Ksilanazlar, gıda ve yem sektörlerinde çok yaygın olarak
kullanılan enzimler arasındadır. Bu çalışmada,
farklı Aureobasidium pullulans suşları ksilanaz üretimleri açısından taranmış ve ilgili suşlar arasında en
yüksek enzim üretimi A. pullulans Y-2311-1 suşu ile elde
edilmiştir. Söz konusu suş ile ksilanaz
üretimi üzerine etkisi olan parametreler ve bu parametrelerin optimum değerleri
belirlenmiştir. Maksimum enzim üretimi biyoprosesin dördüncü gününde elde
edilmiştir. Enzim üretimi için optimum sıcaklık, başlangıç ortam pHsı ve karıştırma hızı
sırasıyla 28ºC, pH 3.0 ve 200 rpm olarak
belirlenmiştir. Enzim üretimi için en uygun azot kaynağı olarak maya ekstraktı
tespit edilmiştir. Optimum koşullarda elde edilen enzim aktivitesi değeri 2527 ± 230 U/ml’dir.
Xylanases are
one of the leading enzymes within the enzymes used in food and feed
industries. In this work, different Aureobasidium pullulans strains have been screened for their ability to
produce xylanase and A. pullulans Y-2311-1 was found to be
the best strain for xylanase production within the strains tested. Effects of
different cultivation parameters on xylanse production by this strain have further
been evaluated. Maximum enzyme production was obtained at the fourth day of the
bioprocess. The optimum levels of incubation temperature, initial medium pH and
agitation speed were found as 28ºC, pH 3.0 and 200 rpm, respectively. Under optimized conditions the enzyme
activity reached to 2527 ± 230 U/ml.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 1 |