BibTex RIS Kaynak Göster

Changes Occurring in The Milk During Cold Storage (in Turkish)

Yıl 1979, Cilt: 4 Sayı: 6, - , 01.12.1979

Öz

Değerlendirilinceye kadar sütün tanklarda ve güğümlerde soğutularak saklanması ve aynı şekilde üretim yerleri ile süt toplama merkezlerinden fabrikalara ulaştırılması uygulanan en son yöntemlerden birisidir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda soğutmanın belirli bir süreden sonra sütün yapısında olumsuz değişmelere neden olduğu ve bu gibi sütlerden standart kalitede içme sütü ile süt mamulleri üretiminin çok güçleştiği ortaya konulmuştur. Soğukta saklama sırasında sütte oluşan değişiklikleri en az düzeye indirgemek teknolojik ve ekonomik açıdan görülen problemleri çözümlemede yardımcı olacaktır. Bu nedenle çiftlikte ve üreticiler tarafından sabah ve akşam sağımları arasındaki zaman aralığını daraltmak, sağım bittikten sonra sütü en kısa zaman içinde soğutmak, soğutulurken sütün donmasını önlemek ve sütü çiftlikte 2 ile 3 günden fazla tutmamak gibi etkili önlemler alınması öğütlenmektedir. Süt toplama merkezlerinde ve fabrikalarda ise uygun kapasitedeki soğutma tanklarının kullanılması, sütü karıştırma işleminin çok hızlı yapılmaması, sütün mamulleri işlenmesine kadar geçen sürenin minimuma indirilmesi ve soğutma esnasında sütün donmamasına özellikle uyulması, soğutmadan dolayı doğacak problemleri giderebilir önlemler olarak görülmektedir.   

Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler

Yıl 1979, Cilt: 4 Sayı: 6, - , 01.12.1979

Öz

Değerlendirilinceye kadar sütün tanklarda ve güğümlerde soğutularak saklanması ve aynı şekilde üretim yerleri ile süt toplama merkezlerinden fabrikalara ulaştırılması uygulanan en son yöntemlerden birisidir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda soğutmanın belirli bir süreden sonra sütün yapısında olumsuz değişmelere neden olduğu ve bu gibi sütlerden standart kalitede içme sütü ile süt mamulleri üretiminin çok güçleştiği ortaya konulmuştur. Soğukta saklama sırasında sütte oluşan değişiklikleri en az düzeye indirgemek teknolojik ve ekonomik açıdan görülen problemleri çözümlemede yardımcı olacaktır. Bu nedenle çiftlikte ve üreticiler tarafından sabah ve akşam sağımları arasındaki zaman aralığını daraltmak, sağım bittikten sonra sütü en kısa zaman içinde soğutmak, soğutulurken sütün donmasını önlemek ve sütü çiftlikte 2 ile 3 günden fazla tutmamak gibi etkili önlemler alınması öğütlenmektedir. Süt toplama merkezlerinde ve fabrikalarda ise uygun kapasitedeki soğutma tanklarının kullanılması, sütü karıştırma işleminin çok hızlı yapılmaması, sütün mamulleri işlenmesine kadar geçen sürenin minimuma indirilmesi ve soğutma esnasında sütün donmamasına özellikle uyulması, soğutmadan dolayı doğacak problemleri giderebilir önlemler olarak görülmektedir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sıddık Gönç Bu kişi benim

Yuda Gahun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1979
Yayımlandığı Sayı Yıl 1979 Cilt: 4 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Gönç, S. ., & Gahun, Y. . (1979). Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. Gıda, 4(6).
AMA Gönç S, Gahun Y. Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. GIDA. Aralık 1979;4(6).
Chicago Gönç, Sıddık, ve Yuda Gahun. “Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler”. Gıda 4, sy. 6 (Aralık 1979).
EndNote Gönç S, Gahun Y (01 Aralık 1979) Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. Gıda 4 6
IEEE S. . Gönç ve Y. . Gahun, “Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler”, GIDA, c. 4, sy. 6, 1979.
ISNAD Gönç, Sıddık - Gahun, Yuda. “Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler”. Gıda 4/6 (Aralık 1979).
JAMA Gönç S, Gahun Y. Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. GIDA. 1979;4.
MLA Gönç, Sıddık ve Yuda Gahun. “Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler”. Gıda, c. 4, sy. 6, 1979.
Vancouver Gönç S, Gahun Y. Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. GIDA. 1979;4(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/