Food poisoning is a general name given to illness contracted by consuming contaminated food and water. Some strains of Staphylococcus aureus capable of producing enterotoxin are one of the main sources associated with staphylococcal food poisoning. Cheese is the one of the most common foods reported in staphylococcal food poisoning cases. The mains reasons for food poisoning due to enterotoxigenic strains of Staphylococcus aureus present in cheeses are contaminated raw milk, inadequate heat treatment, inadequate sanitation during manufacture and improper storage conditions.
Gıda zehirlenmesi, kontamine olan gıdanın ve suyun tüketilmesi sonucu ortaya çıkan hastalıklara verilen genel bir isimdir. Enterotoksin üretebilme özelliğine sahip olan Staphylococcus aureus'un bazı suşları, stafilokokal gıda zehirlenmelerinin en önemli kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Peynir, stafilokokal gıda zehirlenme vakalarının en yaygın olarak görüldüğü gıdalardan biridir. Peynirlerde görülen S.aureus kaynaklı gıda zehirlenmelerinin başlıca nedenleri arasında; hammaddenin kontaminasyonu, yetersiz ısıl işlem uygulamaları, üretim sırasında uygun olmayan sanitasyon ve uygunsuz depolama koşulları yer almaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 33 Sayı: 3 |