BibTex RIS Kaynak Göster

The Determination of Pollution Levels of Pb and Cd in which Grown Along the Antalya-Burdur Highway (Turkish with English Abstract)

Yıl 1999, Cilt: 24 Sayı: 4, - , 01.08.1999

Öz

In this study determination the level of lead and Cadmium contaminations in wheat which are grown surrounding of the highway between Burdur and Antalya was intended.Wheat samples which are taken from surrounding of the highway at different distance was analyzed by Atomic Absorbtion Spectrophotometry. The lead concentration of the samples that are taken from just near to the road, fifth meter and hundredth meter were detected as 1.171 mg/kg, 0.994 mg/kg and 0.908 mg/kg and the cadmium concentrations were determined 0.219 mg/kg, 0.206 mg/kg, 0.206 mg/kg and 0.214 mg/kg respectively.The lead concentration of the samples are increased by approaching to the road, on the contrary when go away from the highway the lead concentration was decreased.The Cadmium concentration was independent linear relation with the distance. The lead pollution is effected by traffics exhaust but the cadmium concentration is not effected.

Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi

Yıl 1999, Cilt: 24 Sayı: 4, - , 01.08.1999

Öz

Bu çalışma ile Antalya-Burdur kara yolu çevresinde yetiştirilen buğdaylarda, kurşun ve kadmiyum kirlilik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yola farklı mesafelerden alınan örneklerden hazırlanan ekstraktların Pb ve Cd içeriği atomik absorbsiyon spektrofotometrede okutuldu. Yola 0.50 ve 100 m mesafelerden alınan örneklerde sırasıyla; 1.171 mg/kg, 0.994 mg/kg ve 0.908 mg/kg’lık bir kurşun konsantrasyonu tespit edilmiştir. Örneklerde kadmiyum konsantrasyonu ise sırasıyla; 0.219 mg/kg, 0.206 mg/kg ve 0.214 mg/kg olarak bulunmuştur. Örneklerde kurşun konsantrasyonunun yola yaklaştıkça arttığı, yoldan uzaklaştıkça azaldığı görülmüştür. Kadmiyum konsantrasyonlarının ise yola olan mesafe ile doğru orantılı olarak artıp veya azalmadığı tespit edilmiştir. Kurşun kirliliği üzerinde taşıt trafiğinin etkili olup, kirlilik düzeyini arttırırken, kadmiyum kirliliği üzerinde etkisiz olduğu görülmüştür.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ünal Doğan Bu kişi benim

Muharrem Certel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 24 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Doğan, Ü. ., & Certel, M. . (1999). Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi. Gıda, 24(4).
AMA Doğan Ü, Certel M. Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi. GIDA. Ağustos 1999;24(4).
Chicago Doğan, Ünal, ve Muharrem Certel. “Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun Ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi”. Gıda 24, sy. 4 (Ağustos 1999).
EndNote Doğan Ü, Certel M (01 Ağustos 1999) Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi. Gıda 24 4
IEEE Ü. . Doğan ve M. . Certel, “Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi”, GIDA, c. 24, sy. 4, 1999.
ISNAD Doğan, Ünal - Certel, Muharrem. “Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun Ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi”. Gıda 24/4 (Ağustos 1999).
JAMA Doğan Ü, Certel M. Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi. GIDA. 1999;24.
MLA Doğan, Ünal ve Muharrem Certel. “Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun Ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi”. Gıda, c. 24, sy. 4, 1999.
Vancouver Doğan Ü, Certel M. Antalya-Burdur Karayolu Çevresinde Yetiştirilen Buğdaylarda Kurşun ve Kadmiyum Kirlilik Düzeylerinin Belirlenmesi. GIDA. 1999;24(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/