BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Heat on the Milk During UHT Sterilization Techniques (in Turkish)

Yıl 1978, Cilt: 3 Sayı: 4, - , 01.08.1978

Öz

Isıl işlemler, insanoğlunun besin ürünlerinin dayanıklılığını arttırmak için kullandığı yöntemler içinde en önemlilerinden biridir. Özellikle, süt gibi gerek kimyasal bileşimi yönünden, gerekse de mikrobiyolojik faaliyetler için çok elverişli su aktivite oranı ile yüksek pH’lı ürünler, ancak ısıl işlemler sonucu belli bir dayanıklılık kazanıp daha geniş bir tüketici zümresine yararlı olabilmektedirler. Isıl işlemin amacı, sütün bozulmasında ana etkeni meydana getiren mikrobiyolojik faaliyetlerin durdurulmasıdır. Her ısıl işlem aynı zamanda sütün besi unsurunu oluşturan maddeler üzerinde de termik parçalama denilen bir etkide yapar. İşte bugünkü modern süt teknolojisi ve mühendisliğinin ana hedefi sütü dayanıklı ve halk sağlığına zararsız bir hale getirirken besi değerindeki azalmaları en düşük seviyede tutmaktadır. Günümüzde içme sütünde uygulanan teknolojik ısıl işlemleri; a) Pastörizasyon b) Sterilizasyon diye iki ana gruba ayırabiliriz.  

UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi

Yıl 1978, Cilt: 3 Sayı: 4, - , 01.08.1978

Öz

Isıl işlemler, insanoğlunun besin ürünlerinin dayanıklılığını arttırmak için kullandığı yöntemler içinde en önemlilerinden biridir. Özellikle, süt gibi gerek kimyasal bileşimi yönünden, gerekse de mikrobiyolojik faaliyetler için çok elverişli su aktivite oranı ile yüksek pH’lı ürünler, ancak ısıl işlemler sonucu belli bir dayanıklılık kazanıp daha geniş bir tüketici zümresine yararlı olabilmektedirler. Isıl işlemin amacı, sütün bozulmasında ana etkeni meydana getiren mikrobiyolojik faaliyetlerin durdurulmasıdır. Her ısıl işlem aynı zamanda sütün besi unsurunu oluşturan maddeler üzerinde de termik parçalama denilen bir etkide yapar. İşte bugünkü modern süt teknolojisi ve mühendisliğinin ana hedefi sütü dayanıklı ve halk sağlığına zararsız bir hale getirirken besi değerindeki azalmaları en düşük seviyede tutmaktadır. Günümüzde içme sütünde uygulanan teknolojik ısıl işlemleri; a) Pastörizasyon b) Sterilizasyon diye iki ana gruba ayırabiliriz.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rıza Kibar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1978
Yayımlandığı Sayı Yıl 1978 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kibar, R. . (1978). UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi. Gıda, 3(4).
AMA Kibar R. UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi. GIDA. Ağustos 1978;3(4).
Chicago Kibar, Rıza. “UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi”. Gıda 3, sy. 4 (Ağustos 1978).
EndNote Kibar R (01 Ağustos 1978) UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi. Gıda 3 4
IEEE R. . Kibar, “UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi”, GIDA, c. 3, sy. 4, 1978.
ISNAD Kibar, Rıza. “UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi”. Gıda 3/4 (Ağustos 1978).
JAMA Kibar R. UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi. GIDA. 1978;3.
MLA Kibar, Rıza. “UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi”. Gıda, c. 3, sy. 4, 1978.
Vancouver Kibar R. UHT Sterilizasyon Yöntemlerinde Isının Sütün Bünyesine Etkisi. GIDA. 1978;3(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/