YAZIM KURALLARI
Makale Hazırlama (Makale Şablonu)
Dil: Türkçe, İngilizce, Arapça
Derginin dili Türkiye Türkçesi ve İngilizcedir.
Makale Konu Alanı: Derginin konu kapsamı İlahiyat temel alanları ile sınırlandırılmıştır. Bu sebeple yalnızca İlahiyat alt alanları ile ilişkili makaleler yayına kabul edilir.
Yayın Türleri: Araştırma makalesi, derleme makale, kitap kritiği ve editöryal yazılar yayınlanmaktadır. Bununla birlikte, yazarlara çalışmanın yayılması için mümkün olduğunca özlü olmasını tavsiye ediyoruz. Dergide 2024 yılı itibariyle çeviri türündeki makalelerin yayınlanmamasına karar verilmiştir. Kitap incelemesi türündeki çalışmalarda yalnızca alanın doktora sahibi uzmanı tarafından yapılmış nitelikli çalışmalar değerlendirmeye alınacaktır.
Yayın Periyodu: Dergimiz 15 Mart ve 15 Eylül olmak üzere yılda iki kez yayınlanmaktadır. Makale kabul tarihi Mart sayısı için 01 Ekim-01 Kasım, Eylül sayısı için 01 Nisan-01 Mayıs’tır. Makale sayısının yeterli görülmesi halinde dergi yayın kurulunun takdiri doğrultusunda sistem belirtilen kabul tarihlerinden önce makale gönderimine kapatılabilmektedir. Değerlendirme sürecinin tamamlanmaması sebebiyle yayın tarihine yetişmeyen makaleler bir sonraki sayıya aktarılır.
Etik İlkeler: Yazar(lar)ın makale gönderiminden önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Etik İlkeler ve Yayın Politikası’nı incelemeleri gerekir. Alan araştırması yapılan çalışmalarda etik kurul onayının alınmış olması ve onayın toplantı tarihiyle belirtilmesi gerekir. Makale gönderimi sırasında ayrıca eklenmelidir. Makalenin ilk sayfasına etik kurul onay belgesinde yer alan kurul adı, tarih ve sayı no bilgileri eklenmelidir. Yöntem kısmında ise veri toplama sürecinin başlangıç ve bitiş tarihlerine mutlaka yer verilmelidir. İntihal benzerlik oranının %15’ten az olması gereklidir. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. İntihal raporu ön inceleme editörü tarafından alınarak yüklenecektir, ayrıca yazarların yüklemesine gerek yoktur.
Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazar(lar)ın, makaleyi göndermeden önce yazar(lar)ın listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.
Telif Hakkı Bildirim Metni: Sorumlu yazar tarafından gönderilecek Telif Hakkı Bildirim Metni eksiksiz olarak doldurulur, imzalanır ve PDF halinde sisteme yüklenir. Birden fazla araştırmacı bulunan makalelerde yazarların farklı kurumlardan olması durumunda bildirim metninin her bir yazar tarafından doldurulup imzalanması ve tüm nüshaların tek bir PDF dosyasında birleştirilerek yüklenmesi gerekir.
Makale Formatı:
• Başlık: Makalenin konusunu özetleyen ve okuyucunun dikkatini çeken bir başlık olması gerekmektedir.
• Özet: Makalenin kısa bir özetidir. Araştırmanın problemini, amacını, özgün değerini, yöntemini, bulgularını ve sonuçlarını içerir.
• Giriş: Çalışmanın genel amacını, araştırma sorularını veya hipotezlerini tanımlayan bölümdür. Çalışmanın özgünlüğünü gösterecek şekilde literatür özeti sunulduktan sonra çalışmanın önemi belirtilir.
• Yöntem: Araştırmanın nasıl yapıldığını detaylandıran bölümdür. Veri toplama yöntemleri, kullanılan araçlar veya materyaller burada açıklanır. Bu bölümde veri toplama aracının seçimi, veri toplama aracının tanıtılması, veri toplama sürecinin açıklanması, veri analiz yönteminin belirtilmesi gerekir.
• Bulgular: Elde edilen verilerin ve bulguların sunulduğu bölümdür. Tablolar, grafikler veya istatistiksel analizler bu bölümde yer alabilir.
• Tartışma: Bulguların yorumlandığı ve literatürle karşılaştırıldığı bölümdür. Çalışmanın önemi ve sınırlamaları burada yer alabilir. Gerekli görülmesi halinde bulgular ve tartışma kısmı bir arada verilebilir.
• Sonuç: Çalışmanın ana bulgularının özetlendiği, önemli sonuçların çıkarıldığı ve gelecekteki araştırmalar için önerilerin verildiği bölümdür.
• Kaynakça: Kullanılan literatürün listelendiği bölümdür.
Yazım Kuralları:
• Makaleler için kelime üst sınırı (Başlık, özet ve kaynakça dahil olmak üzere) 9000 kelimedir. Özet metni ise 450-600 kelime arasında olmalıdır. Kelime sınırının aşılması veya asgari düzeyden daha az olması durumunda düzeltme talebiyle yazara gönderilir.
• Dergiye gönderilen makaleler Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi makale şablonuna göre hazırlanmalıdır. Dergi şablonuna uygun olarak gönderilmeyen makaleler değerlendirme sürecine dahil edilmeden yazara iade edilir. (
Makale Şablonu)
• Makaleler şablona göre hazırlandıktan sonra yalnızca Word dosyası formatında (.doc) sisteme yüklenmelidir.
• Makale yazım kuralları şablon içerisinde detaylı olarak belirtilmiştir. Makale metni stiller sekmesinden tüm yazım kurallarına göre otomatik olarak uyarlanabilmektedir. Arapça makalelerde stillerdeki yazı tipi ve boyutunu kurallara göre güncelleyerek uygulayabilirsiniz.
• Şapkalı harfler ve transkripsiyonlu kelimelerin yazımında tutarlılık gözetilmeli, yazımı konusunda tereddüt edilen kelimeler için Türk Dil Kurumu'nun yazım kuralları dikkate alınmalıdır.
• Eğer makalede ek bilgi, veri, belge veya görseller sunulacaksa, bunlar makale sonuna ekler bölümünde kaynakçalarına atıf yapılarak verilmelidir. Eklerde yer alan bilgiler, ana metni desteklemeli ancak aşırıya kaçılmamalıdır.
• Doğrudan alıntılar 40 kelimeyi aşıyorsa ayrı bir blok halinde, tırnak işaretleri kullanılmadan, metinden 1 cm içeride ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. 40 kelimeyi aşmayan alıntılar, metin içinde tırnak işaretleri içinde verilmelidir.
• Metinde kullanılan alana özgü terimler ve kısaltmalar, ilk kullanıldıklarında açık bir şekilde tanımlanmalı veya açıklanmalıdır. Şahıs ve eser isimleri ile terimleşmiş kavramlar, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’nde yer alan madde başlığı ve imlâ kuralları esas alınarak yazılmalıdır.
Kaynak Gösterim Stili
Son Kontrol Listesi
Bu listenin, hazırlanan makalenin dergi sistemine yüklenmeden önce son kontrolü sırasında faydalı olacağı umulmaktadır.
Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:
1. Yazar bilgileri eklendi.
• E-posta adresi
• Tam posta adresi
• Telefon numarası
2. Gerekli tüm dosyalar yüklendi.
• Makale metni
• Telif Hakkı Anlaşması
• Etik Kurul Beyanı (Alan Araştırmaları için zorunludur)
3. Makale "yazım denetimi" ve "dilbilgisi denetimi" yapıldı.
4. Kaynakçada adı geçen tüm referanslar metinde alıntılanmıştır ve bunun tersi de geçerlidir.
Makale Gönderimi
Makalenin yazarı veya yazarlarından en az birinin doktora derecesi bulunmalıdır. Tezden üretilen makalelerde öğrenci birinci yazar, danışman ise ikinci yazar olarak belirtilmelidir. Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile sorumlu yazara iletilmektedir. Makale metninin herhangi bir bölümünde yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum, iletişim bilgileri veya yazar hakkında bilgi edinilebilecek ithaf metni gibi yazılara yer verilmemelidir. Bu tür bilgiler, makaleler hakem değerlendirme sürecinden geçtikten sonra yazar veya editör tarafından metne eklenecektir. Bu nedenle, makale dosyasını yüklerken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olun.
Ayrı Ayrı Yüklemeniz Gereken Dosyalar:
1) Makale Tam Metni
2) Telif Hakkı Anlaşması
Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki taahhüt alınır:
1. Bu çalışmayı derginize göndermek için yetkiliyim/ortak yazarlar tarafından yetkilendirildim.
2. Makale orijinaldir, başka bir hakemli dergide resmi olarak yayınlanmamıştır, başka bir dergi tarafından değerlendirmeye alınmamıştır ve mevcut herhangi bir telif hakkı veya diğer üçüncü taraf haklarını ihlal etmemektedir.
4. Yazar(lar)ın veya varsa yazar(lar)ın işvereninin telif ve fikri mülkiyet hakları saklıdır. Yazar(lar), telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca vuku bulacak hak talebi veya açılacak davalarda yayıncının hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu taahhüt eder(ler).
5. Yazar(lar), makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını taahhüt eder(ler).