Horticultural crops lose their quality after harvest because of numerous factors. The loss of structural integrity is perhaps the most important commercially related loss. Changes in structural integrity generally begin from inside the fruit, although some other kinds of fruit show changes originated from the surface. Surface faults can be easily detected visually while rot from inside can only be examined by cutting the fruit. Unfortunately cut-fruit loses its market value immediately and consequently examination of fruit in this way is done on fruit not intended for sale as fresh fruit. There have been effort to develop practical inspection techniques which do not involve alteration of the physical appearance or changes to structural elements. These techniques include x-ray analysis, computerized tomography, nuclear magnetic resonance, and ultrasonography. Use of these methods to investigate the fruit physical structure can be defined to yield information regarding the stage of maturity at harvest as well as provide a clear understanding of detects caused by physical forces of pathological factors. In addition, these methods have provided information regarding the extend of seed development and the conditions of seeds within the fruit.
Bahçe bitkileri, hasattan sonra değişik nedenlerle zararlanarak satış özelliğini yitirmektedir. Ürünlerde meydana gelen zararlanmaların bir kısmı yüzeyden başlarken bir kısmı iç bölgelerden başlamaktadır. Yüzeysel kusurlar gözle ayırdedilebilirken, içsel kusurların belirlenmesi ancak ürünün parçalanması ile mümkün olmaktadır. Parçalanmış olan ürün taze halde satış özelliğini kaybettiğinden yapılan işlem sadece satılamayacak üründe iç kalitenin belirlenmesi anlamına gelmektedir. Bu dezavantajların giderilmesi amacıyla geliştirilen fiziksel tekniklerden röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve ultrasonografi bahçe bitkilerinde kalitenin belirlenmesinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerle olgunluk düzeyi, hasat olgunluğu, fizyolojik, patolojik ve mekanik zararlanmalar çekirdeklerin oluşum ve durumu, gibi kaliteyi etkileyen kriterler belirlenebilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 6 |