Yazım Kuralları

ERGONOMİ Dergisi’nde, ergonomi odaklı kuramsal ve uygulamalı araştırma niteliklerinde makaleler yayımlanır.

Türkçe veya İngilizce  dilinde yazılmış makaleler kabul edilir. Öncelikle Microsoft Office Word formatında yazılmalı ve kaydedilmelidir. Aksi takdirde makaleler kabul edilmeyecektir.

Ana Metin: Özet, Giriş, Bilimsel Yazın Taraması, Yöntem, Sonuçlar, Tartışma  (varsa Teşekkür), Çıkar Çatışması  ile Kaynaklar yer alır.  Metin içinde yazar veya yazarların ad–soyad ve iletişim bilgileri kesinlikle yer almamalıdır.  Bilimsel yazın taraması, Giriş kesiminde de verilebilir.   Tablo ve şekiller ile ekler, bu dosyada yer alır.

Dil bilgisi kurallarına uygun olarak yazılması gereken çalışmada, noktalama işaretlerinin kullanımı, kelime ve kısaltmaların yazımı; güncel TDK Yazım Kılavuzu esas alınarak, açık ve yalın bir anlatım niteliklerini taşımalıdır. Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.

Sayfa Düzeni: Dergide yayımlanması istenen makaleler, standart A4 boyutunda (210*297 mm) üst 30 mm, alttan 25 mm ve yan kenarlarda 15 mm boşluk olacak şekilde iki sütun halinde hazırlanmalıdır. 

Yazı Karakterleri: Makaleler Windows uyumlu Word kelime işlemcide, tümüne Cambria stili 10 punto uygulanmalıdır. Paragraflar satır başından (tab yok) başlatılmalı ve her paragraf öncesi 6 punto boşluk olmalıdır.

Makale, özet ve kaynaklar dahil, 8.000 kelimeyi aşmamalıdır.  

Makale Başlığı: Makalenin dilinde olmak üzere başlık, 12 punto kalın (bold) yazı stilinde, 80 karakteri aşmamak kaydıyla, ortalanmış olarak, tüm kelimeler büyük harflerle yazılmalıdır.

Makale başlığından bir satır boş bırakıldıktan sonra yazar bilgileri yer alacaktır. Bu bilgiler, makale kabulü sonrası, yazar bilgileri dosyasından aktarılacaktır. Bu nedenle, yazar bilgileri, şablonda belirtilmiş şekliyle bırakılmalıdır.

Türkçe ve İngilizce özetin her biri için iki sütun oluşturulmuştur. Sol sütunda anahtar kelimeler/keywords sağ sütunda özet/abstract yer alacaktır. 

Makale dili Türkçe ise, önce Türkçe makale başlığı, özet ve anahtar kelimeler, sonra İngilizce makale başlığı, abstract ve keywords, aksi halde ise tersi yer almalıdır.

Özet: Makale dili İngilizce de olsa özet yer almalıdır. Özet öncesi makalenin Türkçe adı, ortalanarak, yer almalıdır. Özet, makalenin ana temasını, problem ve çözüm yöntemi ile kısmi sonuçları içermeli, 250 kelimeyi aşmamalıdır. Referans içermez. Cambria stili 10 punto italik olmalıdır. 

Anahtar Kelimeler: En fazla 5 anahtar kelime verilmelidir.

Abstract: İngilizce makale adı, tüm kelimeler büyük ve koyu olacak şekilde, yer almalıdır. Abstract, mümkün olduğunca, Türkçe özetin çevirisi olmalıdır.

Keywords: En fazla 5 anahtar kelime İngilizce dilinde verilmelidir.

Giriş ve Diğer Kısımlar: Makale, Abstract’tan sonra Giriş kısmı ile başlayıp çeşitli kısımlara ayrılmalı, tartışmaya yer verilip kaynaklar ile bitmelidir.

Ana ve alt başlıklar numaralandırılmalı, soldan hizalanmalı, tüm başlıklar, her kelimenin ilk harfi büyük, diğer harfler küçük ve koyu stilde olmalıdır. Her başlıktan önce bir satır boş bırakılır.

Yayınlanmak üzere gönderilen makale isimsiz olmalı ve makale ile birlikte yazar bilgilerini içeren kapak sayfası gönderilmelidir. Kapak sayfasında, makalenin başlığı, yazar veya yazarların bağlı bulundukları kurum ve unvanları, kendilerine ulaşılabilecek adresler, cep, iş ve faks numaraları, ORCID ve e-posta adresleri yer almalıdır.

Makale Yazım Kuralları Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız...


Makale hazırlarken şablonu kullanınız.  Makale Şablonu İndirmek İçin ....


Son Güncelleme Zamanı: 1.08.2024 15:46:46

Dergi yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık) olarak yayımlanmaktadır. Bu sayılara ek olarak Editörler Kurulu’nun kararıyla, Ulusal Ergonomi Kongresi’nde sunulan bildiriler “Özel Sayı” olarak yayımlanabilmektedir.