Araştırma, Trabzon ilindeki peynir pasajları ve semt pazarlarından toplanan 15 adet Cami Boğazı peynirindemineral madde ve ağır metal içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, küçük mandıra veaile tipi işletmelerde üretilip Trabzon ilinde tüketime sunulan Cami Boğazı peynirinde bazı mineralmadde ve ağır metal düzeylerinin belirlenmesi ve Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen limitlere uygunluğununtespit edilmesi amaçlanmıştır. Mineral madde ve ağır metal içerikleri ICP-OES kullanılarak sonuçlarmg/kg cinsinden verilmiştir. Ortalama mineral madde ve ağır metal içerikleri; kalsiyum 3573.40±249.61mg/kg, potasyum 452.13±25.31 mg/kg, sodyum 8413.31±506.59 mg/kg, magnezyum 164.23±8.97mg/kg, fosfor 4272±269.90, demir 0.37±0.17 mg/kg, çinko 27.52±1.85 mg/kg, bakır 1.350±0.10 mg/kg,mangan 0.15±0.09 mg/kg, kurşun 0.179±0.03 mg/kg ve kadmiyum 0.028±0.001 mg/kg olarak tespitedilmiştir. Sonuç olarak, peynir numunelerinin ağır metal seviyelerinin Türk Gıda Kodeksi’nin çiğ sütve ısıl işlem görmüş süt, balık, konserve gıdalar, sığır ve koyun eti vb bazı gıdalar için belirlediği sınırlariçerisinde olduğu belirlenmiştir. Bu makale, Cami Boğazı peynirindeki mineral madde içeriği ve ağırmetal varlığı hakkındaki ilk rapordur
The objective of this study was to determine the levels of certain minerals and heavy metals in 15samples of locally produced Cami Boğazı cheese collected from cheese shops and district bazaars inTrabzon province, Turkey and evaluate whether the levels are within the acceptable limits given in theTurkish Food Codex. Using Inductively Coupled Plasma Optical Emmision Spectrometry, the averagelevels of the mineral substance and heavy metals in the Cami Boğazı cheese samples were determinedas; calcium 3573.40±249.61 mg/kg, potassium 452.13±25.31 mg/kg, sodium 8413.31±506.59 mg/kg,magnesium 164.23±8.97 mg/kg, iron 0.37±0.17 mg/kg, zinc 27.52±1.85 mg/kg, copper 1.350±0.10mg/kg, manganese 0.15±0.09 mg/kg, phosphorus 4272±269.90 mg/kg, lead 0.179±0.03 mg/kg andcadmium 0.028±0.001 mg/kg. These results show that the mineral content and heavy metal levels ofthe cheese samples were within the limits for certain foodstuffs (such as raw milk and heat-treatedmilk, hocafish, canned foods, beef and mutton) given in the Turkish Food Codex. This is the firstreport on the mineral and heavy metal content in Cami Boğazı cheese
Diğer ID | JA69MU28JR |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 41 Sayı: 5 |