Dergi Kurulları

Baş Editör

Prof. Dr. Zülfü DEMİRTAŞ
Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi
zdemirtas@firat.edu.tr

ORCID: 0000-0002-1072-5772 

Editörler

Doç. Dr. Müslim ALANOĞLU
Fırat Üniversitesi
malanoglu@firat.edu.tr
ORCID: 0000-0003-1828-4593

Dr. Öğr. Üyesi Alper USLUKAYA
Çankırı Karatekin Üniversitesi
alperuslukaya@karatekin.edu.tr
ORCID: 0000-0003-1455-8438

Editörler Kurulu

Dr. S G Bir kuruma bağlı değildir Hong Kong
Eğitim Yönetimi
Dr. Muhammad AKRAM University of Punjab Pakistan
Eğitimde Liderlik
Doç. Dr. Hongwei YANG University of West Florida Amerika Birleşik Devletleri
İstatistiksel Analiz Teknikleri, Klasik Test Kuramları, Madde-Cevap Kuramı, Modelleme, Ölçme Eşdeğerliliği, Test, Ölçme ve Psikometri (Diğer)
Prof. Dr. Hacı İbrahim DELİCE AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ Türkiye Web

Hacı İbrahim Delice; 01.04.1964 Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı eski adıyla Kızıllı yeni adıyla Cumhuriyet köyü doğumlu. İlk öğrenimini köyü Kızıllı Köyü İlkokulu'nda, orta ve tahsilini de 1979 yılında Sivas'da İmam Hatip Lisesi'nde okudu.

1984 yılı Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. 1985 - 1989 yılları arası Konya'da Akşehir Reis Lisesi'nde, 1990 yılında da Sivas İmam-Hatip Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yaptı.

1990'da Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1996 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı'nda yardımcı doçent; 2004 yılında doçent; 2009 yılında da profesör oldu.

1992 yılında yüksek lisansını Prof. Dr. Bilal Yücel'in danışmanlığında Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde, 1996 yılında da doktorasını Prof. Dr. Ahmet Buran'ın danışmanlığında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamladı.

1991 - 1993 tarihleri arası Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlük Türk Dili Bölümü Türk Dili Anabilim Dalı'nda, 1993 - 1995 tarihleri arası da Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı'nda Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.

2009 - 2010 yılları arası Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölüm Başkanlığı, yine aynı fakültenin Edebiyat Bölümü Oğuz Grubu Şiveleri Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği, yine 2011 - 2012 yılları arası Tunceli Rektör Yardımcılığı, 2012 - 2014 yılları arası da aynı üniversitenin İletişim Fakültesi Dekanlığı görevlerinde bulundu.

2014'de 2547 sayılı kanunun 40/b maddesi uyarınca Bartın Üniversitesi'ne
görevlendirilen Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, 18.08.2017 tarihinde Yüksek Öğretim Kurulu kararıyla yeniden Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığına vekaleten atanmıştır.

Orta seviyede Farsça, başlangıç seviyesinde İngilizce ve Arapça bilen Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, evli ve üç çocuk babasıdır.

Dil Çalışmaları, Dilbilim, Dilsel Yapılar (Fonoloji, Morfoloji ve Sözdizimi dahil), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Prof. Dr. Abdurrahman İLĞAN İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Eğitim, Eğitim Yönetimi, Eğitimde Liderlik Öğretmen Eğitimi ve Eğitimcilerin Mesleki Gelişimi.
Eğitim, Eğitim Yönetimi, Yükseköğretim Yönetimi
Prof. Dr. Mehmet Şükrü BELLİBAŞ University of Sharjah Birleşik Arap Emirlikleri

Prof. Dr. Mehmet Şükrü Bellibaş, Eğitim Bilimleri alanında lisans eğitimini İstanbul Üniversitesinde (2009), Eğitim Yönetimi alanında doktora eğitimini Michigan State Üniversitesinde (2014) tamamladı. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümüne 2015 yılında Yardımcı Doçent olarak atanan Bellibaş, 2017 yılında Eğitim Yönetimi alanında Doçent, 2024 yılında Profesör oldu. Hâlen Sharjah Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Mehmet Şükrü Bellibaş'ın saygın ulusal ve uluslararası dizinlerde taranan dergilerde 50'den fazla yayımlanmış çok sayıda makalesi mevcuttur. Prof. Dr. Mehmet Şükrü Bellibaş'ın araştırma alanı eğitim yönetimidir. 




Eğitim Yönetimi
Doç. Dr. Muhammed ZİNCİRLİ Fırat Üniversitesi Türkiye
Eğitim, Eğitim Yönetimi, Eğitimde Denetim, Eğitimde Liderlik
Prof. Dr. Mustafa SÖZBİLİR ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web

Genelde fen eğitimi, özelde ise kimya eğitimi alanında çalışıyorum. Ağırlıklı olarak araştırma yöntemleri ve alan eğitimi konularında değişik dersler vermekteyim. Araştırma ilgi alanlarım arasında aşağıdaki genel konu başlıkları yer almaktadır:
• Fen Eğitiminde Araştırma-Uygulama Boşluğu: Özellikle öğretmenlerin fen eğitimi araştırmalarını takip etme, anlama ve uygulamaya yansıtabilme durumları ile eğitim araştırmalarına karşı tutumlarının belirlenmesi.
• Kavram Öğrenimi: Özellikle üniversite düzeyinde öğrencilerin temel kimya ve bazı termodinamik kavramlarını öğrenme düzeyleri ve sahip oldukları kavram yanılgılarının belirlenmesi.
• Yaşam Temelli (Context-based) Öğretim: Yaşam temelli öğretimin yenilenen ortaöğretim kimya programlarında uygulanabilir uygun materyal geliştirme ve etkinliklerinin değerlendirilmesi konularındaki çalışmalar.
• Probleme Dayalı Öğretim (PDÖ): PDÖ nün kimyanın değişik konularına uygulanmasına yönelik materyal geliştirme ve etkinliklerinin değerlendirilmesi konularındaki çalışmalar.
• Öğretim Programı Çalışmaları: İlköğretim Fen Bilimleri ve Ortaöğretim Kimya Öğretim programlarının uygulama sürecinde incelenmesi ve değerlendirilmesi üzerine çalışmalar.
• İçerik Analizi Çalışmaları: Fen ve matematik eğitimi araştırmalarındaki güncel eğilimler üzerine yapılan tematik ve betimsel içerik analizi çalışmaları.
• Özel Eğitim Çalışmaları: Görme engellilere fen ve kimya öğretimi üzerine çalışmalar.
Uluslararası ölçekte faaliyet gösteren ve bilimsel bir sivil toplum kuruluşu olan IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry - www.iupac.org) ta 2008-2015 yılları arasında Kimya Eğitimi Komitesi (Committee on Chemistry Education) yürütme kurulu üyeliği ve 2016-2017 döneminde ise ilgili komitenin başkanlığını yaptım. Halen aynı komitede 2018 yılından bu yana ülke temsilcisi olarak görev yapmaktayım.
Ülkemizde ve yurtdışında fen ve kimya eğitimi alanında faaliyet gösteren bilimsel içerikli sivil toplum kuruluşlarına üyeliğim devam etmekte olup değişik dönemlerde ilgili kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği ve çeşitli yönetim görevlerinde de de yer aldım. 

Kimya Eğitimi
Prof. Dr. Soner DURMUŞ BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ Türkiye
Matematik Eğitimi
Prof. Dr. Taner ALTUN TRABZON ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web
Eğitim, Temel Eğitim
Prof. Dr. Zafer ÇELİK ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Kent Sosyolojisi ve Toplum Çalışmaları
Prof. Dr. Bekir S. GÜR HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web
Ulusal ve Uluslararası Başarı Karşılaştırmaları, Hayat Boyu Öğrenme, Yetişkin Eğitimi, Yükseköğretim Çalışmaları, Yükseköğretim Politikaları, Yükseköğretim Sistemleri, Yükseköğretim Yönetimi, Eğitim Politikası, Eğitim Sosyolojisi
Prof. Dr. Enes GÖK SELCUK UNIVERSITY Türkiye
Yükseköğretim Politikaları, Yükseköğretim Yönetimi, Yükseköğretimde Uluslararasılaşma
Prof. Dr. İbrahim Hakan KARATAŞ İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Türkiye Web

İbrahim Hakan Karataş
Eğitim Yönetimi alanında Prof. Dr.
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 1998’de lisans, 2001’de yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2008’de Marmara Üniversitesi Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalında doktora derecesini aldı. 1998-2002 yılları arasında özel ve devlet okullarında İngilizce, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı. 1999 yılında Kars Kafkas Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev aldı. 2004-2010 yılları arasında özel sektörde ve Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun ders kitabı yazma komisyonlarında yer aldı. 2012-2013 yılları arasında ABD’de University of Northern Iowa’da doktora sonrası araştırmalarını tamamladı. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Yönetimi Anabilim Dalında öğretim üyesidir.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanlığı, Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı Başkanlığı, Ortak Temel Dersler Koordinatörlüğü ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdür Yardımcılığı gibi idari görevlerde bulunmuştur. Ayrıca, İMÜ Öğretimi Geliştirme Merkezi (ÖGEM) Koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Dr. Karataş, birçok ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşunda üye veya danışman olarak görev yapmıştır. Okul Yöneticileri Derneği ve Leading Innovation for Educators (LIFE) adlı uluslararası eğitimci ağının kurucusudur. 2019-2022 yılları arasında İLKE Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Eğitim Politikaları Araştırmaları Merkezi’nin (EPAM) kurucu koordinatörlüğünü üstlenmiştir. Halen Okul Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Eğitim Yöneticileri ve Eğitim Deneticileri Derneği (EYEDDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.
Okul yöneticiliği, eğitim yöneticiliği, yükseköğretimin uluslararasılaşması, eğitim politikaları ve sivil toplum kuruluşları alanlarında akademik çalışmalar yapmaktadır. Çok sayıda akademik makale ve kitap bölümü yazmış olup, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ve Dil ve Anlatım ders kitapları hazırlamıştır. Dr. Karataş’ın ayrıca 4 telif ve 4 çeviri eseri bulunmaktadır.
Halen Uganda’da, Doğu Afrika’nın en köklü üniversitesi olan Makerere Üniversitesi’nde yükseköğretimin uluslararasılaşması ve eğitim diplomasisi alanlarında araştırmalar yapmak üzere misafir araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Eğitim Yönetimi, Yükseköğretim Politikaları, Yükseköğretim Yönetimi, Yükseköğretimde Uluslararasılaşma
Doç. Dr. Mehmet Ali AKIN MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
Eğitim, Eğitim Planlaması
Doç. Dr. Türker KURT Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkiye Web

Türker Kurt Gazi Üniversite Gazi Eğitim Fakültesinde Eğitim Yönetimi alanında profesör doktor olarak görev yapmaktadır. Lisans eğitimini Karadeniz Üniversitesinde, yüksek lisans ve doktora eğitimini Gazi Üniversitesi'nde Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Yönetimi Anabilim Dalında tamamlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 1999-2002 yılları arasında öğretmen ve müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmıştır. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’ne Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır. 2002-2009 yılları arasında yüksek lisans ve doktora eğitimleri tamamlamış ve 2013 yılında Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri bölümüne Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2013-2014 yılları arasında bir yıl süre ile Wisconsin-Madison Üniversitesi Eğitim Liderliği ve Politika Analizi bölümünde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur 2018 yılında doçentlik unvanını almıştır. 2021-2022 yılları arasında University College London (UCL) Eğitim Enstitüsü, Eğitim, Uygulama ve Toplum Bölümünde misafir araştırmacı olarak görev yapmıştır. Dr. Kurt, Gazi Eğitim Fakültesindeki görevine 2023 yılında bu yana Profesör doktor olarak devam etmektedir. Eğitimde politikaları ve yenilikler, yönetişim ve hesap verebilirlik, eğitim liderliği, öğretmen yetiştirme ve yükseköğretimin yönetimi konularında araştırmalar yapmaktadır. 

Eğitim
Eğitim Yönetimi
Doç. Dr. İlker DERE TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, 2010 (Lisans ) Marmara Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, 2012 (Yüksek lisans) University of Delaware, ABD, 2015-2016 (Misafir Öğretim Üyesi) Uşak Üniversitesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi, 2017 (Doktora) Araş. Gör., Uşak Üniversitesi, 2013-2017 Araş. Gör. Dr., Uşak Üniversitesi, 2017 Dr. Öğr. Üyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2017-2020, Doç. Dr. Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2020-2022, Doç. Dr. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022-
Tarih Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Çağdaş Balkan Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi

Dil Editörü ve Sekreterya

Cihat TURAN
Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi
cihatturan.elt@gmail.com

Mizanpaj Editörü

Ertan GÜLDİBİ

ertanguldibi@gmail.com

Son Güncelleme Zamanı: 1.11.2024 23:57:58