Bu
çalışmada tescil ettirilmiş ya da tescile sunulmuş ekmeklik buğday
genotiplerinden 20 adet deneme materyali 2017-2018 yetiştirme döneminde Bahri
Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü merkez arazisinde kuru ve sulu
koşullarda yetiştirilmiştir. Denemede bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı,
protein oranı, Zeleny sedimantasyon, tane sertliği, ekmek hacmi ve ekmek ağırlığı
ile farinograf, alveograf, ekstensograf, miksograf cihazları ile reolojik
özellikleri belirlenmiştir. Bu özellikler arasındaki korelasyonlar
incelenmiştir. Genotiplerin ortalama olarak; bin tane ağırlığı 35.85 g,
hektolitre ağırlığı 75.33 kg, protein oranı % 13.39, Zeleny sedimantasyon
değeri 41.73 ml, tane sertliği (SKCS) 59.35, ekmek hacmi 413.0 cm3,
ekmek ağırlığı 138.3 g olarak belirlenmiştir. Farinograf, Alveograf,
Ekstensograf ve Miksograf cihazlarından elde edilen reolojik veriler arasında
önemli korelasyon olduğu belirlenmiştir. Miksograf gelişme süresi ile farinograf
gelişme
süresi DDT(0.625), farinograf stabilite STB (0.684), farinograf yumuşama
derecesi (-0.465), farinograf kalite sayısı FQN(0.603) alveograf W(0.464), Ie
(0.598), ekstensograf EKST 45(0.517), EKST
90 (0.525), EKST 135(0.640) % 1
düzeyinde, önemli korelasyon olduğu
belirlenmiştir. Buğday ununun reolojik özelliklerinin tespitinde kullanılan
cihazlar kendi çalışma prensiplerine göre önemli bulgular vermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2 |