Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI pdf


  ÖRNEK MAKALE ŞABLONUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisinde yayımlanması istenen yazılar öncelikle sosyal bilimler alanında, bilime katkısı olan, özgün çalışmalar olmalı ve aşağıda belirtilen nitelikleri taşımalıdır:
1. Türkçe ve yabancı dildeki başlıklar; yazının kapsamıyla uyumlu; yazının konusunu kısa, açık ve yeterli ölçüde yansıtmalıdır.
2. Türkçe ve yabancı dildeki özetler; yazının amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtmalı ve yazının diğer bölümlerinden ayrı olarak yayımlanabilecek biçimde hazırlanmış olmalıdır.
3. Yazı, dil ve ifade yönünden, dilbilgisi kurallarına uygun olmalı, açık ve yalın bir anlatım yolu izlemeli, amaç ve kapsam dışına taşan gereksiz bilgilere yer verilmemeli ve makale yazım kurallarına uygun olmalıdır.
4. Makalenin hazırlanmasında bilinen bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir. Makalede kullanılan şekil, tablo, fotoğraf ve diğer belgeler, bilimsel kurallara uygun olarak hazırlanmalı, yazının amacına ve kapsamına uygun olarak seçilmeli, yazıda değinilmemiş gereksiz belgelere ve kaynaklara yer verilmemelidir.
5. Makalede kullanılan şekil, tablo, fotoğraf ve diğer belgelerin kolayca anlaşılacak biçimde yalın ve yeterli bir açıklaması bulunmalıdır.
6. Yazıda kullanılan kaynaklar yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmeli, değinilen her belge kaynaklar kısmında yer almalı, ancak yazıda değinilmeyen belgelere kaynaklar kısmında yer verilmemelidir.
7. Sonuçlar, araştırmanın amaç ve kapsamına uygun olmalı, ana çizgileriyle ve öz olarak verilmeli, metinde sözü edilmeyen veri ya da bulgulara yer verilmemelidir.
8. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmış nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülmüş her türlü araştırma için "Etik Kurul İzin Belgesi" bulunmalıdır.
9. Dergimize yüklenecek tüm makalelerde "Benzerlik Raporu" (İntihal Raporu) bulunmalıdır.

10. Makale dosyası iki adet ayrı ayrı yüklenmeli ve bunlardan birinde yazarlarının isimleri çalışma içinde bulunmalı, diğerinde ise yazar bilgileri bulunmamalıdır. Dosya adında da yazar adı değil, çalışmanın adı bulunmalıdır.

        Örnek dosya adı:

        V1_isimsiz_makale adı

        V1_isimli_makale adı

11. Bir yazarın dergimizin herhangi bir sayısı içerisinde yazar sıralaması fark etmeksizin ancak bir yazısı yayımlanabilir. 

12. TR DİZİN kriterleri (kendi kurumunuzda bir sayıda makale ve hakemlik oranı en fazla 1/3 oranında olmalı) göz önünde bulundurularak ve dergi yoğunluğu dikkate alınarak bir yazarın bir yılda yalnız bir çalışması yayınlanacaktır.

Son Güncelleme Zamanı: 4.12.2024 14:43:18