Antifungal effect of extracts from six spices (sage, black cumin, capers, oregano, savory, pickling herb) and essential oils from four spices (sage, oregano, savory, pickling herb) were evaluated in vitro. Selected fungi were Alternaria solani, Colletotrichum coccodes, Fusarium oxysporum f. sp. Melonis and Rhizoctonia solani. 1.0 and 2.0 ml of extract were added into 100 ml culture medium, 0.1 ml and 0.2 ml of essential oils were added into petri each plate. While the mycelial growth of Alternaria solani and Colletotrichum coccodes were stimulated by capers and pickling herb extracts, the mycelial growth of all test fungi were completely inhibited by the essential oils and extracts of oregano and savory in both doses.
Altı baharat (adaçayı, çörekotu, kapari, mercanköşk, sater, turşuotu) ekstraktı ve dört baharat (adaçayı, mercanköşk, sater, turşuotu) uçucu yağının antifungal etkileri, in vitro’da belirlenmiştir. Test fungusları olarak, Alternaria solani, Colletotrichum coccodes, Fusarium oxysporum f. sp melonis ve Rhizoctonia solani seçilmiştir. Ekstraktlar 1 ml/100 ml ve 2 ml/100 ml besiyeri dozunda,uçucu yağlar ise 0.1 ml/petri ve 0.2 ml/petri dozunda uygulanmıştır. Uçucu yağlarla yüksek oranda engelleme görülürken ekstraktlarda mercanköşk ve sater hariç etki düşük çıkmıştır. Kapari ve turşuotunun ekstraktları Alternaria solani ve Colletetrichum coccodes’in misel gelişimlerini teşvik etmişlerdir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 6 |