In this study, L. plantarum, L. sake, P. cerevisiae and P. pentosaceus strains were isolated and identified from the different sausage and sossis samples obtained from markets. Amount of hydrogen peroxide (H2O2) and % acidity produced by the cultures were estimated. Titration method were used for estimating % acidity and spectrophotometric method were used for estimating H2O2 produced by the cultures. Antimicrobial effects of isolated strains on the test bacteria P. fluorescens and E. aerogenes were estimated by agar diffusion method. Also, antimicrobial activities among the isolated strains were studied. In generally, Lactobacillus strains were more produced acid and H2O2 and showed more antimicrobial activities comparing with the Pediococcusstrains.
Bu çalışmada, piyasadan sağlanan farklı sucuk ve sosislerden izole ve identifiye edilen Lactobacillus plantarum, Lactobacillus sake, Pediococcus cerevisiae ve Pediococcus pentosaceus suşları kullanılmıştır. Suşların oluşturduğu % asitlik miktarları titrasyon yöntemi ile belirlenirken, hidrojen peroksit (H2O2) üretimleri spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Suşların Pseudomonas fluorescens ve Enterobacter aerogenes test bakterileri üzerine olan antibakteriyel etkileri, agar difüzyon yöntemi ile saptanmıştır. Ayrıca, suşların birbirleri üzerine olan inhibisyon etkileri de araştırılmıştır. Genellikle, Lactobacillus suşlarının Pediococcus suşlarına kıyasla yüksek miktarda asit ve H2O2 ürettikleri ve bazı test bakterileri üzerine de antibakteriyel etkilerinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 24 Sayı: 4 |