Bu çalışmada, yağlı bir balık olan sardalya balığının (Sardina pilchardus, W. 1792) soğukta depolanma süresi içinde yağında oluşan değişimlerin incelenmesi ve balık bozulmasında yağın öneminin ortaya konması amaçlanmıştır. Soğukta depolama sırasında örneklerde yağ miktarı (%), peroksit sayısı (PE), tiyobarbütirik asit sayısı (TBA), serbest yağ asitleri yüzdesi (FFA) ve iyot sayısı tayinleri yapılmıştır. Sonuç olarak; sardalye balığının soğukta saklanması sırasında yağının artan bir otooksidayona uğradığı saptanmıştır.
The aim of this study was to investigate the changes occurring in the oil of sardine which is an oily fish during the cold storage and to realise the importance of fish oil in the fish deterioration. During the cold storage, peroxide value (PE), tiobarbuturic acid values (TBA), free fatty acids (%) and iodine value analyses were performed in the samples. At the end of study, it was determined that the oil of sardine exposed to autooxidation during the cold storage.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 4 |