BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Different Radiation Doses on Some Physical, Chemical And Sensory Properties of Hamburger Meatballs (Turkish with English Abstract)

Yıl 2012, Cilt: 37 Sayı: 1, - , 01.02.2012

Öz

In this study, three different irradiation doses, 0.4 kGy, 0.8 kGy and 1.2 kGy were applied to hamburger samples. Samples were stored for 8 and 30 days at two different storage temperature (+4 °C and -12 °C). Thiobarbituric acid (TBA) analysis was performed in order to determine the lipid oxidation level and the variation of the protein structure were determined by ATR-FTIR in uncooked samples. As a result of TBA analysis, TBA values determined in the samples stored at +4 °C within the the range of 3.18-1.03 mg malonaldehyde/kg and 1.78-1.03 mg malonaldehyde/kg sample range stored at -12 °C would not create a negative value in the consumption of the product. It was determined that the effect of irradiation dose on the % value of the α-helix and β-sheet and the ratio of α-helix/β-sheet was insignificant. The effect of low irradiation doses on the texture and color parameters were insignificant in cooked and uncooked samples. As a result of the sensory analysis, the effect of the irradiation doses on the sensory properties was found to be insignificant.

Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2012, Cilt: 37 Sayı: 1, - , 01.02.2012

Öz

Bu çalışmada, hamburger köftesi örneklerine 0.4 kGy; 0.8 kGy ve 1.2 kGy olmak üzere üç farklı ışınlama dozu uygulanmış ve örnekler iki farklı depolama sıcaklığında (+4 °C ve -12 °C) sırasıyla 8 gün ve 30 gün depolanmıştır. Çiğ örneklerde lipit oksidasyonu seviyesini belirlemek amacıyla tiyobarbütirik asit (TBA) analizi uygulanmış ve protein yapısındaki değişimler Azalan Tam Yansıma Spektroskopisi (ATR-FTIR) ile belirlenmiştir. TBA analizi sonucunda, +4 °C’da depolanan örneklerde 3.18-1.03 mg malonaldehit/kg örnek, -12 °C’da depolanan örneklerde ise 1.78-1.03 mg malonaldehit/kg örnek aralığında tespit edilmiştir. Işınlama dozlarının protein yapısındaki α-sarmal ve β-düzlemsel tabakanın % değerleri ve α-sarmal/β-düzlemsel tabaka oranında önemli bir farklılığa yol açmadığı bulunmuştur. Çiğ ve pişmiş örneklerde duyusal analiz yapılmış, elde edilen sonuçlar renk ve tekstür ölçümleri ile desteklenmiştir. Uygulanan düşük ışınlama dozlarının tekstür ve renk parametrelerine etkisi önemsizdir. Panelistlereşliğinde yapılan duyusal analiz sonucunda da uygulanan ışınlama dozlarının duyusal özelliklere etkisi önemsiz bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayça Aylangan Bu kişi benim

Halil Vural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 37 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aylangan, A. ., & Vural, H. . (2012). Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri. Gıda, 37(1).
AMA Aylangan A, Vural H. Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri. GIDA. Şubat 2012;37(1).
Chicago Aylangan, Ayça, ve Halil Vural. “Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal Ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri”. Gıda 37, sy. 1 (Şubat 2012).
EndNote Aylangan A, Vural H (01 Şubat 2012) Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri. Gıda 37 1
IEEE A. . Aylangan ve H. . Vural, “Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri”, GIDA, c. 37, sy. 1, 2012.
ISNAD Aylangan, Ayça - Vural, Halil. “Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal Ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri”. Gıda 37/1 (Şubat 2012).
JAMA Aylangan A, Vural H. Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri. GIDA. 2012;37.
MLA Aylangan, Ayça ve Halil Vural. “Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal Ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri”. Gıda, c. 37, sy. 1, 2012.
Vancouver Aylangan A, Vural H. Farklı Işınlama Dozlarının Hamburger Köftelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri. GIDA. 2012;37(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/