BibTex RIS Kaynak Göster

Diagnostic Radiology Techniques on Determination of Postharvest Quality of Fresh Fruit and Vegetables (Turkish with English Abstract)

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 6, - , 01.12.1997

Öz

Horticultural crops lose their quality after harvest because of numerous factors. The loss of structural integrity is perhaps the most important commercially related loss. Changes in structural integrity generally begin from inside the fruit, although some other kinds of fruit show changes originated from the surface. Surface faults can be easily detected visually while rot from inside can only be examined by cutting the fruit. Unfortunately cut-fruit loses its market value immediately and consequently examination of fruit in this way is done on fruit not intended for sale as fresh fruit. There have been effort to develop practical inspection techniques which do not involve alteration of the physical appearance or changes to structural elements. These techniques include x-ray analysis, computerized tomography, nuclear magnetic resonance, and ultrasonography. Use of these methods to investigate the fruit physical structure can be defined to yield information regarding the stage of maturity at harvest as well as provide a clear understanding of detects caused by physical forces of pathological factors. In addition, these methods have provided information regarding the extend of seed development and the conditions of seeds within the fruit.  

Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 6, - , 01.12.1997

Öz

Bahçe bitkileri, hasattan sonra değişik nedenlerle zararlanarak satış özelliğini yitirmektedir. Ürünlerde meydana gelen zararlanmaların bir kısmı yüzeyden başlarken bir kısmı iç bölgelerden başlamaktadır. Yüzeysel kusurlar gözle ayırdedilebilirken, içsel kusurların belirlenmesi ancak ürünün parçalanması ile mümkün olmaktadır. Parçalanmış olan ürün taze halde satış özelliğini kaybettiğinden yapılan işlem sadece satılamayacak üründe iç kalitenin belirlenmesi anlamına gelmektedir. Bu dezavantajların giderilmesi amacıyla geliştirilen fiziksel tekniklerden röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve ultrasonografi bahçe bitkilerinde kalitenin belirlenmesinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerle olgunluk düzeyi, hasat olgunluğu, fizyolojik, patolojik ve mekanik zararlanmalar çekirdeklerin oluşum ve durumu, gibi kaliteyi etkileyen kriterler belirlenebilmektedir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. Ufak Kasım Bu kişi benim

Nilgün Halloran Bu kişi benim

Rezzan Çağıran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Kasım, M. U. ., Halloran, N. ., & Çağıran, R. . (1997). Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. Gıda, 22(6).
AMA Kasım MU, Halloran N, Çağıran R. Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. GIDA. Aralık 1997;22(6).
Chicago Kasım, M. Ufak, Nilgün Halloran, ve Rezzan Çağıran. “Taze Meyve Ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı”. Gıda 22, sy. 6 (Aralık 1997).
EndNote Kasım MU, Halloran N, Çağıran R (01 Aralık 1997) Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. Gıda 22 6
IEEE M. U. . Kasım, N. . Halloran, ve R. . Çağıran, “Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı”, GIDA, c. 22, sy. 6, 1997.
ISNAD Kasım, M. Ufak vd. “Taze Meyve Ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı”. Gıda 22/6 (Aralık 1997).
JAMA Kasım MU, Halloran N, Çağıran R. Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. GIDA. 1997;22.
MLA Kasım, M. Ufak vd. “Taze Meyve Ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı”. Gıda, c. 22, sy. 6, 1997.
Vancouver Kasım MU, Halloran N, Çağıran R. Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. GIDA. 1997;22(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/