GEPHYRA (Köprü) Türk ve yabancı meslektaşlarla uluslararası işbirliğini ve dayanışmayı yoğunlaştırmak ve bu sahalarda ele geçen öncelikli olarak yeni belgeleri makul bir hızla ve uluslararası düzeyde yayımlamak amacındadır.
Temel olarak Doğu Akdeniz coğrafyasında Epigrafi, Nümizmatik, Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Tarihi Coğrafya sahalarında yayınlar yapmakla birlikte, filolojik metin çalışmalarına da yer verilebilmektedir.
Gephyra Dergisi Akdeniz Üniversitesi “Akdeniz Dillerini ve Kültürlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi” ve “Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü” işbirliğiyle yılda iki sayı olarak çevrimiçi yayımlanan açık erişimli hakemli bilimsel bir dergidir. Dergide, günümüz Akdeniz coğrafyasının ilk ve orta çağlarıyla bağlantılı olmak koşuluyla, Epigrafi, Eskiçağ Tarihi, Klasik Filoloji, Nümizmatik, Arkeoloji, Sanat tarihi, Kültür, Felsefe vb. alanlarında bilimsel makaleler yayımlanmaktadır. Bu makalelerin özgünlüğü yazarın sorumluluğunda olup, dergi editörlüğü tarafından Ithenticate intihal yazılımından geçirilmektedir; yazar, yazısını Gephyra dergisine vermekle ilgili yazının başka yerlerde yayımlanmadığını ve kabul sonrasında da yayımlanmayacağını taahhüt etmiş sayılır.
Gönderilen makaleler yayınlanmadan önce editörler ve hakemlerden onay almış olmalıdır. Başvurusu kabul edilen her makale ilgili alanda uzman en az iki hakem tarafından değerlendirilmekte ve kesin sonuç başvuru sahiplerine üç ay içinde bildirilmektedir. Gephyra yazarlardan makale işlemeye ya da başvuruya yönelik ücret almamaktadır.
Başvuruda dikkat edilmesi gerek hususlar şu şekildedir:
Atıf Sistemi
Başvuru esnasında zorunlu olmamakla birlikte, dergide yayımlanacak olan yazıların aşağıda verilen atıf sistemine göre düzenlenmiş olması gerekecektir. Gephyra, yaygın atıf sistemleri (APA, MLA, Chicago, Turabian etc.) alanın ihtiyacına tam cevap veremediğinden temel olarak “DAI Alman Arkeoloji Enstitüsü”nün atıf sistemini uygulamaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen https://www.dainst.org/en/publikationen/publizieren-beim-dai/richtlinien adresini ziyaret ediniz. Başvuru sahiplerinin yazılarını aşağıda belirtilen atıf kıstasları doğrultusunda hazırlaması beklenmektedir. Temel olarak dikkat edilecek hususlar:
- Bir veya birden fazla yazarlı özgün kitaplar (monografiler) “Soyadı Yıl, sayfa” şeklinde verilecektir.
- Makaleler “Soyadı Yıl, sayfa” şeklinde verilecektir.
- Sayfa numaraları verilirken tam aralık verilecek, vd. ya da vdd. kısaltmaları kullanılmayacaktır.
- Yazarlar arasında boşluklu uzun tire ( – ), birden fazla soyadı olan yazarların soyadları arasında boşluksuz kısa tire (-), sayfalar arasında da boşluksuz kısa tire (-) kullanılacaktır.
- Yazım kısaltmalarında age., ay. gibi kısaltmalar kullanılmayıp gerektiğinde atfedilen eser tekrar edilecektir. Diğer kısaltmalar şu şekildedir:
dn. | dipnot | bak. | bakınız | ca. | yaklaşık |
y.dn. | yukarı dipnot | a.dn. | aşağı dipnot | fig. | Figür |
çiz. | çizim | res. | resim | lev. | Levha |
- Antik kaynaklar, epigrafik ve nümizmatik derlemeler (corpora) ve papirolojik kaynaklar için aşağıda verilen standartlara uyulacaktır.
Genel kısaltmalar için şunlar temel alınmalıdır:
- Antik Yazarlar: Der Neue Pauly
- Dergi Kısaltmaları: L'Année Philologique ve CLAROS
- Corpora (Yazıtlar): AIEGL - Alfabetik Yunan Epigrafisi Üzerine Kaynak Yayınlar ve Referans Eserleri Kısaltma Listesi
- Papyri: Duke Papyrus Archive (http://scriptorium.lib.duke.edu/papyrus/texts/clist.html)
Atıf Tipleri:
1. Dergi Makaleleri:
Dipnotta: [Soyad] [yıl], [sayfa(lar)].
1 Mitchell 1986, 19; Bremen 1994, 49.
Kaynakçada: [Önad İlk Harf(ler)]. [Soyad], [Başlık], [Dergi kısaltması] [Sayı], [yıl], [sayfa aralığı].
Mitchell 1986 | S. Mitchell, Galatia under Tiberius, Chiron 16, 1986, 17-33. |
van Bremen 1994 | R. van Bremen, A Family from Sillyon, ZPE 104, 1994, 43-56. |
2. Editörlü Kitaplardaki Makaleler / Bölümler
Dipnotta: [Soyad] [yıl], [sayfa(lar)].
1 Mitchell 1999, 19; Bremen 2010, 449.
Kaynakçada: [Önad İlk Harf(ler)]. [Soyad], [Başlık], [“şurada”]: [Önad İlk Harf(ler)] [Soyad] [“(ed/d.)”], [Başlık], [Basım Yeri] [yıl], [sayfa aralığı] [(Varsa Seri Adı ve No)].
Mitchell 1999 | S. Mitchell, The Administration of Asia Minor from 133 BC to AD 250, şurada: W. Eck (ed.), Lokale Autonomie und römische Ordnungsmacht in den kaiserzeitlichen Provinzen vom 1. bis 3. Jahrhundert [Schriften des Historischen Kollegs, Kolloquien 42], Münih 1999, 17-46. |
van Bremen 2010 | R. van Bremen, Adrastos at Aphrodisias, şurada: R.W.V. Catling – N. Kanav (edd.), Onomatologos: Studies in Greek Personal Names presented to Elaine Matthews, Oxford 2010, 440-452. |
3. Monografiler
Dipnotta: [Soyad], [yıl] [Sayfa(lar)].
1 Mitchell 1993, 119; Bremen 2006, 119.
Kaynakçada: [Önad İlk Harf(ler)]. [Soyad], [Başlık], [Basım Yeri] [yıl] [(Varsa Seri Adı ve No)].
Mitchell 1993 | S. Mitchell, Anatolia. Land, Men, and Gods in Asia Minor, I. The Celts and the Impact of Roman Rule; II. The Rise of the Church, Oxford 1993. |
van Bremen 2006 | R. van Bremen, The Limits of Participation. Women and Civic Life in the Greek East in the Hellenistic and Roman Periods, Amsterdam 2006. |
4. Derlemelere (Corpora) Atıf
Metin içinde veya dipnotta Numaralı Öğeye Atıf: [Corpus Kısaltması] [Cilt] [No].
Metin içinde veya dipnotta Sayfaya Atıf: [Corpus Kısaltması] [Cilt], [“s”]. [Sayfa](, [“nr”]. [Öğe No.])
eğer yazıta atıf ise: TAM II 51 eğer sayfaya atıf ise: TAM II, s. 51
eğer yazıta atıf ise: I.Perge 51 eğer sayfaya atıf ise: I.Perge, s. 51 veya: I.Perge I, s. 51
eğer yazıta atıf ise: I.Pergamon 51 eğer sayfaya atıf ise: I.Pergamon, s. 51
PS: Çok bilinen yazıt korpusları kaynakçada verilmeyecektir. Bunlar derginin 8. sayısından itibaren Gephyra dergisinin internet sayfasında liste halinde gösterilecektir!
5. Antik Yazarlara Atıf
Metin içinde veya dipnotta eserin kendi düzenine göre verilir: [Yazar kısaltması]. [varsa eser kısaltması]. [kit. no], [böl. no], [prg. no], [sat. no].
Strab. 14,31,3; Plin. epist. 10,39; Cic. Verr. 1,31,3.
Metin kritiği gerektirmedikçe antik yazarlar kaynakçada gösterilmeyecektir!
6. Makaledeki Numaralı Öğelere Atıf
Metin içinde veya dipnotta: [Soyad] [yıl], [sayfa(lar)] [“no”]. [No].
Şahin 1988, 103 no. 4.
Kaynakçadaki gösterimi dergi makalesi formatındadır.
PS: İkiden fazla yazarlı çalışmalar için lütfen “[İlk Yazar] et al.” kullanınız.
Yazı Gönderim Adresi:
Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi
Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü
07058 ANTALYA - TÜRKİYE
E-posta: gephyra.adkam@gmail.com https://phoibos.at/https://dergipark.org.tr/tr/pub/gephyra/page/6345
Gephyra Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunar. Dergi, yayımladığı içerikle bilimin Açık Erişim politikasıyla desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Derginin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) derginin “Açık Erişim ve Telif Politikası” hakkında bilgi sahibi olması beklenmektedir. Dergi çevrimiçi yayınlandıktan sonra ayrıca Phoibos Verlag tarafından basılı olarak da yayımlanmaktadır. Gephyra, makale gönderimi, değerlendirme, yayın veya diğer editoryal faaliyet benzeri süreçler için herhangi bir ücret talep etmez. Dergi ayrıca sponsorluk ve reklam tekliflerini de kabul etmemektedir.
Gephyra Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin, bilimsel araştırmaların ve yaklaşımların tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan her süreç, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli yayınlar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada bütün paydaşların etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Gephyra Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.
Gephyra Dergisi’nde yayımlanmak üzere yazı gönderen yazar(lar)ın derginin “Yazım Kuralları”nın yanı sıra, aşağıdaki etik sorumluluklara da uyması beklenmektedir:
Editörler, Gephyra Dergisi’nde yayımlanan her türlü yazıdan sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
Yayın kurulunda yer alan tüm üyelerin, başvurudan yayına kadar olan tüm süreçleri derginin yayın politikaları ve yönergelerine uygun ilerlediğini editörler denetlemelidirler. Editörler üyeleri yayın politikaları ve her türlü güncelleme hakkında bilgilendirmelidirler. Ayrıca editörler;
Dergi sahibi ve yayıncı ile arasındaki ilişki editoryal bağımsızlık çerçevesinde ilerler. Dergi sahibi ve yayıncıyı doğrudan ilgilendiren hukuki ya da teknik sorunlar dışında editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsız olup, dergi sahibi ve yayıncı bu kararlara müdahale etmezler.
Editörler, dergi politikaları çerçevesindeki “Hakem Denetimi Politikası”nı uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda her başvurunun adil ve tarafsız bir şekilde, zamanında değerlendirmesini sağlarlar.
Editörler, dergide yayımlanan her yazının dergi politikalarına ve uluslararası kıstaslara uygun olarak yayınlanmasını sağlarlar.
Editörler, değerlendirilen başvurularda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı kabul etmezler. Ayrıca yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerinin korunması editörlerin sorumluğundadır.
Editörler, değerlendirilen başvurularda içerilen insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
Editörler, kazılarda veya yüzey araştırmalarında ele geçen ya da müzelerde bulunan eserlerin ilk defa yayınlaması durumunda yazarların eser(ler)i çalışma izinleri ve herhangi bir hak ihlali olup olmadığı hakkında bilgi edinmeli ve ona göre yazarlara olumlu ya da olumsuz bildirim sağlamalıdır.
Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.
Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.
Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
Editörler;
Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.
Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir siyasi ve ticari saik, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.
Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.
Hakemlerin tüm değerlendirmelerini “Hakem Denetimi Politikası” çerçevesinde yapması yayın kalitesi nesnel ve bağımsız değerlendirme açılarından oldukça önemlidir. Gephyra Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Her bir yazı en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakemler ve yazarlar arasındaki iletişimi dergi yönetimi sağlar, hakemlerin değerlendirme ve yorumları dergi yönetim sistemi aracılığıyla yazarlara iletilir. Bu bağlamda Gephyra Dergisi için başvuru değerlendiren hakemlerden aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
Gephyra Dergisi Editörleri, Danışma ve Yayın Kurulları aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
Gephyra Dergisi editörleri, yukarıda belirtilen etik ilkeleri Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından açık erişim olarak yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberlerini baz alarak düzenlemişlerdir.
Gephyra Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumlulukların ihlali, etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen gephyra.adkam@gmail.com adresine e-posta yoluyla bildiriniz.
Article submission/process management is free of charge.