This study was undertaken to investigate suitability of black grape varieties of Kalecikkarası, Carignane and Syrah grown in Experimental Vineyard of Pozantı Research Center of University of Cukurova for wine production. Chemical and sensory results showed that composition of Syrah is a more suitable for wine production compared to Kalecikkarası and Carignane. Furthermore, the wines from Syrah was richer in terms of colour, more body and aroma from a sensory characteristic point of view compared to others, and had the characteristic organoleptic properties of Syrah wine. It can be concluded that Syrah variety grown in Pozantı is suitable for quality red wine and should be commonly grown in the region.
Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Pozantı Araştırma Merkezi (POZMER) Deneme Bağında yetiştirilen siyah çeşitlerden Kalecik karası, Syrah ve Carignan üzümlerinin şarap üretimine elverişlilik durumları araştırılmıştır. Kimyasal ve duyusal analiz sonuçlarına göre, yöre koşullarında Syrah üzümünün bileşim olarak Kalecik karası ve Carignan'a göre şarap üretimine daha elverişli bir çeşit olduğu, özellikle renk bakımından daha zengin olduğu ve duyusal açıdan diğerlerine göre daha gövdeli, dengeli ve aromatik şaraplar verdiği ve karakteristik Syrah şarabının duyusal özelliklerini yansıttığı belirlenmiştir. Syrah çeşidinin kaliteli kırmızı şarap üretimine uygun bir çeşit olduğu ve bu çeşidin yörede yaygınlaştırılmasının çok yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Kırmızı şaraplık üzüm Kalecik karası Carignan Syrah Şarap kalitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 32 Sayı: 4 |