Bu çalışmada, Elazığ
yöresinde yetiştirilen Kösetevek üzüm çeşidinin kırmızı şarap üretimine
uygunluk durumu araştırılmıştır. Kösetevek üzümünün
taneleri orta büyüklükte ve elipsoidal şekilli, meyve eti renkli ve sulu bir
çeşittir.
Kösetevek üzümünün olgunluk takibi, salkım, tane yapısı, üzümün olgunluk durumu,
şıranın bileşimi ve üzümün fenolik bileşiklerinin potansiyeli fiziksel, kimyasal
ve spektofotometrik yöntemlerle belirlenmiştir. Kösetevek üzümünün olgunluk
anında ortalama salkım ağırlığının 317.4 g, tane ağırlığının 2.16 g olduğu, tanede
pulp, kabuk ve çekirdek oranlarının sırasıyla %82.2, %14.6, %3.2 olduğu
belirlenmiştir. Şırada toplam asit 5.1 g/L, indirgen şeker 227.3 g/L olarak
saptanmıştır. Üzümde toplam fenolik bileşik indisi (A280) 56.4, toplam
antosiyanin miktarı 912.1 mg/L, çözünebilir antosiyanin miktarı 503.8 mg/L ve
çekirdek taneninin olgunluk indisi (%Mp) 55.3 bulunmuştur. Kösetevek üzümü genel olarak
değerlendirildiğinde toplam asitlik değerinin beklenenden düşük olduğu ancak
renk potansiyeli, fenolik bileşikler, şıra verimi ve şeker oranı bakımından
kalite kırmızı şarap üretimi için uygun bir çeşit olduğu saptanmıştır.
In this study, suitability of Kösetevek, a black grape
variety, grown in Elazığ region for red wine production investigated. The
physical properties of this variety were medium-sized and ellipsodial-shaped
berry, coloured and juicy pulp. Monitoring of maturity, bunch
and berry structure, maturity state, composition of juice, potential phenolic
compounds and phenolic maturity of grapes was determined by physical, chemical
and spectrophotometric analyses. While the average bunch and berry weight
reached 317.4 g and 2.16 g respectively, rate of pulp, skin and seeds were
determined %82.2, %14.6 and %3.2 at maturity stage respectively. It was
reported that total acid was 5.1 g/L and reducing sugar was 227.3 g/L in the
juice. In Kösetevek grape, total phenolic index (A280), total anthocyanin
content, extractable anthocyanin content and maturity index of seed tannin
(%Mp) were 56.4, 912.1 mg/L, 503.8 mg/L and 55.3, respectively. In general
evaluation of Kösetevek variety, the total acidity was lower than expected but
it is a suitable variety for quality red wine production in terms of rich colour
potential, phenolic compounds, yield of juice and sugar content.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 3 |