Bu çalışmada fermente ürünlerden izole edilen 45 laktik asit
bakterisinin antifungal etkileri araştırılmıştır. Laktik asit bakterileri,
mikotoksigenik Aspergillus flavus,
Aspergillus fumigatus, Aspergillus parasiticus, Cladosporium cladosporioides,
Gibberella accuminata, Gibberella intricans, Fusarium oxysporum, Fusarium
incarnatum, Penicillium chrysogenum, Rhizopus stolonifer'e karşı çift tabakalı kültür yöntemi ve
kuyu yöntemi kullanılarak antifungal aktivite açısından taranmıştır. Dokuz
laktik asit bakteri izolatı çift tabakalı agar yöntemi ile antifungal aktivite
gösterirken, on dokuz laktik asit bakterisinin süpernatantı bir veya daha fazla
küfe karşı antifungal aktivite göstermiştir. Yüksek etkili olarak belirlenen L.brevis KL7'nin süt tozu ortamında A. parasiticus ve P. chrysogenum'a olan etkisi araştırılmış ve 120 saatte her iki
küfü inhibe ettiği saptanmıştır. Gıda üretiminde ve gıdaların raf ömrünün uzatılmasında L. brevis KL7 ümit vaat eden bir izolat
olarak belirlenmiştir.
In this study,
we investigated the antifungal effects of 45 lactic acid bacteria (LAB) that
were isolated from fermented products. Lactic acid bacteria were screened for
antifungal activity by using dual agar overlay and well method against
mycotoxigenic Aspergillus flavus,
Aspergillus fumigatus, Aspergillus parasiticus, Cladosporium cladosporioides,
Gibberella accuminata, Gibberella intricans, Fusarium oxysporum, Fusarium
incarnatum, Penicillium chrysogenum, Rhizopuss
stolonifer. Nine LAB isolates showed antifungal activity with dual agar
overlay method. Cell free supernatant of 19 LAB isolates showed antifungal
activity against one or more fungi species. The effects of L. brevis KL7, which was determined as high effective, against A. parasiticus and P. chrysogenum in the milk medium were investigated; and it was
found that both fungi were inhibited by L.
brevis KL7 at 120 hours. L. brevis
KL7 can be a promising isolate for food production and extention of the shelf
life of the food.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 5 |