakkı Yayımlanması kabul edilen yazıların telif hakkının devri için “Telif Hakkı Anlaşması Formu”nun yazar(lar) tarafından imzalanması ve dergiye gönderilmesi gerekmektedir. Yayımlanan yazılardaki görüşlerin sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.

Derginin intihal politikası gereği ilgili programlarda tarandıktan sonraki sonuç raporu ile birlikte "intihal raporu" doldurularak dergiye gönderilmesi gerekmektedir. (

TEKNİK ÖZELLİKLER:
Yazı Tipi Times New Roman karakterinde ve 1,5 satır aralığında yazılmalıdır.
Metin için 12 punto, öz ve kaynakça için 10 punto kullanılmalıdır.

Sayfa Yapısı Sayfaların kenar boşlukları üst, alt, sağ ve sol 2,5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kaynakça ve ana başlık dışındaki başlıklar numaralandırılmalıdır.

Paragraf Yapısı Makale ana başlığı dışındaki başlık ve alt başlıklar satır başı hizasından başlamalıdır.
Satır başları ise metne göre 1 cm içeriden başlamalıdır.

Makale Hacmi Makale 4.000-10.000 (en fazla 25 sayfa) kelimeden oluşmalıdır.


METİN İÇİ ÖZELLİKLER:


Ana Başlık

Makale başlığı koyu 12 punto olmalı ve metne ortalanmalıdır. Çalışma daha önce sunulmuşsa (bir projeden veya tezden üretilmişse vs.) başlığın sonuna* dipnotu konularak açıklama yapılmalıdır.

Yazar İsimleri Yazar isimlerinin yanında dipnot verilecektir. Dipnotta yazar(lar)ın; unvan(lar)ı, kurum adı (kısaltma kullanılmaksızın), ORCID ID ve e- posta adres(ler)i yer almalıdır.
Öz en fazla 200 kelimeden oluşmalıdır. Öz 10 punto ve 1 cm satır aralığında yazılmalıdır. Öz kısmında atıf verilmemelidir.

Anahtar Kelimeler 3-5 kelime arasında olmalıdır.
Bölüm Başlıkları Makale ana başlığı dışındaki başlık ve alt başlıklar satır başı hizasından başlamalıdır.
Alt bölüm başlıkları paragraf başına göre hizalanmalıdır.

Örneğin;

2. İkinci Başlık
Kaynak gösterme APA (American Psychological Association) stiline uygun olmalıdır. APA’nın 6. ve 7. baskısı temel alınmalıdır.)

Ana Metin Metnin satır başları başlığa göre 1 cm içeriden başlamalıdır. Kaynak gösterme APA (American Psychological Association) stiline uygun olmalıdır. APA’nın 6. ve 7. baskısı temel alınmalıdır.)


TABLO, ŞEKİL VE EKLER

Tablolar

Tablo içindeki metinler Times New Roman 8-10 punto ve 1 cm satır aralığında olmalıdır. Tablo numarası, tablo adı (12 punto ve italik), tablo içeriği (iki ya da daha az satır çizgisi içerecek şekilde) , kaynak (10 punto) ise tablo altında orta hizalı olarak düzenlenmelidir. Örneğin;

Tablo 1
Türkiye’nin Dış Ticareti 1970-1985 (GSYİH %)  (Örnek tablo görünümü için pdf dosyamızı inceleyiniz).


Kaynak: Koçyiğit & Şen, 2007: 64.


Şekiller

Metin içerisinde kullanılacak şekillerde; şeklin altında şekil numarası, şekil adı (italik) ve kaynak yer alacak biçimde düzenlemelidir.  Şema, grafik, fotoğraf, resim, çizim, harita, vb. her türlü metin dışı görsel materyaller şekil kapsamında ele alınmalıdır.

Örneğin;


Şekil 1.   
Örgütsel İnovasyon Sistemi  (Örnek şekil görünümü için pdf dosyamızı inceleyiniz).
Kaynak: Vagnani vd., 2019:4.


Ekler

Her bir ek ayrı sayfalarda, kaynakçadan önce verilmelidir.

Denklemler için;

Denklemler sayfayı ortalayarak ve her bir denklemin sıra numarası sağa dayalı olacak şekilde parantez içinde yazılmalıdır.

Not: Denklemler, "Mathtype" gibi programlarda yazılabilir.


METİN İÇİ KAYNAK GÖSTERME (ATIF)


Atıflar APA (American Psychological Association) stiline uygun olmalıdır. APA’nın 6. ve 7. baskısı temel alınmalıdır. Kaynak göstermede kullanılacak örnekler aşağıda yer almaktadır. (APA stili konusundaki ayrıntılı bilgi için bkz. (https://owl.purdue.edu/owl/research_and_citation/apa_style/apa_style_introduction.html)


Tek yazarlı

Tek yazarlı çalışmalara atıf yaparken parantez içinde yazar soyadı, yayın yılı ve sayfa numarası gösterilmelidir.  Örneğin;

Batı’da, 17. Yüzyıl yarısında ortaya çıkan hükümet biçimleri Osmanlı kurumlarının gelişimini etkilemiştir (Mardin, 1996: 234).

İki yazarlı

İki yazarlı çalışmalarda atıf yaparken yazarların soyadı “& (ve işareti)” bağlanmalı, yayın yılı ve sayfa numarası gösterilmelidir. Örneğin;

Yaşlanan nüfus ve ekonomik büyüme arasında ters yönlü bir ilişki söz konusu olup, yaşalanan nüfusun işgücüne düşük katılımı ve daha yaşlı işçilerin verim sorunu durgunluğa neden olmaktadır (Acemoğlu & Restrepo, 2017: 2).

Üç ve daha çok yazarlı

Üç ve daha çok yazarın yer aldığı çalışmalara atıf verirken birinci yazarın soyadından sonra diğer yazarların belirtilmesi için “ve diğerleri” anlamına gelen “vd.” kısaltması kullanılmalıdır. Örneğin;

Müşteri ihtiyaçlarının analizi, müşterilerin sesinin yorumlanmasına ve daha sonra pazarlama açısından anlaşılabilecek açık ihtiyaçların türetilmesine odaklanan önemli bir görevdir (Helander vd., 2008: 87).

Aktarılan Kaynak

Bir referansın içindeki bir başka referanstan yapılan aktarma için önce ana kaynak yazarının soyadı , yayın yılı ve sayfa sayısı yazılarak aktaran yazarın soyadı, yayın yılı ve sayfa sayısı belirtilmelidir. Örneğin;

(Soydan, 2018: 1 akt. Parlar, 2019: 2).

Kurumlar için

TÜİK, EUROSTAT vb., kurumların verilerinden yararlanıldığında kurum isminin kısaltması ve kullanılan çalışmanın yılı parantez içinde gösterilmelidir. Örneğin;

(TÜİK, 2019). (EUROSTAT, 2019).

İnternet Siteleri

Herhangi bir internet sayfasına metin içi atıf verildiğinde varsa site yazarının adı yoksa kurum adı veyahut internet sayfasının ismi yazılarak kullanılan çalışmanın tarihi atılır.
(Eğilmez, 2020); (FAİRWORK, 2018).

Gazete

Bir gazeteye atıf verilirken gazetenin ismi ve kullanılan haberin yayın yılı yazılmalıdır. Örneğin;
(X Gazete,2020).

Mülakat-Görüşme
İlk Geçtiği Yerde
Görüşme Yapılanın Adı Soyadı, “Görüşme Başlığı” (Görüşmeci: Adı Soyadı, Kayıt Biçimi, Görüşme Gün Ay Yıl).

Halil İnalcık, “Fatih Sultan Mehmed” (Görüşmeci: İlber Ortaylı, Video Kaydı, Görüşme 3 Mart 1985).
Sonraki Geçtiği Yerde
Görüşme Yapılanın Soyadı, “Görüşme Başlığı Kısa” (Görüşme Gün Ay Yıl).

İnalcık, “Fatih Sultan Mehmed” (Görüşme 3 Mart 1985).

Nitel çalışmalarda etik kısıt
Eğer görüşmenin (mülâkatın) sesli ya da yazılı bir formu üçüncü kişilerce erişilebilir değilse sadece metin içinde atıfta bulunulur ve ay, gün, yıl bilgileri belirtilir; kaynakçaya eklenmez.

(K1, Kişisel Görüşme, 18 Temmuz 2019).

KAYNAKÇA OLUŞTURMA

Tek yazarlı kitap
Kitap isimlerinde yazı tipi daima italik olacaktır. Örneğin;

Koray, M. (2012). Sosyal politika. ( 4. Baskı). İmge Kitabevi.

İki yazarlı kitap
İki yazarın mevcut olduğu kitapta yazar isimleri sırasıyla takip edilir ve “&” işareti ile ayrım yapılır. Örneğin;

Keyman, E. F. & Öniş, Z. (2007). Turkish politics in a changing world. İstanbul Bilgi University Press.

Üç ve daha çok yazarlı kitap
Yazar isimleri sırasıyla takip edilir, virgül ile ayrım yapılır, son yazarın ismi yazılmadan önce “&” işareti konulur. Örneğin;

Büyüköztürk,Ş.,Çakmak,E.Ç.,Akgün,Ö.E.,Karadeniz,Ş. & Demirel,F.(2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Akademi Yayınları.

Derleme kitap

Duncan, G. J. & Brooks-Gunn, J. (Ed.). (1997). Consequences of growing up poor. Russell Sage Foundation.

Derleme kitapta bölüm

Sırasıyla bölüm yazarı, yılı, yazılan bölüm başlığı yazılır. Daha sonra kitap editörü/editörleri belirtilerek kitap ismi italik yazılarak bölümün bulunduğu sayfa aralığı belirtilir. Örneğin;

Sarıbay, A. Y. (2005). Postmodern kapitalizm olarak globalizm ve 1980’ler Türkiyesi. İçinde A. Küçük., S. Bakan., A. Karadağ (Ed.), 21. yüzyılın eşiğinde Türkiye’de siyasal hayat, (ss.1029-1037). Aktüel Yayınları.

Jewsiewicki, B. (1983). Rural society and the Belgian colonial economy, In D. Birmingham and P. M. Martin (Eds.), The history of central Africa (pp. 95-125). Longman.


Türkçeye çevrilmiş kitap
Çeviri kitapta önce kitabın asıl yazarı daha sonra ise çevirenin ismi yazılır. Örneğin;

Pettit, P. (1997). Cumhuriyetçilik. (Çev. A. Yılmaz). Ayrıntı Yayınları.

Makale
Makaleler kaynakçada gösterilirken makalenin yer aldığı derginin ismi italik yapılır. Önce cilt numarası (italik) daha sonra ise parantez içinde sayı numara belirtilir. En sonda makalenin dergide bulunduğu sayfa aralığı yazılır. Örneğin;

Akerlof, G. A. (2000). Economics and identity. Quarterly Journal of Economics, 115 (3), 715–53.

İki soyada sahip yazar için;

Tuzgöl Erdost, M. (2005). Öznel iyi oluş ölçeği’nin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, (23), 103–111.

İki yazarlı makale
İki yazarın mevcut olduğu makalede yazar isimleri sırasıyla takip edilerek & işareti ile ayrım yapılır. Örneğin;

Dunlap, R. & Catton, W. R. (1979). Environmental sociology. Annual Review of Sociology, 5, 243‒273.

Üç ve daha çok yazarlı makale
Yazar isimleri sırasıyla takip edilir ve virgül ile ayrım yapılır. Örneğin;

Helander, M., Xu, Q., Jiao, R. J., Yang, X., Khalid, H. M. & Opperud, A. (2009). An analytical Kano model for customer need analysis. Design Studies, 30 (1) , 87–110.

Sempozyum ve Kongre Bildirisi
Soyadı, A. (Yıl). Bildirinin adı. Etkinliğin Adı. (sayfa aralığı) ve etkinliğin yeri sırasıyla yazılmalıdır. Örneğin;

Karadağ, A. & Bakan, S. (2010). Özal policies in the process of development of democratic civil society. Turgut Ozal International Conference on Economics and Politic I. (ss. 940-952). Malatya: Inonu University.

Rapor

Soyadı, A. (Yıl). Raporun başlığı. Kurum Adı Çalışma Raporu/Çalışma Notu/Working Paper (Rapor No). şeklinde sırasıyla yazılmalıdır. Örneğin; 

Dell’Erba, S. & Sola, S. (2011). Expected fiscal policy and interest rates in open economy. The Graduate Institute of International and Development Studies (IHEID) Working Paper (No: 07/2011).

Tez
Tezin adı italik gösterilir. Örneğin;

Peksan, S. (2018). Sosyal teoride işin sonu tartışmaları. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

İnternet Kaynakları


İnternet üzerinden erişilen kaynaklar için varsa kurum ismi. (yayın yılı). Kaynağın Başlığı, Erişim Tarihi, URL adresi veya doi numarası yazılır. Örneğin;

• Eurostat. (2019). Disability statistics - Employment patterns. 15 Haziran 2019, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics explained/index.php?title=Archive:Disability_statistics_-_employment_patterns#People_with_disabilities_are_more_likely_to_work_part-time.

• Ball, T. M., Shapiro, D. E., Monheim, C. J., & Weydert, J. A. (2003). A pilot study of the use of guided imagery for the treatment of recurrent abdominal pain in children. Clinical Pediatrics, 42(6), 527–532. https://doi.org/10.1177/000992280304200607.

Gazete

X Gazetesi. (Yıl). Gazete arşivi. Erişim tarihi (15/Haziran/Yıl), Erişim Adresi. 

Mülakat-Görüşme

Görüşme Yapılanın Soyadı, Adı. “Görüşme Başlığı” (Görüşmeci: Adı Soyadı, Kayıt Biçimi, Görüşme Gün Ay Yıl). Erişim Adresi

İnalcık, Halil. “Fatih Sultan Mehmed” (Görüşmeci: İlber Ortaylı, Video Kaydı, Görüşme 3 Mart 1985). https://www.youtube.com/watch?v=8px5eBJHYNE&list=PLCq4ha8CiOukJvXOx3Kp8lC9QoSqLIVjj&index=4


Diğer Unsurlar
• Kaynaklar yazarın soyadına göre alfabetik (A-Z) sırada düzenlenmelidir.

• Kaynakçada aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, kaynaklar eskiden yeni tarihe doğru sıralanarak yazılır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır. Örneğin: 2000a, 2000b.

• Dergimizin metin içi atıf gösteriminde APA kullanımı esastır. Yazarın metin içerisinde kullanmak istemediği ayrıntı bilgileri dipnot aracılığıyla kullanması halinde söz konusu açıklamaya ilişkin kaynak gösteriminde de APA kuralları geçerlidir.

• Yazarın metin içerisinde maddelendirme kullanması durumunda (1), (2), (3) şeklindeki numaralandırma biçimlerini kullanması gerekmektedir. Örneğin,

Dördüncü Sanayi Devriminin Temel Özellikleri (Banger, 2018:35).

(1) İşletmeler arası işbirliğini kolaylaştırmak için değer ağları aracılığıyla yatay entegrasyon
(2) Ürünün özelleştirilmesinin desteklemek için tüm değer zinciri boyunca uçtan uca mühendislik entegrasyonu
(3) Üstel teknolojiler aracılığıyla ivmelenme




YAZARLARIMIZA DUYURU

TR Dizin kriterleri gereği Etik Kurul İzni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Makale sonunda araştırmacılar Katkı Oranı Beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanına yer vermelidir.

Yayın Etiği Beyanı

Akademik Yaklaşımlar Dergisi, yayın etiğinde yüksek standartları benimsemektedir. Bu bağlamda Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerine bağlı olan standart ve tavsiyeleri gözetmektedir.
Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.


Araştırma Etiği


Dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Aşağıdaki araştırma etiği hakkındaki mesleki ahlak kuralları, araştırmanın amaçlarına katkıda bulunur, iş birliği için gerekli değerleri destekler, araştırmacıların kamuya olan sorumluluğunu garantiye alır, kamu desteği ile güvenilirlik sağlar ve çeşitli ahlaki ve sosyal değerleri güçlendirir:

- İlk kural açıklıktır. Diğer bir deyimle araştırmacı kullandığı verileri, malzemeleri, teçhizatları, kaynakları ve bulguları toplumla paylaşmak zorundadır. Eleştirilere ve yeni fikirlere açık olmalıdır.

- Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.

- Araştırmacı bulgularını uydurmamalı, başka bir yerden çalmamalı ya da yanlış yorumlamamalıdır. Sonuçları, metotları, prosedürleri doğru raporlamalı ve meslektaşlarını, sponsorları ve kamuyu yanıltmamalıdır. Araştırmayı kötüye kullanıyorsa, bu da bilim etiğine aykırı bir davranıştır.

-Araştırmacının ilgilendiği objeye veya konuya bir zarar vermemesi gerekir. Buna bağlı olarak araştırmacı insanların mahremiyetine ve sırlarına saygılı olmalı ve araştırmasında izin verilmediği sürece şahıs isimlerini kullanmamalıdır. Ayrıca araştırmacı kendi kimliğini de saklamamalıdır.

- Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.

- Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.

- Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.

- Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.

- Patent, telif hakkı ve diğer fikri mülkiyetlere saygılı olunması gerekir. İzinsiz veri, yöntem ve sonuçlar kullanılmamalı ve katkıda bulunanlar mutlaka referans gösterilmelidir.

- Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.

-Gizli iletişimler, personel kayıtları, ticari ve askeri sırlar, hasta kayıtları korunmalıdır.

-Taraflı deney tasarımı, veri analizi ve yorumdan kaçınılmalıdır.

-Bütünlük ve tutarlılık sağlanmalıdır.

-Dikkatsizlik yüzünden yapılan hata ve atlamalar, çalışmanın baştan sona ciddi olarak incelenmesiyle engellenmelidir.

-Sosyal hasarlara yol açabilecek araştırmalardan kaçınılmalıdır.

- Bilimsel yetki ve bütünlük ile ilişkisi olmayan cinsiyet, ırk, köken ve diğer faktörleri kullanarak ayrımcılık yapılmaması gerekir.

-İnsani konularda yürütülen araştırmalarda risk ve zarar minimize edilmeli, insan onuru, mahremiyeti ve otonomisi korunmalı. Çocuk, gelişimle veya kavramayla ilgili engelli, huzur evinde yaşayan, evsiz veya kanuni bir statüsü olmayan savunmasız kişileri içeren araştırmalarda özel önlemler alınmalıdır. Araştırmanın yükü de faydaları da adil bir şekilde dağıtılmalıdır.

Akademik Yaklaşımlar Dergisi ilgili tarafların "bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı genel eylemler" dışında aşağıda yer alan sorumluluklara da uymasını bekler.



Yazarların Sorumluluğu


Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.

Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formu'nda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.

Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.

Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları


Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız ve nesnel bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.

Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.

Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları

- Editör bir makaleyi kabul etmek, reddetmek ya da düzeltilmesi için tekrar göndermek konusunda sorumludur.

-Editör yayınlanması için gönderilen makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi görüşünden bağımsız olarak değerlendirmelidir.

-Yazarlarla, çalışmayla, kurumlarla veya varsa fon sağlayıcılarla çıkar çatışması içinde olmamalıdır. Olduğunu fark ettiğinde editörlükten çekilmelidirler.
- Akademik Yaklaşımlar Dergisi editörleri, dergiye gönderilen makalelerin derginin amaç ve yayın politikalarına uygunluğunu değerlendirerek, yayınlanması gerektiğine karar vermekten sorumludurlar.
- Editör, yayına gönderilen makalelerin hakkaniyetli bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Bu süreçte gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti etmelidir.
- Sunulan bir makalede yer alan bilgiler yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.
- Editör, hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür. -Dergide yayımlanan makalelerin, özgün nitelikte bilimsel ve teknik araştırmalar, derlemeler, teknik notlar ve sanayi Ar-Ge projelerinin sonuçları olmasını takip eder.

Ücret Politikası


Derginin yapılan başvuru ve değerlendirmelere ilişkin hiçbir bedel alınmamaktadır.

Derginin tüm giderleri İnönü  Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.


TR Dizin Etik Kurallarla ilgili AÇIKLAMA ve BİLGİLENDİRME Kriterlerde geçmiş yıllarda yer alan Etik Kurallarla ilgili maddeler 2020 yılında açıklamalarla detaylandırılmış, araştırma alanında etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alındığı varsayılarak “izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi” hususu kriterlere eklenmiştir.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:

1) Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar

2) İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,

3) İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

4) Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,

5) Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,


Ayrıca;
-Olgu sunumlarında “aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,

-Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,

- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi,


2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.

Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurullara başvurabilmektedir.

Ayrıca;
Dergilerde yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.

Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklerasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

Hakem değerlendirme süreci sonunda yayına kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları Akademik Yaklaşımlar Dergisi’ne aittir. Yayımlanan makaleler için telif ücreti ödenmemektedir.