Bu çalışmanın amacı, probiyotik bitter çikolata
üretiminde mikroenkapsüle Lactobacillus rhamnosus kullanımının farklı
sıcaklıklardaki depolama süresince canlı probiyotik hücre sayısı ve duyusal
özellikler üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada probiyotik çikolata
üretiminde kullanılan L. rhamnosus ekstrüzyon tekniği ile mikroenkapsüle
edilmiş ve probiyotik çikolatalar 2 farklı sıcaklıkta (4oC ve 25oC)
60 gün boyunca depolanmıştır. Mikroenkapsülasyon işlemi çikolatanın erime
sıcaklıklarında probiyotik kültürlere dayanım kazandırmıştır. 4oC’de
depolamanın canlı hücre sayısını koruma yönünden daha elverişli olduğu tespit
edilirken, 25oC’de depolama sonucunda çikolatalardaki probiyotik
hücre sayısında ciddi düzeyde düşüş gözlenmiştir. Sonuç olarak bitter çikolata
üretiminde mikroenkapsülasyon işlemi ve 4oC’de buzdolabı
koşullarında depolama probiyotik hücre dayanımını arttırdığı için önerilmiştir.
The aim of this study was to
investigate the effects of the use of microencapsulated Lactobacillus
rhamnosus in the production of probiotic bitter chocolate on probiotic
viable cell count and sensory properties during storage at different
temperatures. L. rhamnosus used
in the production of probiotic chocolate was microencapsulated by extrusion
technique and probiotic chocolate was stored at two different temperature (4oC
and 25oC) throughout 60 days. The microencapsulation provided
resistance to probiotic cultures at chocolate melting temperatures. While
storage at 4oC was found more convenient to protect the survival of
probiotic cells, storage at 25oC caused a serious decline in
probiotic viability of tested microorganism in chocolates. As a result, microencapsulation
technique and storage under refrigerator conditions (at 4oC) has
been suggested to ensure the stability of probiotic cells in bitter chocolate
production.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gida512156, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2019}, volume = {44}, number = {2}, pages = {238 - 247}, doi = {10.15237/gida.GD19021}, title = {PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI}, key = {cite}, author = {Ünal Turhan, Emel and Erginkaya, Zerrin and Sarıkodal, Ezgi and Özkütük, Serya Tülin and Konuray, Gözde} } |
APA | Ünal Turhan, E. , Erginkaya, Z. , Sarıkodal, E. , Özkütük, S. T. & Konuray, G. (2019). PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI . Gıda , 44 (2) , 238-247 . DOI: 10.15237/gida.GD19021 |
MLA | Ünal Turhan, E. , Erginkaya, Z. , Sarıkodal, E. , Özkütük, S. T. , Konuray, G. "PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI" . Gıda 44 (2019 ): 238-247 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/43567/512156> |
Chicago | Ünal Turhan, E. , Erginkaya, Z. , Sarıkodal, E. , Özkütük, S. T. , Konuray, G. "PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI". Gıda 44 (2019 ): 238-247 |
RIS | TY - JOUR T1 - PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI AU - EmelÜnal Turhan, ZerrinErginkaya, EzgiSarıkodal, Serya TülinÖzkütük, GözdeKonuray Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.15237/gida.GD19021 DO - 10.15237/gida.GD19021 T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 238 EP - 247 VL - 44 IS - 2 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - doi: 10.15237/gida.GD19021 UR - https://doi.org/10.15237/gida.GD19021 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gıda PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI %A Emel Ünal Turhan , Zerrin Erginkaya , Ezgi Sarıkodal , Serya Tülin Özkütük , Gözde Konuray %T PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI %D 2019 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 44 %N 2 %R doi: 10.15237/gida.GD19021 %U 10.15237/gida.GD19021 |
ISNAD | Ünal Turhan, Emel , Erginkaya, Zerrin , Sarıkodal, Ezgi , Özkütük, Serya Tülin , Konuray, Gözde . "PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI". Gıda 44 / 2 (Nisan 2019): 238-247 . https://doi.org/10.15237/gida.GD19021 |
AMA | Ünal Turhan E. , Erginkaya Z. , Sarıkodal E. , Özkütük S. T. , Konuray G. PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI. GIDA. 2019; 44(2): 238-247. |
Vancouver | Ünal Turhan E. , Erginkaya Z. , Sarıkodal E. , Özkütük S. T. , Konuray G. PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI. Gıda. 2019; 44(2): 238-247. |
IEEE | E. Ünal Turhan , Z. Erginkaya , E. Sarıkodal , S. T. Özkütük ve G. Konuray , "PROBİYOTİK BİTTER ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE MİKROENKAPSÜLE LACTOBACILLUS RHAMNOSUS KULLANIMI", Gıda, c. 44, sayı. 2, ss. 238-247, Nis. 2019, doi:10.15237/gida.GD19021 |