BibTex RIS Kaynak Göster

Structure, Composition and Stability of Casein Micelles (in Turkish)

Yıl 1987, Cilt: 12 Sayı: 1, - , 01.02.1987

Öz

Toplam süt proteinlerinin yaklaşık %85’ini oluşturan kazein, sütte kazein miselleri adı verilen partiküller halinde kolloid bir sistem oluşturur. Bu sistemin devamlılığı, kazein misellerinin stabilitesine bağlıdır. Kazein misellerinin stabilitesinin de, değişik faktörlerin etkisi ile kolayca bozularak, sütün doğal niteliğini koruyamayıp pıhtılaşmasına neden olduğu bilinen bir gerçektir. İstem dışı oluşan pıhtılaşmalar sütün bozulmasına neden olarak sorunlar yaratır. Bunun yanında bazı süt ürünlerinin (yoğurt, peynir vb.) yapılabilmesi için de gerekli olup, kontrollu koşullarda gerçekleştirilir. Yani, olay her iki yönden de önemlidir. Bu durum da, kazein miselleri üzerinde yoğun çalışmalar yapılmasına neden olmuştur. Bu çalışmalar, bazı konular henüz aydınlığa kavuşmamış olmakla beraber kazein misellerinin yapısı, kompozisyonu ve stabilitesi ile ilgili önemli bilgiler elde edilmiştir. Bu derlemede de,kazein misellerinin yapısı, kompozisyonu ve stabilitesi üzerindeki araştırma sonuçları ve ileri sürülen görüşler bir araya getirilmeye çalışılmıştır.   

Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu ve Stabilitesi

Yıl 1987, Cilt: 12 Sayı: 1, - , 01.02.1987

Öz

Toplam süt proteinlerinin yaklaşık %85’ini oluşturan kazein, sütte kazein miselleri adı verilen partiküller halinde kolloid bir sistem oluşturur. Bu sistemin devamlılığı, kazein misellerinin stabilitesine bağlıdır. Kazein misellerinin stabilitesinin de, değişik faktörlerin etkisi ile kolayca bozularak, sütün doğal niteliğini koruyamayıp pıhtılaşmasına neden olduğu bilinen bir gerçektir. İstem dışı oluşan pıhtılaşmalar sütün bozulmasına neden olarak sorunlar yaratır. Bunun yanında bazı süt ürünlerinin (yoğurt, peynir vb.) yapılabilmesi için de gerekli olup, kontrollu koşullarda gerçekleştirilir. Yani, olay her iki yönden de önemlidir. Bu durum da, kazein miselleri üzerinde yoğun çalışmalar yapılmasına neden olmuştur. Bu çalışmalar, bazı konular henüz aydınlığa kavuşmamış olmakla beraber kazein misellerinin yapısı, kompozisyonu ve stabilitesi ile ilgili önemli bilgiler elde edilmiştir. Bu derlemede de,kazein misellerinin yapısı, kompozisyonu ve stabilitesi üzerindeki araştırma sonuçları ve ileri sürülen görüşler bir araya getirilmeye çalışılmıştır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Celalettin Koçak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1987
Yayımlandığı Sayı Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Koçak, C. . (1987). Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu ve Stabilitesi. Gıda, 12(1).
AMA Koçak C. Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu ve Stabilitesi. GIDA. Şubat 1987;12(1).
Chicago Koçak, Celalettin. “Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu Ve Stabilitesi”. Gıda 12, sy. 1 (Şubat 1987).
EndNote Koçak C (01 Şubat 1987) Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu ve Stabilitesi. Gıda 12 1
IEEE C. . Koçak, “Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu ve Stabilitesi”, GIDA, c. 12, sy. 1, 1987.
ISNAD Koçak, Celalettin. “Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu Ve Stabilitesi”. Gıda 12/1 (Şubat 1987).
JAMA Koçak C. Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu ve Stabilitesi. GIDA. 1987;12.
MLA Koçak, Celalettin. “Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu Ve Stabilitesi”. Gıda, c. 12, sy. 1, 1987.
Vancouver Koçak C. Kazein Misellerinin Yapısı, Kompozisyonu ve Stabilitesi. GIDA. 1987;12(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/