Chemical composition and electrical conductivity of 100 pine honey samples were investigated. The samples were collected from different 9 localities in Mugla province at 2006, 2007 and 2008. The results showed that honey samples contained 14.40-16.80% water, 25.97- 36.38% fructose and 18.97- 35.10% glucose. The ratio of fructose/glucose changed between 1.01-1.44. The major mineral constituent of pine honig was potassium (1236- 2554 mg/kg), and it was followed by magnesium (40.1- 77.4 mg/kg), calcium (25.6- 93.6 mg/kg) and sodium (21.8- 80.8 mg/kg). The ratio of K/Na was found between 21.2-80.9. Electrical conductivity of samples varied from 0.82 to 1.82 mS/cm. Total acidity of samples changed between 19.98- 35.59 meq/kg while proline content varied between 301-977 mg/kg. The glucose, sucrose and maltose content and electrical conductivity of the samples showed significant differences in terms of harvest year (P<0.01). However, moisture, fructose, ash, potassium magnesium, calcium, sodium and proline amounts as well as total acidity of the samples did not show any significant differences due to harvest year (P>0.01).
Pine honey chemical composition sugar profile mineral profile acid profile authenticity control
Toplam 100 çam balı örneğinin kimyasal bileşimi ve elektriksel iletkenliği belirlenmiştir. Bal örnekleri Muğla ilindeki 9 farklı yöreden 2006, 2007 ve 2008 sezonunda toplanmıştır. Bulgulara göre çam balı örnekleri %14.40-16.80 su, %25.97-36.38 fruktoz ve %18.97-35.10 glukoz içermektedir. Fruktoz/glukoz oranı 1.01-1.44 arasında değişmektedir. Balın başat mineral bileşeni 1236-2554 mg/kg ile potasyumdur ve onu magnezyum (40.1-77.4 mg/kg), kalsiyum (25.6-93.6 mg/kg) ve sodyum (19.6-99.6 mg/kg) izlemektedir. K/Na oranı 21.2-80.9 arasındadır. Elektriksel iletkenlik ise 0.82-1.82 mS/cm arasında değişmektedir. Çam balının toplam asitliği 17.98-35.59 meq/kg, prolin miktarı ise 301-977 mg/kg arasında bulunmuştur. Hasat yılına göre örneklerin glukoz, sakkaroz ve maltoz miktarı ile elektriksel iletkenliği arasındaki farklar istatistik olarak önemli (P>0.01) bulunmuştur. Buna karşılık nem, fruktoz, kül, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, prolin miktarı ve ayrıca toplam asitlik açısından farklar hasat yılına göre önemli değildir (P<0.01).
Çam balı kimyasal bileşim şeker profili mineral profili asit profili gerçeklik kontrolü
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 37 Sayı: 3 |