Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 1, 25.06.2024

Yıl: 2024
Dr. Öğr. Üyesi Adem UYSAL MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7381-3852
Pazarlama Yönetimi
Dr. Öğr. Üyesi Selami ÖZKAN Muş Alparslan Üniversitesi
Kamu Yönetimi
Dr. Öğr. Üyesi Abdulmecit YILDIRIM MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ
Büyüme
Doç. Dr. Sedat KARAKAYA Muş Alparslan Üniversitesi 0000-0002-3222-0417
Kamu Yönetimi, Kentsel Politika, Yerel Yönetimler, Türk Siyasal Hayatı
Siyasal Akımlar, Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi, Türk Siyasal Hayatı

Ekonomi, Yönetim, Politika dergisinin amacı, iktisadi ve idari bilimler ile ilgili alanlarda bilimsel makaleler yayımlamaktır. Böylece ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel bilgilerin artırılması ve yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu açıdan, temel misyonumuz bilimsel bilgi üretiminin yapıldığı ve paylaşıldığı bir ortamın hazırlanmasıdır. Bu bağlamda dergimiz, iktisadi ve idari bilimler ile ilgili araştırma makaleleri, literatür incelemeleri, vaka çalışmaları ve kitap incelemeleri gibi çalışmaları yayımlamayı amaçlamaktadır.

Ekonomi, Yönetim, Politika dergisinin hedef kitlesi, iktisadi ve idari bilimler alanında araştırmalarını sürdüren akademisyenler ile bu alana ilgi duyan öğrenciler, okurlar ve kurumlardır. Bu doğrultuda, Ekonomi, Yönetim, Politika dergisi; Yönetim Bilişim Sistemleri, Yönetim ve Strateji, Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Politikaları, Uluslararası İktisat, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret, Uygulamalı Psikoloji, Üretim ve Operasyon Yönetimi, Siyasi Tarih, Siyasal Düşünceler, Siyasal Hayat ve Kurumlar, Siyaset Bilimi, Pazarlama, Kamu Yönetimi, Makro İktisat, Maliye, Mikro İktisat, Muhasebe, Nicel Karar Yöntemleri, Organizasyon, İktisadi Düşünce, İktisat Tarihi, Finans, Ekonometri, Bölgesel Çalışmalar, Beşeri ve İktisadi Coğrafya, Bankacılık ve Sigortacılık bilim alanlarında ve ilgili diğer alanlarda yapılan çalışmaları yayımlar. Derginin yayın periyodu Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 2(iki) sayıdır. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Ekonomi, Yönetim, Politika dergisinde yayımlanan tüm çalışmaların telif hakları Muş Alparslan Üniversitesine aittir.


• Makaleler MS Word 2007 veya üstü bir sürümde hazırlanarak gönderilmelidir.
• Sayfa yapısı A4 kâğıdı (210 x 297 mm) boyutunda, MS Word programında, Metin, Times New Roman fontuyla 11 punto, tek satır aralığı, 1 paragraf girintisi ve önce 6 sonra 0 nk paragraf boşluğuna göre düzenlenmelidir. Kenar boşlukları alt üst sağ ve sol 2,5 cm olmalıdır.
• Yazar(lar)ın ad(lar)ı ve soyad(lar)ı, kurumsal unvan(lar)ı, yazar(lar)ın görev yaptığı/yaptıkları kurum(lar), e-posta adres(ler)i ve ORCID numarası/numaraları makalede verilmelidir. Ayrıca makalelerde sorumlu yazar belirtilmelidir.
• Makale başlığı, içerikle uyumlu, içeriği en iyi ifade eden bir başlık olmalıdır. Başlık, kalın ve 12 punto büyüklüğünde olmalı ve ilk harfleri büyük olacak şekilde ortalanarak yazılmalıdır. Makaleler aynı özellikte İngilizce bir başlık/title içermelidir İngilizce başlık italik olmalıdır.
• Dergiye gönderilecek makalelerde mutlaka 150-200 kelimeden oluşan Türkçe “Öz” bulunmalıdır. Makaledeki tüm özetler “Times New Roman” fontu kullanılarak 10 punto, önce 6 sonra 0 nk paragraf aralığı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Öz içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir. Özün altında en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Anahtar kelimeler makale içeriği ile uyumlu ve kapsayıcı olmalıdır. Aynı şekilde makaleler İngilizce bir başlık/title, anahtar sözcükler/keywords ve özet/abstract içermelidir.
• Ekonomi, Yönetim, Politika yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Ancak her sayıda derginin üçte bir oranını geçmeyecek şekilde diğer dillerde yazılmış yazılara da yer verilebilir. Diğer dillerde yazılan makalelerde yazım dili dışında ayrıca Türkçe ve İngilizce başlık, anahtar sözcükler ve öz bulunmalıdır.
• Herhangi bir sempozyum veya kongrede sunulmuş olan çalışmalar kongrenin adı, yeri ve tarihi belirtilerek yayımlanabilir(Sempozyum Özel sayıları için). Bir araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenen çalışmalarda (BAP, TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı vb.) desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası ilk sayfanın altında dipnot olarak verilmelidir.
• Makaleler giriş, gelişme ve sonuç yer alacak şekilde hazırlanmalıdır.
• Formüller ve denklemler Math Type ya da Word Denklem Düzenleyici kullanılarak yazılmalıdır.
• Çalışma, dil bilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Makalede noktalama işaretlerinin kullanımında, kelimelerin ve kısaltmaların yazımında en son çıkan TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalı, açık ve yalın bir anlatım yolu izlenmeli, amaç ve kapsam dışına taşan gereksiz bilgilere yer verilmemelidir. Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.
• Bir makalede sırasıyla özet, ana metnin bölümleri, kaynakça ve (varsa) ekler bulunmalıdır. Makalenin bir “Giriş” ve bir “Sonuç” bölümü bulunmalıdır. “Giriş”, çalışmanın amacını, önemini, kapsamını, metodolojisini ve planını mutlaka kapsamalıdır. Konu gerektiriyorsa literatür tartışması da bu kısımda verilebilir. “Sonuç” araştırmanın amaç ve kapsamına uygun olmalı, ana çizgileriyle ve öz olarak verilmelidir. Metinde bahsedilmeyen hususlara “Sonuç”ta yer verilmemelidir. Belli bir düzen sağlamak amacıyla -giriş kısmı hariç- ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir.
• Tabloların/Şekillerin numaraları ve başlıkları bulunmalıdır. Tablo çiziminde dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Yatay çizgiler ise sadece tablo içindeki alt başlıkları birbirinden ayırmak için kullanılmalıdır. Tablo adı ve numarası üstte tam ortalanarak, şekil adı ve numarası altta ortalanarak dik yazılmalı; tablo/şekil adları,, her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Kaynak gösterilmesi gereken bir durum varsa tablonun altında metin içi kaynak gösterme formatında verilmelidir.
• Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Makale başlığı dışındaki diğer tüm başlıklar yalnız ilk harfleri büyük, 11 punto (üst 6 nk; alt 0 nk) ve metinle uyumlu olarak 1 cm içeriden yazılmalıdır. Tüm başlıklar aynı şekilde yazılmalıdır.
• Kaynak göstermede kullanılan format, APA (American Psychological Association) Style 6th Edition’dır. Gerek alıntılamalarda gerekse de kaynakça kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yazım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Ayrıntılı bilgi için bakınız:
http://www.apastyle.org/learn/tutorials/basics-tutorial.aspx
(i)Türkçekitap:
Meriç, C. (2009). Bu ülke. İstanbul: İletişim Yayınları.

(ii) Çeviri kitap:

Patton, M. Q. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri. (M. Bütün, & S. B. Demir, Çev.) Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

(iii) Editörlü kitap:

Çetin, İ. (Ed.) (2010). Dil ve edebiyat öğretim yöntemleri. İstanbul: Nobel.

(iv) Editörlü kitapta bölüm:

Öztürk, C., & Deveci, H. (2011). Farklı ülkelerin sosyal bilgiler programının değerlendirilmesi. C. Öztürk (Ed.), Farklı ülkelerin sosyal bilgiler öğretim programları içinde (ss. 1-41). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

(v) Makale:

Esen, Ö. (2012). Türkiye’de döviz kuru belirsizliğinin ihracat üzerine etkisi. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 49(568), 87-97.

(vi) Çift yazarlı makale:

Bayrak, M., & Esen, Ö. (2014). Türkiye’nin enerji açığı sorunu ve çözümüne yönelik arayışlar. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 28(3), 139-158.

(vii) Çok yazarlı makale:

Esen, Ö., Aydin, C., & Aydin, R. (2016). Inflation threshold effect on economic growth in Turkey. Journal of Advanced Research in Law and Economics, 7(22), 1983-1993.

(viii) Çevrimiçi konferans/Sempozyum/Bildiri metni özeti:

Liu, S. (2005, May). Defending against business crises with the help of intelligent agent based early warning solutions. Paper presented at the Seventh International Conference on Enterprise Information System, Miami FL. Abstract retrieved from https://www.semanticscholar.org/paper/Defending-Against-Business-Crises-with-the-Help-of-Liu/73b51e2a00e25f23c42a73d3c92696dc09a5d527

Güngör, H. İ. ve Ekşi, H. (2001, Ekim). Genç yetişkinlerde narsistik ve değer tercihleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Değerler Eğitimi Sempozyumu’nda sunulan bildiri, Eskişehir. Özet https://www.pegem.net/Akademi/sempozyumbildiri_detay.aspx?id=126784 adresinden edinilmiştir.

Kitap olarak yayımlanmış bildiriler:

Eyim, A. (2006). Üniversiter yapıda bilimsel özgürlük ve yönetsel özerkliğin yeri ve önemine sosyolojik bir bakış. R. Yıldız (Ed.), II. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi içinde (s.52-64). Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi.

(ix) Tez:

Bayar, V. (2017). Fen bilgisi öğretmen adaylarının geri dönüşüm davranışları ile ekolojik ayak izlerinin karşılaştırılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Kütahya.

Kurumsal bir veritabanından alınmış tez:

Pehlivan, İ. (2015). Ortaokullarda farklı disiplinlerle işbirliğinin görsel sanatlar dersindeki başarıya etkisi (Yüksek lisans tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi'nden edinilmiştir. (Tez No. 407705)

Web sitesinden alınan tez:

Özdemir, A. (2014). Temel sanat eğitiminde disiplinler arası yaklaşıma dayalı (müzik destekli) uygulamanın öğrenci başarı düzeyine etkisi (Doktora tezi, Gazi Üniversitesi), http://www.acikarsiv.gazi.edu.tr/index.php?menu=2&secim=10&YayinBIK=11632 adresinden erişilmiştir.

(x) İnternet tabanlı kaynak:

Eğilmez, M. (2017). İşsizlik niçin düşmüyor?. (Erişim: 01.02.2018), http://www.mahfiegilmez.com/2017/12/issizlik-nicin-dusmuyor.html

∙ Metin içi atıflar ilgili bölümde parantez içinde gösterilmelidir.

(i) Tek Yazar İçin: (Soyad, Basım Yılı: Sayfa Numarası)

(ii) Birden Çok Yazar İçin: (Soyad vd., Basım Yılı: Sayfa Numarası)

∙Bir yazarın makalesine ulaşılamıyorsa ikincil kaynaktan alıntı yapılıyorsa ikincil kaynağa göndermede bulunulur.
(i) “(Aktarılan kaynağın yazarının [veya yazarlarının] Soyadı, Yıl)’dan aktaran” ifadesi getirilerek atıf yapılır. Buna bağlı olarak da kaynakçada sadece ikincil kaynağa yer verilir. (Smith, 1890'dan aktaran: Esen, 2006: 1) gibi

(ii) Smith (1890) her bireyin kendi kârını arttırmaya çalışırken amacı hiç de bu olmadığı halde bütün toplumun zenginliğinin artmasına hizmet ettiğini ve bunu yaptıranın ise piyasanın gizli eli olduğunu vurgulamaktadır (aktaran: Esen, 2006: 1).




Yayın İlkeleri

1. Ekonomi, Yönetim, Politika dergisi, başta işletme, iktisat ve kamu yönetimi olmak üzere iktisadi ve idari bilimlerle ilgili tüm alanlarda yapılan akademik çalışmaları yayımlar.

2. Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı şeklinde elektronik ortamda yayınlanan dergimize gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır.

3. Özgün, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

4. Derginin yazım kurallarına uygun bir şekilde hazırlanan ve hakem değerlendirmelerinden geçen makaleler yayımlanmaktadır.

5. Makale yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez; yazar sırası değiştirilemez.

6. Açık Erişim: Ekonomi, Yönetim, Politika dergisi açık ve ücretsiz yayıncılık ilkesine bağlıdır. Her makaleye yayımlanma tarihinden itibaren derginin internet sayfası üzerinden hiçbir kısıtlanma olmaksızın tam metin olarak erişilebilir. Derginin tüm giderleri Yayıncı tarafından karşılanmakta; yazarlardan ücret talep edilmemektedir.

7. İntihal: İntihal sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Ekonomi, Yönetim, Politika dergisi, incelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını kontrol eder. Gönderilen makaleler, akademik bilimsel etik kurallara uygun biçimde hazırlanmalı, intihal tarama raporu (Turnitin, İThanticate, vb.) makale ile birlikte gönderilmelidir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Gönderilen veya yayınlanan bir yazıda intihalden şüphelenilmesi durumunda, çalışmayı derginin Yayın Kurulu ve Editörler Kurulu inceler. Dergi açıklamalarını göndermek için yazar(lar)la iletişime geçer. Dergi belirlenen süre içerisinde yazarlardan yanıt almazsa, yazarın bağlı olduğu kurum ile iletişime geçerek iddianın araştırılmasını talep eder.

İntihal içerdiği tespit edilen yayınlanmış yazılara karşı dergi, ilgili yazar hakkında kesin işlem yapılması için yazarların bağlı olduğu kurum ile iletişime geçecektir. Yayınlanan makalenin PDF kopyası web sitesinden kaldırılacak ve tam metnin makaleye tüm bağlantıları devre dışı bırakılacaktır. “İntihal Edilmiş Makale” ibaresi yayınlanan makalenin başlığına eklenecektir. Yazar hesabı devre dışı bırakılarak yazarın gelecekteki tüm gönderileri reddedilecektir.

8. Çift Kör Hakemlik: İntihal kontrolünden sonra, uygun olan makaleler baş editör tarafından orijinallik, metodoloji, işlenen konunun önemi ve dergi kapsamı ile uyumluluğu açısından değerlendirilir. Editör, makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakemlikten geçmesini sağlar ve makale biçimsel esaslara uygun ise gelen yazıyı yurtiçinden ve /veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunar. Hakem gerekli görürse yazar(lar)dan değişiklik yapmasını istenebilir. Yazar tarafından düzenlenen metnin yayınlanıp yayınlanmayacağına Yayın Kurulu karar verir.

9. Gizlilik: Ekonomi, Yönetim, Politika dergisi, yayınlanmak üzere gönderilen makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinde elde ettikleri bilgileri bilimsel amaçlar dışında kullanmamakla yükümlüdür. Raporlar veya makale hakkındaki bilgiler üçüncü kişilerle paylaşılmaz ve hakemler, editörler kurulunun yazılı izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kuramaz.

10. Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi: Editörler yayınlanan makalede küçük hatalar tespit ederlerse düzeltme yayınlayabilir; büyük hatalar/ihlaller söz konusu olduğunda makaleyi geri çekmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise editörler yazıyla ilgili “endişe ifadesi” yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve DOAJ yönergeleri dikkate alınır.

11. Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını: Etik kurul izni gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı ve bu onay makalede belirtilerek belgelendirilmelidir.

Yayın Etiği Beyanı ve Politikası

Ekonomi, Yönetim, Politika dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ile Açık Erişim Dergileri Dizini (Directory of Open Access Journals - DOAJ) ve Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics – COPE) gibi kuruluşlar tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkelerini benimsemiştir.

Bu kapsamda, Ekonomi, Yönetim, Politika dergisinin editörleri, hakemleri ve yazarları, yayımlanacak yazıların yayın sürecinde uluslararası “araştırma ve yayın etiği” standartları çerçevesinde Açık Erişim Dergileri Dizini (Directory of Open Access Journals - DOAJ) ve Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics – COPE) gibi kuruluşlar tarafından belirlenmiş Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık İlkeleri ile En İyi Uygulamalar’a bağlı kalmayı ve Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirtilen “Bilimsel Araştırmalar ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler”de bulunmamayı taahhüt eder.

Yazarların Sorumlulukları

1. Ekonomi, Yönetim, Politika dergisine gönderilen makalelerin sorumluluğu yazarlarına aittir.

2. Gönderilen makaleler, başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır.

3. Makaleler kaynak gösterimi, alıntı, telif hakkı ve diğer hususlarda akademik-bilimsel etik kurallara uygun şekilde hazırlanmalı; intihal ve sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık ve diğer etik ihlalleri (destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, vb.) şeklindeki bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemlerde bulunulmamalıdır.

4. Tüm yazarlar önemli oranda makaleye katkıda bulunmalıdır. Makaleye katkı sunmayan kişiler yazar olarak çalışmaya dahil edilmemelidir.

5. Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyan edilmelidir.

6. Yazarlar, makalenin yayımlanması durumunda telif haklarını ücretsiz vermeyi taahhüt eder.

Hakemlerin Sorumlulukları ve Değerlendirme Süreci

1. Hakemler, nesnel ve tarafsız bir değerlendirme yapmalı; yazarlarla, çalışmayla veya varsa araştırmaya maddi destek sağlayanlarla çıkar çatışması ya da uyuşması içinde olmamalıdır.

2. Makale değerlendirme sürecinde editör dışında makalenin yazarı(lar) ya da üçüncü kişilerle makalenin kendisini ya da değerlendirme raporunu paylaşmamalı, gizliliği ihlal etmemelidir.

3. Gönderilen makaleyi değerlendirmeye yetkin olmadığı kanaatine varan ya da makul sürede değerlendirmeyi tamamlayamayacağını öngören hakemler, hakemlikten çekilmelidir.

4. Hakem değerlendirme süreci: Alan editörünün incelemesinden geçen çalışmalar, en az iki hakemin değerlendirmesine sunulur. Hakem süreci çift taraflı kör hakemlik uygulaması çerçevesinde gizlilik çerçevesinde yürütülür. Hakemin incelediği çalışma hakkındaki görüş ve önerilerini hakem formu üzerinden açıklama bir gerekçelendirmesi talep edilir. Alan editörü, yazara, hakem görüşlerine katılmaması halinde itiraz ve görüşlerini savunma hakkı verir. Alan editörü, yazar ve hakem arasında, gizliliği koruyarak karşılıklı iletişimi sağlar. Hakem raporlarının ikisi de olumlu ise çalışma, yayımlanmasının değerlendirilmesi teklifi ile Yayın Kurulu’na sunulur. İki hakemden birinin olumsuz kanaat belirtmesi halinde çalışma, üçüncü bir hakeme gönderilir. Çalışmalar, en az iki hakemin olumlu kararı ile yayımlanabilir.

5. Düzeltme aşaması: Hakemlerin inceledikleri metinde düzeltme yapılmasını istemeleri halinde, ilgili raporlar yazara gönderilir ve çalışmasını düzeltmeleri istenir. Yazar, düzeltmesini yaptığı çalışmasını alan editörüne sunar. Alan editörü, yazarın metinde kendisinden talep edilen düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder. Sonrasında hakem, yazarın metinde kendisinden talep edilmiş düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder. Hakem sürecinden geçen çalışmalar Türkçe Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan düzeltme istenir. Teknik, akademik ve dilsel incelemelerden geçen makaleler, Yayın Kurulu’nda incelenerek nihai yayın durumu karara bağlanır. Üyelerden itiraz gelmesi hâlinde Kurul, oy çokluğu ile karar verir. Yayın Kurulu tarafından yayımlanması kararlaştırılan çalışmaların dizgi ve mizanpajı yapılarak yayına hazır hale getirilir.

Editörlerin Görev ve Sorumlulukları

Baş Editör/Editörün Görevleri

1. Derginin Danışma Kurulu’nu oluşturmak ve izlemek,

2. Derginin Yayın Kurulunu oluşturmak ve yayın ilkelerini belirleyerek bunlara uyulmasını sağlamak,

3. Derginin bilimsel içeriğini belirlemek, bu amaçla makalelerin bilimsel yeterliliği, orijinalliği ve bilimsel gelişmeye katkısı hakkında gerektiğinde hakem görüşlerine dayanarak karar vermek,

4. Hakemlik Sistemini işletmek ve bunun için gerekli olan hakemleri yurt içinden ve dışından tespit ederek, görüş bildirmelerini sağlamak,

5. Gerekli gördüğü durumlarda Editör kurulunu tayin etmek ve makalelerin değerlendirilmesini sağlamak,

6. Editör-Hakem-Yazar arasındaki iletişimin etik kurallar çerçevesinde sürdürülmesini sağlamak,

7. Türk ve yabancı bilim insanlarının dergiye olan ilgisini artırmak,

8. Dergiye uluslararası bir nitelik kazandırmak için gerekli her türlü çalışmayı yapmak,

9. Uluslararası özet ve indeks çalışmaları yapan kuruluşlarla yazışmak ve Derginin buralarda yer almasını sağlamak,

10. Yazar ve Hakemlere gönderilecek yazıların içeriğini belirlemek (MAUN Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü Yönergesi, Md. 11).

Alan Editörünün Görevleri

1. Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirtilen etik ilkelere uygun bir biçimde gözden geçirilmesini sağlamak,

2. Yüksek teknik ve profesyonel kalite standartlarını oluşturmak ve sürdürmek,

3. Okurlar, yazarlar, yayıncılar ve yayın kurulu üyeleri dahil olmak üzere birçok bileşenin çıkarlarını göz önünde bulundurmak ve dengelemek (MAUN Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü Yönergesi, Md. 12).

Editörlerin Sorumlulukları

1. Editörler, dergide yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin etik kurallar, genel kurallar ve yazım kurallarına uygun olup olmadığını kontrol etmelidir.

2. Yazarlarla veya çalışmayla çıkar çatışması içinde olmamalıdır.

3. Editörler ilgili yazar(lar), diğer editör(ler), Yayın Kurulu ya da hakemler dışında üçüncü kişilerle yazıyı paylaşmamalı, belirlenen hakemlerin isimlerini yazarlardan saklanmalı, gizliliği ihlal etmemelidir.

4. Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmeli; hatalar bulunduğu zaman düzeltmelerin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.

5. Gönderilen makaleyi kabul etmek, reddetmek ya da düzeltilmesi için tekrar göndermek konusunda sorumluluğu Yayın Kurulu ile paylaşır.

Ekonomi, Yönetim, Politika dergisinin tüm yayım süreci ücretsiz olup hiçbir ad altında yazarlardan ücret alınmaz.

Ekonomi Yönetim Politika Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.