BibTex RIS Kaynak Göster

A Study On Consumption Patterns And Frequency Of Oil

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 2, 295 - 309, 08.01.2014

Öz

This study has been conducted, at the Mengen township of Bolu province. To serve the purpose of case of oil consumptions, choices and frequency of the 318 women who live in Mengen. The study is a descriptive research. A questionnaire was used as data collection device.The informations obtained by a survey sheet that done before. 2.8 % of the women are twenty five years old and below, 79.6 % of women are among 26 and 64 years old and 17.6 % of women are 65 years old and upon. 61.0 % of the women who were participants the research have a salary amount 500 and 1000 TL. The ratio of the women who prefer roasting as the most frequently cooking methods that thay use is 90.6,frying is % 4.7, baking is % 2.2.% 69.5of the women who were participants the research consumed sunflower seed oil, % 28.6 of consumed olive oil and % 7.5 of consumed corn oil  everyday.The nutrition education will play an important role to change in the positive direction the nutrition habituation of the women.

Kaynakça

  • Aksoy, M. (2000). Beslenme biyokimyası. Ankara: Hatiboğlu Basın ve Yayım
  • San. Ltd. Şrk.
  • Alpaslan, M., & Demirci, M. (1992). Tekirdağ limanından dış alımla
  • sağlanan ham ayçiçeği ve soya yağlarının fiziksel ve kimyasal
  • özelliklerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar, 5,187-190.
  • Arslan, P., Mercanlıgil, S., & Gökmen, H. (2006). TEKHARF 2003-2004
  • Taraması Katılımcılarının Genel Beslenme Örüntüsü ve Beslenme
  • Alışkanlıkları. Türk Kardiyol Dern. Arş. 34:331-339.
  • Baysal, A. (2009). Beslenme. Ankara:Hatiboğlu Basın ve Yayım San. Ltd. Şrk.
  • Bulduk, S. (2005). Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara:Detay Yayıncılık.
  • Demirel, N.Y. (1997). Antalya İli Merkez İlçede Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki
  • Kadınların Yiyecek Hazırlama, Pişirme ve Saklamaları Üzerine Bir
  • Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Erdoğan, S. (2005). Beslenme ve Besin Teknolojisi. Ankara:Detay Yayıncılık.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K. ve Coşkun, H. (2003). Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  • Lisans Öğrencilerinin Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23-31.
  • Şanlıer, N. ve Yabancı, N. (2002). Yetişkin Bireylerin Yağ Tüketimi ile İlgili Bilgi,
  • Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Endüstriyel
  • Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, (10) 11:69-82.
  • Şenel, E. (2000). Yağlardaki Teknolojik Gelişmeler ve Beslenmeyle İlişkileri. III.
  • Uluslar arası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 11-12 Nisan.
  • Ünal, F. (1995). Anaokuluna Giden 3-6 Yaş Çocuğu Olan Annelerin Yağ Tüketimine
  • İlişkin Bilgi ve Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi Gazi Üniversitesi, Ankra.

Yağ Tüketim Şekilleri ve Sıklıkları Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 2, 295 - 309, 08.01.2014

Öz

Çalışma; kadınların yağ tüketim şekillerini, sıklıklarını tespit etmek amacıyla Bolu ili Mengen ilçesinde 318 kadın arasında yürütülmüştür. Bilgiler hazırlanan anket formu yoluyla elde dilmiştir. Araştırma kapsamına alınan kadınların %2.8’i 25 yaş ve altı, %79.6’sı 26-64 yaş arasında ve %17.6’sı da 65 yaş ve üzerindedir. Araştırmaya dahil olan kadınların %61.0’inin aylık toplam geliri 500-1000 TL arasında, %19.2’sinin 1001-1500 TL arasında iken, %13.8’inin ise 1501 TL ve üstündedir. Kadınların %90.6’sının en sık uyguladığı yemek pişirme yöntemi kavurma, %4.7’sinin kızartma, %2.2’sinin fırında pişirme yöntemini en çok uyguladıkları saptanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların %69.5’inin ayçiçeği yağını, %28.6’sının zeytinyağını, %7.5’inin mısırözü yağını her gün tükettikleri belirlenmiştir. Kadınlara verilecek beslenme eğitiminin, ailelerdeki beslenme alışkanlıklarında olumlu yönde değişiklikler yapması ve gelecek nesillerin de bu alışkanlıkları benimseyecek olması açısından çok önemli olduğu düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Aksoy, M. (2000). Beslenme biyokimyası. Ankara: Hatiboğlu Basın ve Yayım
  • San. Ltd. Şrk.
  • Alpaslan, M., & Demirci, M. (1992). Tekirdağ limanından dış alımla
  • sağlanan ham ayçiçeği ve soya yağlarının fiziksel ve kimyasal
  • özelliklerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar, 5,187-190.
  • Arslan, P., Mercanlıgil, S., & Gökmen, H. (2006). TEKHARF 2003-2004
  • Taraması Katılımcılarının Genel Beslenme Örüntüsü ve Beslenme
  • Alışkanlıkları. Türk Kardiyol Dern. Arş. 34:331-339.
  • Baysal, A. (2009). Beslenme. Ankara:Hatiboğlu Basın ve Yayım San. Ltd. Şrk.
  • Bulduk, S. (2005). Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara:Detay Yayıncılık.
  • Demirel, N.Y. (1997). Antalya İli Merkez İlçede Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki
  • Kadınların Yiyecek Hazırlama, Pişirme ve Saklamaları Üzerine Bir
  • Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Erdoğan, S. (2005). Beslenme ve Besin Teknolojisi. Ankara:Detay Yayıncılık.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K. ve Coşkun, H. (2003). Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  • Lisans Öğrencilerinin Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23-31.
  • Şanlıer, N. ve Yabancı, N. (2002). Yetişkin Bireylerin Yağ Tüketimi ile İlgili Bilgi,
  • Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Endüstriyel
  • Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, (10) 11:69-82.
  • Şenel, E. (2000). Yağlardaki Teknolojik Gelişmeler ve Beslenmeyle İlişkileri. III.
  • Uluslar arası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 11-12 Nisan.
  • Ünal, F. (1995). Anaokuluna Giden 3-6 Yaş Çocuğu Olan Annelerin Yağ Tüketimine
  • İlişkin Bilgi ve Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi Gazi Üniversitesi, Ankra.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tufan Süren

Fulya Sarper Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Süren, T., & Sarper, F. (2014). A Study On Consumption Patterns And Frequency Of Oil. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(2), 295-309.